Barca lui Keops: Misterul îngropat la baza Marii Piramide din Egipt

Pe 26 mai 1954, arheologul Kamal el-Mallakh a făcut o descoperire uimitoare, care avea să creeze vâlvă în întreaga lume. Îngropată la baza Marii Piramide de la Gizeh, într-o grotă ermetică, se afla o barcă egipteană, perfect conservată, de o frumusețe rară: barca lui Keops.

La fel ca multe monumente și creații egiptene, barca lui Keops este învăluită de mister. De la descoperirea ei, savanții au făcut diverse presupuneri privind motivul pentru care a fost îngropată la baza Marii Piramide.

O capsulă a timpului

Barca lui Keops elemente
La momentul descoperirii, barca lui Keops era dezasamblată în 1.224 de bucăți de lemn. Foto: factsc.com

Chiar înainte de a face descoperirea, Kamal el-Mallakh examina un șir de blocuri masive de calcar, care acopereau un puț dreptunghiular de pe latura sudică a Marii Piramide. A făcut o gaură într-unul dintre blocuri și a dat de o grotă.

Pentru prima dată după 4.500 de ani, razele soarelui mângâiau lemnul unei ambarcațiuni de dimensiuni mari: 43,6 metri lungime și 5,9 metri lățime. Barca lui Keops, așa cum a fost denumită ea, fusese construită din lemn de cedru în vremea faraonului Keops.

Barca lui Keops este cea mai veche ambarcațiune intactă descoperită vreodată și este considerată o capodoperă a construcțiilor navale. Curios este că, după ce a fost construită, ea a fost dezasamblată în 1.224 de piese și îngropată la baza Marii Piramide.

Ce i-a determinat pe egiptenii antici să facă asta? Istoricii au diverse teorii, dar niciuna nu a fost confirmată până acum.

Barca lui Keops ar fi putut avea un rol ritualic

Barca lui Keops
Reconstrucția ambarcațiunii a durat peste un deceniu. Foto: gulfnews.com

După descoperirea bărcii, a început procesul laborios de reasamblare a celor 1.224 de elemente. Reconstrucția a fost supravegheată de Haj Ahmed Youssef, un restaurator care a lucrat pentru Departamentul Antichităților din Egipt.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Youssef a studiat modelele de bărci desenate pe pereții mormintelor antice și a vizitat șantierele navale moderne situate de-a lungul Nilului. După mai mult de un deceniu, barca lui Keops a fost restaurată în întregime fără să se fi bătut un singur cui.

Barca era atât de bine proiectată, încât încă ar fi putut naviga, dacă ar fi fost lansată pe Nil. Cei mai mulți experți cred că ea a fost construită pentru Keops, probabil pentru a-l transporta în viața de apoi.

Keops a fost cel de-al doilea faraon din cea de-a Patra Dinastie și a condus Egiptul cu 2.500 de ani înaintea erei noastre. În general, istoricii cred că el a fost cel care a comandat construirea Marii Piramide din Gizeh.

Folosită la construirea piramidelor?

Barca lui Keops muzeu
Foto: Wikimedia Commons

Alții speculează că vasul ascunde secretul construirii piramidelor. Potrivit acestei teorii, barca lui Keops a fost proiectată pentru a funcționa ca o macara plutitoare, capabilă să ridice blocuri mari de piatră.

Urmele de uzură indică faptul că ambarcațiunea nu era doar un simbol religios. Barca lui Keops are un aspect similar cu așa-numita „barcă solară a lui Ra”, cunoscută drept „Atet”. Bărcile solare din Egiptul Antic erau, în mare parte, făcute din lemn de cedru și folosite pentru ritualuri religioase.

Totuși, în cartea „Barca de sub Piramidă, Nancy Jenkins precizează că, la egipteni, folosirea bărcilor piriforme (cum este barca lui Keops) pare să se fi rezumat la evenimentele cu semnificație religioasă.

„De exemplu, erau folosite ca bărci pentru pelerinaje, în special spre Abydos, centrul religios al cultului lui Osiris. Pe de altă parte, ambarcațiunile erau folosite drept bărci funerare, care transportau mumiile peste râu spre necropola de pe malul vestic”, scrie Jenkins.

Muzeul barcii solare
Muzeul Bărcilor Solare, situat la baza Marii Piramide. Foto: Wikimedia Commons

Fie că este vorba despre un obiect de cult sau o unealtă cu care au fost construite piramidele, nici una dintre teorii nu a fost demonstrată până acum. Misterul continuă să învăluie barca lui Keops, mai ales că nimeni nu-și poate explica de ce s-au străduit egiptenii să dezasambleze și să îngroape o ambarcațiune atât de mare.

Barca lui Keops este păstrată în Muzeul Bărcilor Solare, aflat lângă piramidele de la Gizeh.


Te fascinează misterele Egiptului Antic? Citește și Enigma pietrei care lipsește din vârful Marii Piramide din Egipt. Apoi, descoperă Misterele milioanelor de animale mumificate din Egiptul Antic.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu