Pliniu cel Bătrân nu era nebun: Au existat balene în Mediterană

Până și regiunile explorate încă din Antichitate au secretele lor, pe care le descoperim abia acum, la mii de ani distanță. Spre exemplu, Marea Mediterană arăta cu totul altfel în urmă cu două milenii, iar cercetătorii au aflat asta abia recent.

Totul a pornit de la scrierile lui Pliniu cel Bătrân, erudit roman, care susținea că a văzut balene în Mediterană.

Într-o relatare de acum 2.000 de ani, autorul povestește că a văzut balene ucigașe („orca”) vânând pui de balenă lângă Strâmtoarea Gibraltar, însă oamenii de știință au pus la îndoială credibilitatea poveștii.

Se știe că aceste animale marine nu trăiesc zonă. Totuși, dovezi arheologice descoperite recent indică faptul că Pliniu cel Bătrân știa exact ce spune.

Balene în Mediterană, într-o lume de mult apusă

Potrivit celor afirmate de Callum Roberts în „Istoria nenaturală a mării”, Pliniu a descris cum balenele „se ascund vara într-un golf cald și larg și se înmulțesc acolo”. Apoi, Pliniu cel Bătrân a povestit luptele crâncene la care a asistat când balenele ucigașe atacau balenele-mamă și puii lor.

Balene in Mediterana 01
Balene în Mediterana? Deși pare greu de crezut, astfel de mamifere marine au trăit aici la un moment dat. Foto: DailyHive

Însă această relatare nu a fost acceptată de biologi, care nu puteau crede că au existat vreodată balene în Mediterana. Foarte puține specii de balene vizitează Marea Mediterană, după cum arată un raport din 2016, publicat în revista Advances in Marine Biology.

Mai mult, speciile descrise de Pliniu cel Bătrân nu folosesc această zonă pentru împerechere. De aceea, oamenii de știință s-au întrebat dacă relatarea lui era exactă și dacă nu cumva confunda delfinii cu balenele.

Descoperirea care a schimbat totul

Apoi, arheologii au găsit oase de balenă în ruinele unui complex de procesare a peștelui în orașul antic roman Baelo Claudia, lângă orașul Tarifa, din Spania. Această descoperire i-a obligat pe oamenii de știință să accepte dovezile care arătau că au existat cândva balene în Mediterana.

Balene in Mediterana 02
Ruinele așezării romane Baelo Claudia. Foto: Andalucia.org

Relatarea lui Pliniu cel Bătrân „nu se potrivește cu cele pe care le putem vedea azi, dar s-a dovedit că balenele albe și cele cenușii erau cândva prezente aici”, a spus Ann Charpentier, ecolog la Universitatea Montpellier.

Se știe că pescarii romani prindeau pești mari, precum tonul. Acum, cercetătorii se întreabă dacă prindeau și balene.

Pliniu cel Bătrân nu era nebun Au existat balene în Mediterana featured_compressed
Stânga: portret al lui Pliniu; dreapta: orca atacând o balenă cu pui (fragment dintr-o hartă medievală)

„Probabil că pescarii nu aveau tehnologia necesară pentru a ieși în larg să vâneze balene mari. Însă balenele albe, balenele cenușii și puii lor veneau foarte aproape de țărm, transformându-se în ținte ale pescarilor locali”, crede Ana Rodrigues, angajată la Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică.

„Mi se pare incredibil că omenirea a uitat de existența a două specii de balenă în Marea Mediterană. Te face să te întrebi ce altceva am mai uitat”, a conchis Rodrigues.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>