Barul de 15 persoane amenajat în trunchiul unui baobab

Natura este adeseori sursă de inspirație în arhitectură și design. Există numeroase proiecte de case complet funcționale construite în copaci, dar barul amenajat într-un baobab din Africa de Sud probabil că le întrece pe toate.

Un baobab de 22 de metri înălțime, cu circumferința de aproape 50 de metri, situat în mijlocul unui câmp din Modjadjiskloof, Africa de Sud, a atras mii de turiști vreme de 14 ani.

Foto: Hannes Sleyn

Dar adevăratul motiv al pentru care oamenii călătoreau din colțurile lumii ca să vadă copacul nu era baobabul în sine, ci barul amenajat în trunchiul său.

În 1989, Doug și Heather van Heerden au cumpărat terenul pe care se afla baobabul și, la scurt timp după aceea, au construit în apropiere de copac o fermă de mango. Proprietarii fermei au pus repede pe picioare și o afacere în interiorul copacului.

Foto: Hannes Sleyn

De-a lungul anilor, au avut mii de clienți de zi și de noapte și au organizat petreceri cu până la 60 de invitați, potrivit site-ului Big Baobab.

Petrecerile s-au ținut lanț până în august 2016, când au apărut primele probleme: o treime din trunchi s-a prăbușit la pământ. Oamenii au dat vina pe barul amenajat în copac, dar proprietarii au afirmat într-o postare pe YouTube că incidentul a fost cauzat de precipitațiile abundente care au făcut ca lemnul să putrezească.

„Oamenii de știință ne-au asigurat că arborele nu moare și vor face teste pe el. Nu s-a prăbușit pentru că există un bar în interiorul copacului. Am amenajat barul acolo pentru că arborele a fost scobit în mod natural, așa cum se întâmplă cu baobabii”, au afirmat proprietarii barului.

Foto: Hannes Sleyn

După prăbușirea unei treimi din peretele barului, stabilimentul a rămas „încă deschis, încă minunat și probabil unul dintre foarte puținii copaci în care poți vedea interiorul din afară”.

Însă, la mai puțin de un an după aceea, van Heerden a făcut un nou anunț pe site-ul barului: marele baobab s-a prăbușit cu totul.

„Nu ne-am fi putut imagina vreodată că acest gigant care a rămas puternic de-a lungul acestor ani ar putea sfârși atât de tragic”, au scris Doug și Heather van Heerden.

Foto: Hannes Sleyn
Foto: Hannes Sleyn
Foto: Hannes Sleyn

Foto: Hannes Sleyn

Curiozități despre baobab (Adansonia digitata)

Dacă te întrebi cât trăiește baobabul, trebuie să știi că acest copac impresionant depășește adeseori pragul de 3.000 de ani. De regulă, crește până la 25 de metri înălțime, iar trunchiul atinge la maturitate diametrul de zece metri (mai puțin decât avea baobabul-bar).

Baobabul are crengi scurte, groase și puternice, iar scoarța lui are nuanțe de gri, maroniu și roșu. Fructele baobabului sunt acoperite de peri pufoși și cresc adesea în mănunchiuri de cinci.

Când mor, baobabii putrezesc la interior și se prăbușesc brusc. Copacii rezistă la secetă, foc și termite și reușesc adeseori să își regenereze scoarța pe porțiunile unde este îndepărtată. Sunt cunoscuți sub numele de copaci cu susul în jos, deoarece ramurile lor arată ca niște rădăcini.

Unii oameni cred că dacă rupi o floare dintr-un baobab vei fi mâncat de un leu. În schimb, dar dacă bei apă în care ai ținut semințe de baobab, vei fi ferit de un atac de crocodil.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu