Băiatul cu 547 de dinți. Medic chirurg: „Arătau ca perlele într-o scoică”

Un copil în vârstă de șapte ani, din India, a fost supus unei intervenții chirurgicale în care i-au fost extrași 526 de dinți. Pe 11 iulie, P. Ravindran a fost dus la Spitalul Saveetha, din Chennai, unde urma să fie tratat pentru „dureri și umflături pe partea dreaptă a mandibulei”.

„Nu am mai văzut niciodată atât de mulți dinți într-un singur loc”, a declarat pentru Times of India Pratibha Ramani, profesor și șef al Departamentului de Patologie Orală și Maxilo-Facială.

Dinții extrași din gura pacientului (stânga). După operația de îndepărtare a „pungii dentare”, copilul a mai rămas cu 21 de dinți. Foto: Reuters

Dentiștii au cerut o radiografie și un tomograf, care au scos la iveală „o structură ca o pungă” în gura băiatului, care conținea 526 de dinți, a declarat pentru New Indian Express P. Senthilnathan, profesor de chirurgie maxilo-facială la Spitalul Saveetha. Boala este cunoscută ca odontoma compusă.

„Excrescența asemănătoare unei tumori nu permitea creșterea molarilor permanenți în zona afectată. Radiografiile și tomograful au indicat prezența mai multor dinți rudimentari în țesutul sub formă de pungă”, a declarat Senthilnathan.

În acel moment, doctorii au decis că era nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a trata această boală rară. Părinții băiatului au fost de acord, însă a fost nevoie de „mai multe ore” pentru a convinge copilul să se supună operației.

Senthilnathan a declarat că boala a fost diagnosticată în stadiul incipient. Procedura, pentru care era nevoie de anestezie generală, a durat aproximativ o oră și jumătate. După aceea, chirurgii au avut nevoie de alte câteva ore pentru a îndepărta cei 526 de dinți din „pungă”.

Radiografia maxilo-facială a copilului arată sutele de dinți în diferite stadii de dezvoltare. Foto: Reuters

„Dinții aveau mărimi diferite, variind între unu și 15 milimetri. Arătau ca perlele într-o scoică. Până și cel mai mic dinte avea coroană, rădăcină și smalț”, a explicat doctorul Senthilnathan.

Acum, băiatul a mai rămas cu „doar” 21 de dinți. Copiii dezvoltă 20 de dinți temporari, numiți „de lapte” – 10 pe maxilar și 10 pe mandibulă. La maturitate, o persoană normală are 32 de dinți.

„Cauza acestei boli nu se cunoaște, însă motivul l-ar putea constitui factorii genetici. Mediul ar putea, de asemenea, să joace un rol important. Am demarat un studiu pentru a vedea dacă radiația emisă de turnurile de telefonie mobilă poate fi un factor”, a spus Ramani.

Potrivit New Indian Express, dentiștii se așteaptă ca singurul efect pe termen lung să fie faptul că băiatul s-ar putea să aibă nevoie de implanturi atunci când va avea vârsta de 16 ani.

Ca să știi mai mult, citește „India secretă”

Paul Brunton a fost unul dintre cei mai mari exploratori și cercetători ai tradițiilor spirituale ale Orientului. Urmând o chemare interioară, Brunton petrece luni întregi călătorind prin India, vorbind cu yoghini, fachiri și mistici – unii autentici, alții nu.

Dacă ar conține numai descrierile călătoriei, „India secretă” ar constitui un frumos jurnal de călătorie.  Însă detaliile cu adevărat uimitoare din paginile acestei cărți sunt descrierile experiențelor interioare ale lui Brunton, mai ales cele în compania marelui Ramana Maharshi, care îl ajută să își găsească liniștea interioară care vine odată cu înțelegerea și cunoașterea de sine.

Pentru oricine caută un învățător spiritual, sau chiar și pentru cei care l-au găsit pe cel potrivit, această poveste este realmente emoționantă. Folosirea erudită a limbajului de către Brunton, alături de căutarea lui asiduă, atât interioară, cât și exterioară, fac din această carte o lectură captivantă de la început până la sfârșit.

„India secretă” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu