În Crimeea, o balenă albă a învățat să comunice cu delfinii pe „limba” lor

În noiembrie 2013, o balenă albă (numită și balenă beluga sau delfin alb) în vârstă de patru ani a fost mutată într-o casă nouă. Până atunci, fusese ținută într-un bazin cu alte exemplare din specia sa.

În noul ei bazin, la delfinariul Koktebel din Crimeea, singurii ei însoțitori erau delfinii. Balena s-a adaptat rapid: a început să imite sunetele delfinilor, încetând cu totul să mai producă sunete de beluga.

O balenă albă (beluga) alături de patru delfini. Foto: Shutterstock

„Prima apariție a balenei beluga la delfinariu i-a înspăimântat pe delfini”, au consemnat într-un studiu de specialitate Elena Panova și Alexandr Agafonov, de la Academia Rusă de Științe din Moscova.

Delfinii erau un mascul adult, două femele adulte și o femelă tânără. Însă animalele s-au înțeles imediat. În august 2016, una dintre femelele delfin adulte a fătat un pui care a început să înoate cu regularitate alături de beluga, potrivit Mother Nature.

Cercetătorii erau curioși cu privire la ce anume își „spuneau” noii colegi de bazin, delfinii fiind recunoscuți pentru faptul că schimbă constant mesaje între ei.

Sunetele lor includ păcănituri de ecolocație și fluierături-semnătură, apeluri care sunt unice pentru fiecare delfin; forțând o comparație, se poate spune că sunt echivalentul numelor pe care le folosesc oamenii.

Craniul unei balene beluga. Umflătura specifică de pe fruntea acestor cetacee este osoasă, deci nu face parte din schelet (este formată din grăsime și servește la ecolocație). Foto: Wikimedia

Balenele beluga, însă, duc comunicarea la un cu totul alt nivel. În plus față de bogatul repertoriu de păcănituri și alte apeluri, pot imita alte animale și chiar și oameni.

O balenă beluga crescută în captivitate a reușit să imite atât de bine sunetele scoase de un om, încât a păcălit un dresor care s-a scufundat în bazinul său (poți asculta înregistrarea în filmul inclus mai jos).

Panova și Agafonov studiau comunicarea animalelor din delfinariu încă din 2010. Imediat după sosirea balanei beluga, au înregistrat audio întregul grup de cetacee înotând împreună.

Două luni mai târziu, au dus beluga într-un bazin separat pentru câteva zeci de sesiuni de înregistrare. Au făcut alte înregistrări la nouă luni după aceea, acumulând în total peste 90 de ore de înregistrări audio.

Au constatat că, în primele zile petrecute în bazinul delfinilor, beluga a emis „apeluri tipice pentru specia ei”. A emis sunete particulare în două tonuri care păreau a fi „apeluri de contact”.

Similare cu fluierăturile-semnătură ale delfinilor, acestea sunt sunetele pe care balenele beluga le fac pentru a contacta exemplare din grupurile lor.

Femelele și puii folosesc apeluri de contact pentru a menține legătura strânsă și la fel procedează și balenele care sunt prietene sau rude. Dar, după două luni, beluga ajunsese să interpreteze câteva noi „partituri”.

Încă mai producea sunetele specifice speciei, dar adăugase câteva apeluri care semănau sunetele-semnătură ale celor trei delfini adulți din grupul ei.

Foto: Wikimedia

A început să emită și sunete pe care le foloseau toți delfinii. De asemenea, a renunțat cu totul la apelurile de contact specifice speciei beluga. La o sesiune de înregistrări ulterioară, cercetătorii au constatat că repertoriul balenei a rămas neschimbat.

Panova și Agafonov au declarat că regretă că nu au început să o înregistreze mai repede, pentru că, probabil, ar fi putut să o descopere imitând sunetele delfinilor chiar mai devreme de două luni. De exemplu, într-un alt studiu, o balenă beluga adultă a imitat un sunet străin încă de prima dată când l-a auzit.

Chiar dacă alte cercetări au relevat că beluga imită vocea umană, zgomotul păsărilor și chiar și zgomotele generate pe calculator, specimenul din Crimeea imită sunete care par să-i faciliteze comunicarea cu animalele din jur.

Găsindu-se singurul exemplar din specia sa, probabil că beluga a fost motivată în plus să se alăture grupului delfinilor. Acest caz ar putea fi un exemplu interesant de comunicare între specii.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu