Visul alchimiștilor – Această bacterie transformă metalele toxice în aur

Toată lumea a auzit, măcar în treacăt, de „piatra filosofală”, substanța legendară cu ajutorul căreia alchimiștii pretindeau că pot transforma metalele inferioare în aur.

Descoperirea ei a fost principalul țel al alchimiei timp de secole. În ciuda strădaniilor, piatra filosofală nu a fost descoperită niciodată.

Asta, deoarece s-ar putea ca ea să nu fie o substanță, ci… un organism. Oamenii de știință au descoperit o bacterie care excretă aur atunci când își detoxifică organismul de metale grele.

Bacteria trăiește în soluri toxice

Bacterie aur

O echipă de oameni de știință germani și australieni a reușit să descopere misteriosul proces molecular care îi permite bacteriei să digere metalele toxice și să le transforme în aur.

Bacteria se numește Cupriavidus metallidurans și excretă bucăți de aur de mărimea unui grăunte de nisip.

Cupriavidus metallidurans trăiește în soluri bogate în metale grele, care sunt toxice pentru majoritatea celorlalte microorganisme.

Dar această bacterie și-a dezvoltat un sistem de apărare care o ajută nu doar să supraviețuiască, ci chiar să prospere în aceste condiții vitrege.

Bacteria are abilitatea specială de a transforma compușii toxici în aur.

„În afara nivelului ridicat de metale grele, condițiile de viață din aceste soluri nu sunt rele. Acolo, bacteria găsește suficient hidrogen pentru a-și conserva energia și aproape că nu are dușmani naturali.

Dacă alege să trăiască în asemenea condiții, un organism trebuie să găsească o metodă pentru a se proteja de substanțele toxice”, a afirmat Dietrich H. Nies, profesor de microbiologie la Universitatea din Halle-Wittenberg.

Enzima miraculoasă

Bacterie - celule
Așa arată Cupriavidus metallidurans

Cercetătorii de la Universitatea din Halle-Wittenberg, Universitatea Tehnică din München și de la Universitatea din Adelaide au identificat cum reușește bacteria să transforme metalele în aur.

Cupriavidus metallidurans are nevoie de cupru pentru a supraviețui, metal pe care îl „extrage” din mediul înconjurător. Dar aici intervin câteva probleme.

În cantități mari, cuprul este toxic. Mai mult, în procesul de extragere a cuprului, bacteria extrage și compuși de aur. Iar combinația dintre cele două metale este extrem de otrăvitoare.

Pentru a rezolva problema, bacteria are o enzimă denumită CupA, care elimină excesul de cupru. La fel se întâmplă și cu aurul, care este excretat de organism sub forma unor pepite microscopice, de mărimea unui bob de nisip.

Astfel, bacteria secretă așa-numitul „aur secundar”, care rezultă din descompunerea aurului primar, pe care bacteria îl ingerează.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Un comentariu la „Visul alchimiștilor – Această bacterie transformă metalele toxice în aur”

Lasă un comentariu