Balcanatolia, continentul dispărut prin care mamiferele au trecut din Asia în Europa

În urmă cu 40 de milioane de ani exista Balcanatolia, continentul (azi dispărut) prin care mamiferele au trecut din Asia în Europa. Balcanatolia se găsea între Balcani și Anatolia de astăzi, de unde și numele ales de geologi pentru această întindere.

Balcanatolia era un fel de pod natural care lega teritoriile Asiei și sudul Europei. Este un continent dispărut pe care diferite specii de animale, în special mamifere, au migrat din Asia spre Europa.

continentul balcanatolia_2_red_compressed
Zona ocupată de Balcanatolia acum 40 de milioane de ani și rămășițele de astăzi. Foto: Earth Science Reviews

Teritoriul a existat în urmă cu 35-40 de milioane de ani, potrivit unui studiu publicat recent în Earth Science Reviews. Cercetarea a fost realizată de un grup de experți francezi, americani și turci.

Astăzi, între Balcani și Anatolia se mai găsesc doar rămășițele ale Balcanatoliei. Studiul recent dezvăluie descoperiri fascinante despre acest continent.

Balcanatolia a ieșit din mare

Acest continent a beneficiat de scăderea nivelului mării, care a permis accesul mamiferelor din Asia în Europa. În acest fel, au înlocuit fauna locală din vestul continentului. Aceasta a fost urmată de o extincție bruscă (Grande Coupure), care a avut loc acum aproximativ 34 de milioane de ani, la sfârșitul Eocenului.

La acea vreme, Balcanatolia avea o faună bogată, care a fost înlocuită treptat de cea a altor mase continentale atunci când a fost conectată la acestea. Ca urmare a scăderii nivelului mării, a creșterii calotei glaciare antarctice și a schimbărilor tectonice, continentul a legat Balcanii și Europa de Vest.

Pe de altă parte, glaciațiunea antarctică a provocat, de asemenea, scăderea nivelului mării. Aceasta a legat arhipelagul balcanatolic de Europa de Vest, ceea ce a însemnat dispariția vechiului continent și expansiunea spre vest a speciilor asiatice.

De exemplu, în Europa a existat o faună endemică ce includea o specie asemănătoare cailor de astăzi. În Asia, pe de altă parte, se găseau numeroase grupuri din familiile de mamifere întâlnite astăzi pe ambele continente.

continentul balcanatolia_2_red_compressed
Un om și un exemplar Brontotheria, reconstituire care ilustrează cât de mari erau aceste animale, astăzi dispărute. Foto: Wikimedia

De asemenea, echipa a descoperit în Turcia (Büyükteflek) fosile cu afinitate asiatică, fragmente de maxilar aparținând Brontotheria, animale asemănătoare unor rinoceri mari, care datează de acum 35-38 de milioane de ani.

„Aceste schimbări paleogeografice au instigat dispariția Balcanatoliei ca provincie biogeografică distinctă și au deschis calea pentru dispersarea cladelor endemice asiatice înainte și în timpul Marii Cucuvele în Europa de Vest”, concluzionează autorii.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu