Băiatul bengalez cu două capete: Un caz care a intrat în istorie

În mai 1783, într-un mic sat numit Mundul Gaut, în Bengal, India, s-a născut un copil ciudat. Acesta avea două capete.

Moașa care a asistat la naștere a fost atât de îngrozită de înfățișarea acestuia, încât a încercat să-l ucidă aruncându-l în foc. Din fericire, copilul a fost salvat, scăpând cu câteva arsuri la un ochi și la o ureche.

Foto: Unsplash.com
Foto: Unsplash.com

Părinții, după ce și-au revenit din șocul inițial, au început să vadă în nou-născut o oportunitate de a face bani și, cu acest gând, au plecat din sat spre Calcutta, unde copilul lor diform putea fi expus.

Copilul cu două capete a atras foarte multă atenție și a adus familiei o sumă destul de mare de bani. Între spectacole, pentru a împiedica mulțimea să tragă cu ochiul fără să plătească, părinții îl țineau pe nefericitul copil ascuns, de obicei sub un cearșaf, uneori ore în șir.

Pe măsură ce faima lui s-a răspândit în India, mai mulți nobili, funcționari publici și oficiali i-au invitat pe părinți să îl expună pe copil în spectacole private, la reședințele lor, unde oaspeții puteau examina de îndeaproape curiosul specimen.

Unul dintre acești observatori a fost un anume colonel Pierce, care i-a vorbit despre copilul cu două capete președintelui Societății Regale din Anglia, Sir Joseph Banks, iar acesta din urmă i-a relatat apoi cazul chirurgului Everard Home.

Prin „două capete”, unii ar putea presupune că sunt două capete care cresc unul lângă altul dintr-un singur gât. În acest caz, însă, al doilea cap al băiatului a crescut deasupra celuilalt.

Acesta stătea inversat deasupra capului principal și se termina într-un ciot asemănător unui gât. Al doilea cap avea câteva diformități, urechile erau malformate, limba era mică, iar mandibula era subdezvoltată, dar în rest ambele capete aveau aceeași mărime și erau acoperite de păr negru în regiunea unde se contopeau.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Cel de-al doilea cap părea să funcționeze independent de capul principal. Când copilul plângea sau zâmbea, trăsăturile capului superior nu erau întotdeauna afectate și nu se potriveau cu emoția copilului.

Când copilul dormea, al doilea cap putea fi treaz și ochii săi se mișcau ca și cum ar fi observat împrejurimile. Cel de-al doilea cap reacționa și la stimuli externi; o ciupitură în obraz producea o grimasă, iar când i se dădea sânul, buzele sale încercau să sugă.

De asemenea, a produs multe lacrimi și salivă. Cu toate acestea, reflexele de cornee îi lipseau, iar ochii reacționau slab la lumină. În ciuda aspectului său ciudat, băiatul nu părea să sufere niciun efect negativ din cauza stării sale.

Într-o zi, când copilul avea 4 ani, mama sa l-a lăsat singur și a plecat să aducă apă. Când s-a întors, l-a găsit pe copil mort din cauza mușcăturii unei cobre.

Foto: Freepik.com
Craniul băiatului cu două capete din Bengal la Muzeul Hunterian, Anglia. Foto: Freepik.com

Mulți anatomiști s-au oferit să cumpere cadavrul, dar părinții, oameni religioși, nu au putut permite o astfel de profanare. Copilul a fost înmormântat lângă râul Boopnorain, în afara orașului Tumloch, însă mormântul său a fost jefuit de un agent al Companiei Indiilor de Est.

Acesta a disecat corpul putrezit și a dat craniul unui căpitan de la Compania Indiilor de Est. Ulterior, căpitanul a adus craniul în Anglia și l-a dăruit prietenului său, Everard Home. Craniul băiatului din Bengal poate fi încă văzut la Muzeul Hunterian din Londra.

Când profanatorul de morminte a disecat capetele, a descoperit că creierele erau separate și distincte. Fiecare creier era acoperit ferm de propria sa peliculă dura mater și era alimentat de vase mari care asigurau nutriția în partea superioară a capului.

Afecțiunea băiatului este cunoscută astăzi sub numele de craniopagus parasiticus, un tip extrem de rar de gemelare parazitară care apare o dată la 2.5-3 milioane de nașteri.

Embrionul se dezvoltă inițial în gemeni care nu reușesc să se separe complet, iar unul dintre ei rămâne subdezvoltat și atașat de cel dezvoltat.

Gemenii parazitari sunt foarte rari și sunt adesea născuți morți sau supraviețuiesc puțin timp după naștere. Singurul tratament viabil este îndepărtarea chirurgicală a geamănului parazitar. Dar acest tip de operație este foarte riscant.

În 2004, în Republica Dominicană s-a născut o fată, Rebeca Martínez, cu această afecțiune rară. Ea a fost operată la vârsta de opt săptămâni, dar a murit din cauza pierderii de sânge.

În 2005 a avut loc un caz similar în Egipt, unde Manar Maged, cu aceeași afecțiune, a fost operată – cu succes – timp de 13 ore, dar a murit câteva săptămâni mai târziu din cauza unei infecții.

Mai recent, în 2021, un caz similar s-a petrecut în România, la Spitalul Elias, unde s-a născut un bebeluș cu două capete, dar care a decedat la câteva ore după ce s-a născut.

În continuare, descoperă un caz care a șocat medicii: Aaron Murray, băiatul care a trăit fără creier.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu