Crescut de lupi, dezamăgit de oameni: Viața uimitoare a lui Marcos Rodriguez

Motivul copilului crescut de lupi sau alte animale sălbatice este la fel de vechi precum literatura. Până și unul dintre personajele principale din „Epopeea lui Ghilgameș”, una dintre cele mai vechi opere literare, a crescut printre sălbăticiuni.

De ce este acest motiv atât de prevalent în ficțiune? Poate… fiindcă nu este ficțiune. De-a lungul istoriei, au existat numeroase cazuri de copii crescuți de animale, iar Marcos Rodriguez Pantoja a fost unul dintre ei.

Copilărie grea

 

Crescut de lupi 01

Viața lui Marcos Rodriguez Pantoja s-a schimbat complet într-o zi din 1965. A fost smuls din singura casă pe care o cunoscuse până atunci și forțat să trăiască printre animalele ciudate și periculoase, care merg pe două picioare: oamenii.

Marcos avea 19 ani și în ultimii 12 îi trăise într-o peșteră din munții Sierra Morena, din Spania, alături de o haită de lupi. După cum îți poți imagina, nu norocul l-a adus într-o astfel de situație.

Mama lui a murit când Marcos era foarte mic. Apoi, când băiatul avea 6 ani, tatăl său l-a vândut unui bătrân păstor de capre.

La scurt timp după „tranzacție”, bătrânul a murit, iar Marcos a decis să-și găsească adăpost în munți, în loc să se întoarcă la rudele sale abuzive.

Povestea timpului petrecut de Marcos în sălbăticie este remarcabilă. Păstorul îl învățase să pună capcane pentru a prinde iepuri și potârnichi, care i-au asigurat supraviețuirea la început.

Copilul sălbatic, crescut de lupi

Crescut de lupi 02

Dar, până să ajungă să fie crescut de lupi, Marcos a învățat să supraviețuiască observând comportamentul animalelor.

„Ce mâncau ele, mâncam și eu. Mistreții mâncau tuberculi îngropați sub pământ. Îi găseau mulțumită mirosului. Când căutau după ei, eu aruncam cu pietre după mistreți – aceștia fugeau și eu mâncam tuberculii”, a povestit el pentru BBC în 2013.

Curând, a descoperit peștera care avea să-i devină casă. A fost încântat să găsească acolo niște pui de lup, cu care s-a jucat până când a adormit.

Însă când a sosit lupoaica, lucrurile au devenit tensionate. În primă fază, ea a încercat să-l alunge pe Marcos, dar, până la urmă, a ajuns să împartă o porție din prada ei cu noul „pui” cu aspect ciudat.

Așa a ajuns Marcos să fie crescut de lupi. În sfârșit, își găsise o nouă familie. De fapt, la fel ca Mowgli, din „Cartea junglei”, Marcos devenise parte a unei comunități de animale.

A trăit alături de animale, pe care și le-a făcut prietene, până într-o zi, când a fost descoperit de poliție. Deși fusese crescut de lupi și se obișnuise cu viața în sălbăticie, Marcos a fost dus cu forța în satul Fuencaliente.

O salvare nedorită

Crescut de lupi 03

Imaginează-ți că ai 19 ani și tocmai ți s-a servit primul bol de supă din viața ta. Cum ai reacționa? Marcos a făcut ceea ce părea natural – și-a făcut mâinile căuș, le-a scufundat în lichid și a spart bolul când s-a ars.

Nimeni nu-l avertizase că lichidul fierbinte este periculos. De altfel, mare parte din viața lui în mijlocul oamenilor a fost plină de astfel de revelații.

După ce fusese crescut de lupi, tânărul s-a adaptat cu greu la noua lui viață. Treptat, el și-a făcut un rost în societatea umană, deși a întâmpinat multe obstacole. Adeseori, oameni fără scrupule au profitat de el.

Acum are peste 70 de ani, însă zgomotele și priveliștile din marile orașe încă îl uimesc și îl derutează. De aceea, nu e surprinzătoare că bărbatul a declarat pentru cotidianul El Pais că, pentru el, viața printre oameni este o dezamăgire.

Însă lucrurile nu sunt în întregime negative. Acum, că a înaintat în vârstă, bărbatul crescut de lupi și-a găsit locul și luptă alături de grupurile care activează pentru conservarea mediului.

De asemenea, Marcos este invitat la diverse cursuri, unde le relatează elevilor povestea incredibilă a vieții sale.


În continuare, descoperă alte 5 cazuri de copii crescuți de animale, apoi citește despre familia Likov, pustnicii care au trăit 42 de ani în Siberia, complet izolați.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu