Bărbații din Statele Unite mor mai devreme decât femeile. Dar de ce?

Decalajul în ceea ce privește speranța de viață între bărbații și femeile americane a atins cel mai înalt nivel de la mijlocul anilor 1990, bărbații murind acum cu aproape șase ani mai devreme decât femeile.

Cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF) și de la Școala de Sănătate Publică T.H. Chan a Universității Harvard au identificat pandemia și supradozele de opioide ca fiind factori-cheie în această disparitate.

Dr. Brandon Yan, primul autor al studiului și rezident în medicină internă la UCSF, afirmă că, deși au existat numeroase cercetări cu privire la scăderea speranței de viață din ultimii ani, nimeni nu a analizat de ce s-a mărit decalajul între sexe din 2010. În 2021, diferența de speranță de viață între bărbați și femei a fost de 5,8 ani, cea mai mare din 1996 încoace, față de 4,8 ani în 2010.

Speranța generală de viață în Statele Unite a fost de 76,1 ani în 2021, în scădere față de 78,8 ani în 2019 și 77 de ani în 2020. Mai multe motive contribuie la faptul că bărbații mor mai devreme decât femeile.

Pandemia este considerată principalul factor care stă la baza creșterii diferențelor dintre sexe, deoarece a avut un impact mai semnificativ asupra bărbaților. Leziunile accidentale, otrăvirile (în principal supradozele de medicamente), accidentele și sinuciderile contribuie, de asemenea, la această discrepanță.

În plus, „decesele din disperare”, care includ sinuciderea, tulburările legate de consumul de droguri și bolile hepatice alcoolice, sunt în creștere. Acestea sunt adesea asociate cu dificultățile economice, depresia și stresul.

Analizând datele de la Centrul Național pentru Statistici de Sănătate, cercetătorii au identificat cauzele de deces care au contribuit cel mai mult la scăderea speranței de viață.

Aceștia au constatat că bărbații au fost mai predispuși să moară din cauza COVID-19 în timpul pandemiei, din cauza diferențelor de comportament în materie de sănătate, a expunerii la locul de muncă, a reticenței de a căuta asistență medicală, a încarcerării și a instabilității locuințelor.

Au fost luate în considerare, de asemenea, tulburările metabolice cronice, bolile mintale și violența armată. Constatările, publicate în revista JAMA Internal Medicine, subliniază necesitatea unor intervenții de sănătate publică specifice pentru a inversa acest declin al speranței de viață.

Dr. Yan sugerează că o îngrijire specializată, în special în domeniul sănătății mintale, ar putea fi necesară pentru bărbați.

Dr. Howard Koh, profesor la Harvard și autorul principal al studiului, subliniază importanța monitorizării acestor tendințe pe măsură ce pandemia se diminuează și a investiției în prevenire și îngrijire pentru a preveni noi disparități.

În concluzie, decalajul tot mai mare în ceea ce privește speranța de viață între bărbații și femeile americane poate fi atribuit pandemiei, supradozelor de opioide și diverșilor alți factori, cum ar fi accidentele, sinuciderile și tulburările cronice.

Intervențiile de sănătate publică și îngrijirea specializată, în special în ceea ce privește sănătatea mintală, sunt necesare pentru a aborda acest declin și pentru a se asigura că decalajul nu va continua să crească în viitor.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu