O balenă plină cu pahare de plastic, pungi și șlapi a eșuat pe o plajă din Indonezia

Cu siguranță, oamenii sunt responsabili de moartea acestei balene eșuate pe o insulă din Parcul Național Wakatobi, din Indonezia. Oficialii parcului au găsit stomacul balenei plin de plastic.

Au fost găsite peste 1.000 de obiecte, inclusiv 115 pahare de plastic, 25 de pungi, o pereche de șlapi și un sac conținând peste 1.000 de bucăți de sfoară, la care se adaugă alte 6 kilograme de gunoi. Toate aceste deșeuri din plastic s-au adunat într-un pliu din stomacul balenei, a cărei lungime atingea 9,5 metri.

„Deși nu am reușit să stabilim cu exactitate cauza morții, ceea ce am văzut la fața locului a fost cu adevărat groaznic”, a declarat pentru CNN Dwi Suprapti, angajat la World Wild Fund Indonezia.

Balena moartă, plină cu plastic, scoasă la mal în Indonezia

Cu toate acestea, plasticul este, cel mai probabil, ucigașul balenei. Alte două balene au eșuat în acest an, cu stomacele pline de deșeuri rezultate din activitatea umană.

În aprilie, o balenă de 10 metri a fost găsită moartă pe o plajă din Spania, cu 29 de kilograme de plastic în burtă, incluzând peste 80 de pungi.

La autopsie, biologii au concluzionat că, probabil, animalul a murit deoarece nu a putut digera sau elimina plasticul, ceea ce i-a provocat o infecție în abdomen. În luna iunie, o altă balenă moartă a fost aruncată de valuri pe țărmul thailandez, cu 7,7 kilograme de plastic în stomac.

Biologul marin Thon Thamrongnawasawat de la Universitatea Kasetsart din Bangkok a declarat pentru AFP că materialul plastic a blocat, cel mai probabil, digestia balenei.

Deșeurile de plastic găsite în stomacul balenei

Potrivit unui studiu publicat anul trecut, cercetătorii au descoperit că, din anii ’50 până în 2015, au fost produse peste 8,3 miliarde tone de plastic.

Din această cantitate, peste 6,3 miliarde de tone au fost aruncate, ajungând în gropile de gunoi sau în natură. Este greu de stabilit exact cât de mult plastic ajuge în oceane, dar un studiu din 2015 a constatat că, numai în anul 2010, cantitatea a fost de 12,7 milioane de tone.

Mai mult de jumătate din aceste deșeuri provin din doar cinci țări: China, Indonezia, Filipine, Thailanda și Vietnam. Indonezia este cel de-al doilea poluator din lume cu „plastic oceanic”, producând în fiecare an 1,4 milioane de tone de deșeuri care ajung în mare.

Dacă nimic nu se schimbă, cantitatea nu va face decât să crească, ceea ce va provoca și mai multă distrugere la nivelul spectaculoasei faune marine.

O plajă poluată cu deșeuri de plastic

Guvernul indonezian a promis un miliard de dolari anual pentru reducerea problemei deșeurilor din plastic, dar probabil că aceasta este o consolare nesemnificativă pentru balenele care care se sufocă cu gunoi, la propriu.

Ca să știi mai mult, citește „Ghidul Familia (aproape) zero deșeuri”

Iată și o carte pe care sperăm să o găsești utilă: Ghidul Familia (aproape) zero deșeuri. Cei doi coautori (soț și soție) au decis devină o familie cu zero deșeuri. În decurs de trei ani, au redus cele 390 de kilograme de deșeuri la un kilogram pe an, trecând efectiv la un nou mod de viață.

Cartea prezintă beneficiile enorme și neașteptate rezultate dintr-o schimbare atât de profundă. Bazându-se pe cunoștințele lor de ecologie, autorii propun zeci de sfaturi și alternative simple pentru viața de zi cu zi: cumpărături, bucătărie, curățenie, mobilier, igienă personală, cosmetice, îmbrăcăminte, grădină, bricolaj, sărbători… Ce vei câștiga: vei consuma mai puține substanțe toxice și vei face economii.

„Ghidul Familia (aproape) zero deșeuri” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu