VIDEO Acest avion transparent și fără hublouri ne-ar putea da impresia că plutim în aer liber

VIDEO Acest avion transparent, fără ferestre, ne-ar putea da impresia că plutim în aer liber FEATURED_compressed

O companie britanică specializată în cercetare tehnologică, Center for Process Innovation, este implicată în proiectarea unui sistem alternativ de zbor, extrem de sugestiv. Avem de a face cu un tip de avion transparent, fără ferestre, al cărui fuzelaj este complet căptușit (la interior) cu panouri touch-screen OLED de ultimă generație, capabile să redea perfect imaginea mediului din afara aeronavei.

Rezultatul este un avion ce poate părea transparent pentru pasageri, reproducându-le mediul înconjurător de parcă s-ar afla în fața unor ferestre gigantice.

Panourile sunt conectate la camere video externe care înregistrează cu înaltă fidelitate detaliile mediului exterior. Având în vedere că proiectul este gândit pentru zboruri de mare altitudine, spectacolul oferit astfel ar fi cu adevărat uimitor.

avion-transparent-aereo-senza-finestrini-4_redimensionat_compressed

Conform proiectului, dacă un pasager nu dorește să utilizeze această tehnologie, el își poate dezactiva monitorul său sau pur și simplu îl poate folosi într-un mod diferit.

avion-transparent-aereo-senza-finestrini-1_redimensionat_compressed

Cu siguranță, poluarea vizuală creată de acest sistem i-ar putea deranja pe unii dintre pasageri, iar alții s-ar putea trezi în mijlocul unui atac de panică din cauza fricii de înălțime.

avion-transparent-aereo-senza-finestrini-2_redimensionat_compressed

Dacă proiectul se va materializa, oricine va dori să zboare cu un avion de acest gen va avea ocazia să trăiască o experiență unică. Bineînțeles, dacă se vor găsi și pasageri atât de curajoși…

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește noua noastră pagină de Facebook

Ai acces gratuit la serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu