Azilul Vipeholm: experimentul brutal care a confirmat cauza apariției cariilor dentare

La nivel mondial, Organizația Mondială a Sănătății estimează că două miliarde de oameni au carii la nivelul dinților permanenți, dintre care 520 de milioane de copii au carii la nivelul dinților de lapte.

Omenirea suferă de milioane de ani de această infecție bacteriană care distruge țesuturile dure ale dinților, fosilele speciei Australopithecus dezvăluind unele dintre primele carii, în urmă cu 1.1 până la 4.4 milioane de ani. Au fost descoperite fosile de cranii paleolitice și mezolitice care indicau, de asemenea, semne ale acestei probleme.

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

Înainte de începerea exploatării trestiei de zahăr, care a dus la o creștere fulminantă a numărului de carii, principalii factori asociați cu această problemă erau consumul galopant de alimente vegetale care conțineau carbohidrați.

Abia între anii 7.000 î.e.n. și 5.500 î.e.n., în regiunea Pakistanului, au fost dezvoltate primele tratamente pentru cariile dentare, unele texte antice dezvăluind că această afecțiune era vindecată prin extracție.

Egiptenii antici, grecii și romanii foloseau diverse tipuri de tratamente, de la amulete la remedii pe bază de plante, care nu erau tocmai eficiente în combaterea problemei.

Dezbaterea secolului

Photo: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Secolul XVIII s-a dovedit a fi un moment definitoriu în tratarea cariilor dentare, medicul francez Pierre Fauchard, considerat „părintele stomatologiei moderne”, fiind unul dintre primii oameni care au menționat zahărul ca fiind o posibilă cauză a cariilor dentare, deoarece societatea se bucura de alimente dulci încă din Evul Mediu.

Potrivit unui studiu finlandez din 2014, consumul zilnic al unei singure băuturi cu conținut ridicat de zahăr, cum ar fi cele răcoritoare, este asociat cu creșterea cu 31% a riscului de formare a cariilor.

Cariile bântuie istoria ca o problemă care a fost abordată cu întârziere, deoarece până în anii 1970 cauza era încă subiect de dezbatere între experți, care nu credeau că alimentația avea vreun rol în agravarea afecțiunii.

Prin urmare, a fost dificil să se ajungă la un consens pentru a dezvolta o strategie de prevenire a apariției cariilor.

Photo: StockSnap.com
Foto: StockSnap.com

În Suedia anilor ’30, aproximativ 83% dintre copiii de peste trei ani aveau carii. Era o țară în care asistența medicală de specialitate era încă foarte slabă, cu tratamente aproape inexistente sau rudimentare, în care extracția era încă văzută ca singura soluție.

Problema a atins un asemenea grad, încât armata a cerut chiar ca bărbații să aibă cel puțin 6 dinți intacți pentru a se putea înrola. Realizând că se confruntă cu o problemă de proporții epidemice, guvernul suedez a înființat primul serviciu stomatologic național în 1945.

Pentru a descoperi de unde anume proveneau cariile – deoarece raționalizarea zahărului în timpul războiului scăzuse semnificativ apariția cariilor – în 1945, având ca principal sponsor industria zahărului, Consiliul Medical a comandat un studiu pentru a înțelege odată pentru totdeauna originea lor. Astfel a început experimentul Vipeholm.

Experimentul Vipeholm

Foto: DepositPhotos.com
Foto: DepositPhotos.com

Guvernul a ales spitalul Vipeholm, din orașul Lund, în sud-vestul Suediei, pentru a demara programul care avea să „salveze” țara de această problemă. Pentru cercetători era esențial să poată folosi cobai umani, mai ales unii lipsiți de apărare.

Vipeholm era un azil pentru oameni cu handicapuri mintale grave, cu adulți și copii cu IQ sub 25 și cu speranța de viață sub medie. Cercetătorii au început prin a examina dinții pacienților, descoperind că erau într-o formă mai bună decât la restul populației suedeze, probabil pentru că pacienții nu aveau acces la aceeași cantitate de zahăr.

În prima fază, pacienților li s-a administrat jumătate din cantitatea de zahăr prezentă în dieta majorității societății, plus suplimente de vitamine și fluor. Aceste substanțe le-au fost administrate prin pâine și băuturi îndulcite.

Apoi, li s-au dat dulciuri care nu existau în comerț, create special pentru a concentra și mai mult zahăr.

Foto: StockSnap.com
Foto: StockSnap.com

Cei care reacționau negativ și nu voiau să consume produsele, în special copiii, din cauza stricteții condițiilor de izolare la care erau supuși, primeau o cantitate dublă de zahăr și erau forțați să facă băi cu apă rece.

Toate aceste experimente au durat doi ani, între 1947 și 1949, când studiul a ajuns la concluzia că zahărul, de fapt, joacă un rol semnificativ în dezvoltarea cariilor, numărând peste 2.000 de cazuri de carii la pacienții implicați.

Documentele arătau că 50% dintre dinții pacienților fuseseră distruși în totalitate. Din cauza nemulțumirii industriei zahărului față de rezultate, cercetătorii au ținut studiul „la sertar”, lucrarea ieșind la iveală abia în 1953.

Chiar dacă oferea dovezi concrete cu privire la rolul zahărului în apariția cariilor, dezbaterile s-au concentrat asupra perioadei în care a fost ascuns studiul și pe faptul că oamenii de știință au fost, cel mai probabil, mituiți de industrie.

Niciuna dintre dezbateri nu s-a referit, însă, la adevărata problemă a experimentului: folosirea oamenilor pe post de cobai. Etica studiului a fost contestată abia în 1990 de către guvernul suedez, când era prea târziu pentru cei implicați.

Aproape toți cei care luaseră parte la experiment fără voia lor decedaseră de mult.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu