Cadavrul unei balene cu cocoașă a apărut, inexplicabil, în jungla din Brazilia

Balena cu cocoașă, lungă de 10 metri, a fost descoperită în desișul junglei, după ce țipetele păsărilor necrofage au atras atenția localnicilor.

Faptul că pădurea amazoniană este plină de viață nu este surprinzător, însă o descoperire de la sfârșitul lunii februarie a uimit chiar și o echipă experimentată de biologi. Aceștia au dat peste o un cadavru de balenă cu cocoașă, care cântărea 10 tone, în tufișurile insulei Marajo, din Brazilia.

Balena cu cocoașă
Cadavrul balenei are 10 metri și cântărește 10 tone

Conform primelor ipoteze, balena a eșuat pe țărm în timpul unei furtuni sau era deja moartă atunci când mareea a aruncat-o pe țărm, dar savanții tot nu pot explica cum a ajuns atât de departe de linia mării sau care este motivul pentru care animalul înota în apropierea coastei Marajo.

Oficialii statului brazilian Para au spus că au fost alertați de prezența cadavrului datorită păsărilor necrofage care se învârteau și țipau deasupra lui, potrivit The Independent.

Balena cu cocoașă se aventurează rareori până la gura Amazonului

Cadavrul balenei este acum analizat de biologii de la Institutul Bicho D’Agua, un grup local de conservare a naturii. Evaluările preliminare sugerează că balena a murit cu câteva zile înainte să fie găsită la aproximativ 15 metri de țărm.

Renata Enim, șefa proiectului, este fascinată de descoperirea mamiferului și de itinerariul său incredibil.

„Încă nu știm cum a ajuns aici, însă bănuim că plutea aproape de țărm și mareea, care a fost destul de mare în ultimele zile, a aruncat animalul pe țărm, în pădurea de mangrove. Suntem nedumeriți de faptul că o balenă cu cocoașă se afla pe coasta de nord a Braziliei în februarie. Este ceva total neobișnuit”, a afirmat Enim.

Balena cu cocoașă
Cercetătorii investighează cadavrul balenei

Citește și Cea mai mare „închisoare pentru balene” de pe planetă, descoperită cu drona în Rusia

Balenele cu cocoașă pot fi văzute de obicei vara și toamna, mult mai la sud. S-au mai aventurat și în trecut spre nord, până la gurile Amazonului, însă extrem de rar. Enim crede că animalul a fost separat de mama sa, însă cauza morții este încă necunoscută.

„În funcție de gradul de descompunere, s-ar putea deja să fi pierdut unele date. Adunăm cât de multe informații putem și identificăm semnele și rănile de pe corpul balenei ca să vedem dacă s-a prins într-o plasă sau a fost lovită de o ambarcațiune”, spune Enim.

Oficialii brazilieni au explicat că accesul la cadavru și la zona în care a fost găsit este atât de dificil, încât corpul balenei va trebui disecat și examinat la fața locului. În ceea ce privește scheletul balenei, planul este să fie dezasamblat și conservat la muzeul de istorie naturală din capitala statului.

Experții iau mostre, încercând să afle cauza morții animalului
Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

5 comentarii la „Cadavrul unei balene cu cocoașă a apărut, inexplicabil, în jungla din Brazilia”

      • Hai lasa ca e foarte evident ca ati folosit in mod deliberat „adancul” pentru rating. Exact asta m-a adus si pe mine la articolul vostru… ca sa constat ce… ca de fapt nu e chiar atat de uimitor precum ati afirmat in titlu. Shame!

Lasă un comentariu