Un F-16 olandez și-a ajuns din urmă proiectilele, lovindu-se de ele

Agenția pentru Inspecția Sistemelor de Apărare din Olanda investighează un incident apărut în timpul unui exercițiu militar de la finalul lunii ianuarie 2019, când un avion F-16 a fost avariat după ce s-a tras în el cu un tun de 20 de milimetri. Mai exact, cu propriul său tun!

Cel puțin un proiectil lansat de tunul avionului a lovit aceeași aeronavă în timp ce pilotul trăgea în ținte de pe poligonul militar olandez Vliehors, aflat pe insula Vlieland, potrivit agenției olandeze de știri NOS.

Avionul F-16 al Forțelor Aeriene Olandeze a avut de-a face cu propriile-i proiectile. Foto: Getty Images

La 21 ianuarie 2019, în timp ce două avioane F-16 desfășurau exerciții de tragere, unul dintre ele și-a ajuns din urmă proiectilele de 20 de milimetri. Cel puțin unul dintre proiectile a lovit fuzelajul avionului și fragmente dintr-un altul au ajuns în motorul aeronavei.

Cu toate acestea, pilotul avionului a reușit să aterizeze în siguranță la baza aeriană Leeuwarden. Acest incident demonstrează motivul pentru care tunurile de pe un avion de mare performanță nu sunt o armă ideală.

Tunul Vulcan este capabil să lanseze peste 6.000 de gloanțe pe minut, însă magazia sa este dotată cu numai 511 gloanțe, care ajung doar pentru cinci secunde de foc continuu.

Proiectilele au o viteză de 1.050 de metri pe secundă. La această viteză contribuie avionul în sine, însă apoi forța de frecare le încetinește.

Daunele provocate avionului de vânătoare. Foto: Ministerul Apărării din Olanda via Popular Mechanics

Dacă un pilot accelerează și manevrează în mod eronat după folosirea tunului, avionul s-ar putea „reîntâlni” în mod neașteptat cu propriile proiectile. După cum relata Popular Mechanics în 2017, nu e prima dată când are loc un astfel de incident.

În timpul zborurilor de test din 1956, un avion Grumman F-11 Tiger, care zbura de la complexul de testare Grumman din Riverhead, New York, a tras spre ocean o salvă cu cele patru tunuri de 20 de milimetri.

Apoi, pilotul a intrat într-un picaj abrupt și a atins o viteză supersonică – când, deodată, parbrizul s-a spart și motorul s-a blocat. Pilotul ajunsese din urmă propriile proiectile și și-a doborât singur avionul.

Inspectorul general Wim Bargerbos a declarat pentru NOS că incidentul recent este „un caz serios”, adăugând că „vrem să aflăm ce s-a întâmplat și cum putem să prevenim așa ceva în viitor.”

Avioane F-16. Foto: AAP

Între timp, Forțele Aeriene Olandeze sunt în procesul de înlocuire a avioanelor F-16 cu avioane Lockheed F-35A. Opt astfel de avioane urmează să fie livrate în 2019.

Avionul F-35A are la bord un tun de 25 de milimetri care are numai 182 de proiectile în magazia sa – adică poate să susțină un foc continuu timp de doar două secunde. Probabil că astfel va fi diminuat riscul ca pilotul să se împuște de unul singur.


În continuare, vezi care sunt cele mai rapide avioane de luptă.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu