Avion echipat cu muniție din Al Doilea Război Mondial, găsit pe o plajă din Anglia

În timp ce își plimbau câinele pe o plajă din comitatul Lincolnshire, doi britanici au făcut o descoperire remarcabilă: epava unui avion de luptă din Al Doilea Război Mondial.

Surprinzător, muniția cu care era dotat avionul era încă funcțională și a fost nevoie de intervenția geniștilor pentru a o îndepărta.

Avionul, care a aparținut forțelor aeriene britanice, s-a prăbușit pe plajă în aprilie 1944, la scurt timp după ce decolase de la baza aeriană din North Coates, un oraș situat în apropiere.

Avion
Foto: BBC

Fiind vremuri de război, nimeni nu s-a preocupat de recuperarea epavei, iar cu timpul a fost îngropată în nisip. Acum, la 76 de ani de la prăbușire, apele mării, care au erodat țărmul, au scos epava la iveală.

Pe 31 mai 2020, rămășițele avionului au fost zărite de Debi Louise Hartley și de partenerul ei, Graham Holden, în timp își plimbau câinele pe plajă.

„Nu m-am așteptat să găsesc așa ceva vreodată. E o descoperire incredibilă. M-am plimbat prin acel loc și săptămâna trecută și nu era nimic”, a declarat Holden pentru Gimsby Telegraph.

După ce cuplul a postat pe Facebook fotografii cu descoperirea, câțiva experți ai Marinei Regale Britanice s-au deplasat la fața locului pentru a inspecta rămășițele.

Echipajul a supraviețuit

Aceștia au descoperit că aeronava avea încă muniție în stare de funcționare și au chemat o echipă de geniști pentru a o îndepărta în siguranță.

Avion 02
Un avion Bristol Beaufighter, identic cu cel descoperit pe plaja Cleethorpes. Foto: Wikimedia

Avionul era un Bristol Beaufighter. În timpul războiului, a fost folosit în timpul atacurilor maritime și era cunoscut în rândul inamicilor drept „murmurul morții”, deoarece era foarte rapid și relativ silențios.

Avionul descoperit pe plaja Cleethorpes aparținea Escadrilei 254, staționată la North Coates.

Potrivit documentelor din arhivele forțelor aeriene, aeronava nu a fost doborâtă de inamici, ci s-a prăbușit din cauză că ambele motoare au cedat imediat după decolare.

Oficialii Muzeului Forțelor Aeriene Britanice au explicat că echipajul (format din doi aviatori) a scăpat teafăr, probabil datorită faptului că aeronava nu a reușit să se ridice la o altitudine foarte mare înainte de a se prăbuși.


În continuare, descoperă 7 cele mai ciudate avioane construite vreodată. Apoi, află mai multe detalii despre ziua fatidică în care două avioane s-au ciocnit în zbor.

Ca să știi mai mult, citește „Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial”

Propaganda intensă desfășurată de ambele părți beligerante de-a lungul celui de-Al Doilea Război Mondial a dat naștere unor mituri care supraviețuiesc și astăzi. Cu toate că aceste mituri au ajuns să aibă rang de adevăr pentru cea mai mare parte a oamenilor, ele rămân, totuși, eronate. Cu ajutorul documentelor istorice, autorii acestei cărți demontează, în 23 de eseuri scrise pe înțelesul tuturor, câteva dintre aceste legende. Ce s-a întâmplat, de fapt, la Pearl Harbor? Erau membrii trupelor SS niște luptători de elită? A pierdut Germania războiul din cauza lui Hitler? Citind această carte, vei descoperi răspunsul la aceste întrebări și vei afla adevărul despre câteva dintre miturile celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Avion echipat cu muniție din Al Doilea Război Mondial, găsit pe o plajă din Anglia”

  1. Munitie din ww2 , a stat in apa , asa amar de vreme, si azi este functionala Hai sa fim si seriosi putin , Se poate ? Sau in goana dupa „unici” tastati ori ce … Retorica

    Răspunde

Lasă un comentariu