Australia va omorî două milioane de pisici cu cârnați otrăviți

Mii de oameni au cerut guvernului australian să oprească acest „genocid” îndreptat împotriva pisicilor fără stăpân, care – potrivit studiilor guvernamentale – ucid în fiecare an 377 de milioane de păsări și 649 de milioane de reptile.

Australia este în mijlocul unei crime în desfășurare, îndreptată împotriva unei specii de animale răspândite acum pe întreg continentul. Oficialii guvernamentali justifică actul invocând „binele comun”.

O pisică din Australia mâncând o pasăre. Foto: Wikimedia

Potrivit The Independent, guvernul de la Canberra plănuiește să omoare două milioane de pisici fără stăpân în următoarea perioadă, deoarece, de când au fost introduse pe continent, felinele au contribuit la dispariția a aproximativ 20 de specii de mamifere.

Pe lângă faptul că locuitorii au permisiunea să împuște pisicile oriunde le întâlnesc, guvernul are de gând să arunce din avion cârnați otrăviți în întreaga țară. Această ultimă masă pentru feline este compusă din carne de cangur, grăsime de pui, mirodenii și – cel mai important – otravă.

Gustările mortale sunt produse într-o fabrică de lângă Perth și apoi distribuite aerian pe mii de hectare în întreaga țară. La fiecare kilometru sunt aruncați 50 de cârnați, iar oficialii sunt siguri că această inițiativă va fi încununată de succes și va pune capăt activității felinelor problematice.

Omul care a ajutat la crearea rețetei otrăvitoare, doctorul Dave Algar, susține cu tărie că metoda ucigașă – care are nevoie de 15 minute pentru a-și face efectul – trebuia să fie atractivă pentru milioanele de feline.

„Cârnații trebuie să aibă un gust bun. Sunt ultima masă a pisicii”, a spus bărbatul.

Poate că această poveste bizară pare prea suprarealistă pentru a fi adevărată, însă comisarul național pentru specii amenințate de dispariție, Gregory Andrews, este îngrijorat de mult timp de această problemă și a descris problema pisicilor fără stăpân ca fiind „cea mai mare amenințare” la adresa speciilor indigene.

„Trebuie să facem anumite alegeri pentru a salva animalele pe care le iubim și care ne definesc ca națiune, cum ar fi iepurii bilby, cangurul waru și papagalul de noapte”, a afirmat oficialul australian.

Se estimează că pisicile fără stăpân ucid anual 377 de milioane de păsări și 649 de milioane de reptile. Studiul din 2017 care a adunat aceste date a dus la creșterea eforturilor guvernului de a eradica aceste pisici, planuri care au stârnit critici atunci când au fost anunțate prima dată, în 2015.

Petițiile online care cer guvernului să renunțe la această inițiativă de exterminare a felinelor au adunat peste 160.000 de semnături. Unele dintre cele mai notabile intervenții în acest sens au fost scrisoarea actriței franceze Brigitte Bardot, care cerea oprirea „genocidului animalelor”, și afirmația lui Steven Patrick Morrissey, solistul de la „The Smiths”, conform căreia „planeta este condusă de idioți”.

În fiecare an, pisicile din Australia ucid aproximativ 649 de milioane de reptile, potrivit estimărilor autorităților. Foto: Wikimedia

„Pisicile sălbatice sunt un dăunător la scară națională care ne amenință fauna. Deși recunoaștem rolul important al pisicilor domestice ca animale de companie, felinele amenință fauna indigenă”, menționează autoritățile în documentul oficial care a anunțat publicului în 2015 planul de exterminare a pisicilor.

Desigur, nu toți cei nemulțumiți sunt împotriva implementării controlului populației de pisici. În schimb, mulți conservaționiști susțin cu tărie că a te concentra numai pe pisici este pur și simplu o abordare greșită.

Potrivit acestora, ar trebui rezolvată problema declinului vieții sălbatice cauzat de factori precum defrișările, mineritul și expansiunea urbană, de exemplu. Cel puțin asta susține biologul conservaționist Tim Doherty, de la Universitatea Deakin, din Australia.

„Există posibilitatea ca pisicile să fie folosite ca un fel de țap ispășitor, într-o oarecare măsură. Trebuie să dăm dovadă de o abordare înțeleaptă și să ne ocupăm de toate amenințările la adresa biodiversității”, a spus el.

Până acum, 83% dintre pisicile ucise în Australia au fost omorâte de persoane care nu erau afiliate programului guvernamental.

Ca să știi mai mult, citește „Super pisici. Poveștile adevărate ale unor feline extraordinare”

Emily, felina care a supraviețuit unei călătorii pe Atlantic, din America în Franța, închisă într-un container de marfă. Scarlett, mama curajoasă care a intrat de cinci ori într-o clădire în flăcări pentru a-și salva pisoii. Oscar, care prezice când urmează să moară un om, aducându-i consolare în ultimele ore.

Fie că testează limitele celor nouă vieți sau că demonstrează talente neobișnuite, pisicile sunt întotdeauna pline de surprize. În „Super pisici”, pregătește-te să faci cunoștință cu cele mai surprinzătoare mâțe observate vreodată.

Pe lângă cazurile reale pe care le are la bază, cartea include și alte informații și curiozități captivante și frapante despre viața acestor animale aparte, precum: al șaselea simț al pisicii și forța de prezicere a viitorului, mitul pisicilor negre, instinctele materne, mieunatul pisicii, aterizarea in picioare, vindecarea prin terapie cu pisici, inteligența felină vs. inteligența canină, moduri eficiente de a-ți stăpâni pisica și alte subiecte interesante.

„Super pisici. Poveștile adevărate ale unor feline extraordinare” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

18 comentarii la „Australia va omorî două milioane de pisici cu cârnați otrăviți”

 1. Bun. Și dacă o mamă iese prin oraș cu copilul ei, ea se oprește la o tarabă ca să cumpere o înghețată, iar copilul ei de 1 an, la 1 m în spatele ei, vede ceva rotund, se apleacă și îl bagă în gură și constată în următoarele ore că cel mic are grețuri, îi este rău, cu alte cuvinte este otrăvit?????
  Ăștia sunt cu capul???
  Nu pot să cred că idioții ăștia împrăștie cu otravă, așa cum împrăștie ăștia de la noi cu insecticid pentru țânțari, primăvara!!!

  Răspunde
  • Nu imprastie otrava in orase, unde eate lume cu bebelusi mici. Se imprastie in zone controlate, in locuri de imperechere pentru felinele salbatice. Nu se avanta nimeni in locurile alea, pentru ca sunt multe specii de animale periculoase in salbaticie, si pana sa se inece copilul tau cu o bucata de carne gasita pe jos, il papa pisicile.

   Răspunde
 2. Da, sunt bolnavi…noi nu mai știm cum să le creăm animalelor condiții, cel puțin unii dintre noi, și aștia le omoară în masă fără a sta la discuții…

  Răspunde
 3. Nu ştiu, pare că pe întreaga planetă s-a iniţiat un concurs cu cine are cei mai imbecili indivizi la nivel decizional în statul respectiv. Altă explicaţie nu văd. Cineva spunea în articol că lumea e condusă de idioţi. Nimic mai adevărat.

  Răspunde
 4. Sunteti prosti? Voi nu stiti sa cititi? Cand un animal e o pesta, trebuie eliminat, nu total, dar partial, cat sa reduca numarul indivizilor. Deodata ce au adus la un dezechilibru in ecosistem si omora in masa sute de pasari si reptile, unele din ele ajungand chiar si la disparitie, NU TREBUIE SA IEI MASURI? Dar na..suntem tot acelasi popor de inculti care preferam sa stam intr o tara plina cu caini vagabonzi pe strada si cacat in fata blocului. Nu poti spune ca esti un iubitor de animale si de natura daca poti accepta faptul ca o pesta face distrugeri iar tu ca un „iubitor” ce esti accepti asa ceva fara a lua masuri. S-au trezit inteligentii peste noapte.

  Răspunde
  • Ai perfecta dreptate. Asta e raspunsul pe care l-am primit de la un australian.
   “Hi George, it’s not a new thing. They lay out poisoned baits for them (often drop them by plane). Here is the thing: Australia is a big country with large areas uninhabited. Cats are natural hunters and if a domestic cat goes into the outback, the next generation are totally wild. Although not a social animal like dogs, in the outback they form into packs and breed quickly. They hunt small native animals and some species are nearly extinct. Although some people are sentimental, they feral cats may look like adorable pussy cats but they are in fact killers who cannot be tamed. Also, even in cities and towns, local government has laws saying that pet cats are not allowed outside at night. They are not native animals and just like rabbits and foxes (also introduced species) they are damaging the environment. It is illegal to have pet foxes (Domestic kinds of rabbits are OK). There have been mass exterminations of rabbits in the past and also governments offered a reward for every fox tail handed in. I hope this explains it, feral cats are not cute pussy cats.”

   Răspunde
  • Uite unde era marele deștept și iubitor de viața …..vai de capul tău sper sa primesti după cum gândești ….karma exista sa știi ….

   Răspunde
 5. In secolul 21, n-au auzit de castrare, retardatii dreaq, ca nu e un stat bananier…. e ditamai…….. nu degeaba ii bate Dumnezeu cu focul… sa-i ia dreaq de tampiti.
  Ei Gasesc pisica = tap ispasitor pentru mediu, la fel cum fac braconierii nostri cu impuscatul cainilor „hoinari pe teren de vanatoare”… cand de fapt EI sunt PRIMII care isi umfla burtile LOR si ale VECINILOR prin vanzare de iepuri, capriori, fazani, gaste, mistreti etc….

  Răspunde
 6. Așa cum la noi, soluția este sterilizarea în masă, așa trebuie să procedeze și ei. Crima, exterminarea nu se numeste soluție, este ceva monstruos, ce are substraturi foarte murdare.Din totdeauna s-au găsit explicații „științifice” pentru genocide, și întotdeauna, victimele sunt de vină pentru că îi provoacă pe criminali. Apropo, în incendiile devastatoare, câte amărâte de pisici au pierit?

  Răspunde

Lasă un comentariu