Auroville, orașul experimental în care nu există bani, religie sau politică

În India, pe coasta de sud, există un oraș experimental cu totul deosebit. Se numește Auroville, este situat în statul Tamil Nadu și are aproximativ 2.500 de locuitori. Aici, se laudă „administratorii”, banii, politica și credințele religioase nu au nicio putere.

Fondat la 28 februarie 1968 de 5.000 de oameni care i s-au alăturat Mirrei Alfassa (o franțuzoaică preocupată de misticism, cunoscută drept „Mama”), acest loc este rezultatul viziunii comune lui Sri Aurobindo (a cărei adeptă fidelă a fost Mirra Alfassa) și a arhitectului Roger Anger.

Mirra Alfassa, „mama” Auroville

Sri Aurobindo, poet și scriitor indian cu puternice conotații mistice, a fost considerat de către adepții săi un avatar, o încarnare a divinului; el a cultivat întotdeauna visul unei societăți fără diviziuni, în care toți ar putea trăi în armonie urmându-și în mod liber înclinațiile cele mai profunde.

Locuitori din Auroville privesc spre domul central al acestui bizar sat/oraș experimental

Astfel,  spre finalul anilor ‘60, adepții acestui „părinte spiritual“ au decis să se unească pentru a crea un oraș unde să pună în practică viziunea acestui om.

Alfassa a ales membrii societăţii privindu-i în ochi: mulţi și-au amintit momentul  ca fiind „o experienţă profund spirituală” şi chiar suprarealistă. Cei „aleşi“ primeau şi prima sarcină: aceea de a planta un copac. În câţiva ani, zona deşertică se transformase într-o pădure.

În locul ales s-au adunat oameni din 124 de țări. Fiecare a adus o mână de pământ din țara sa natală, pe care – în mod simbolic – a depus-o într-o urnă în forma florii de lotus.

În Auroville, orice lucru este încărcat de simbolism. Văzută de sus, așezarea arată ca o galaxie în expansiune

Sprijinit de guvernul indian și apoi recunoscut de ONU ca parte a Patrimoniului Mondial, Auroville a început să se dezvolte cu entuziasm.

Auroville a fost proiectat astfel încât să arate de sus ca o galaxie în expansiune. Zona din jurul acestui sat spectaculos, inițial pustie, a devenit verde și luxuriantă, datorită prezenței pădurilor și a altor plante semănate de locuitori.

Cândva un loc arid, Auroville este dominat de vegetație luxuriantă

Consiliul și comisiile de lucru sunt singurele formațiuni guvernamentale prezente: ele sunt alese la fiecare patru ani și servesc la organizarea problemelor administrative fundamentale.

Prin Adunarea Rezidenților, fiecare locuitor poate să-și exprime opiniile și propunerile. În mare, comunitatea trăiește datorită finanțării din partea UNESCO, a Indiei, a Comunității Europene și a donațiilor particulare ale multor susținători.

Potrivit unei decizii a Curţii Supreme indiene din 1982, Auroville se află „în conformitate cu cele mai înalte idealuri şi aspiraţii ale naţiunii.” Ca urmare, guvernul indian donează în jur de 200.000 de dolari anual comunităţii, în vreme ce UNESCO protejează proiectul încă de la naşterea sa, în 1968.

Locuințele rezidenților din Auroville par colibe tribale

Proprietatea este colectivă și activitățile se bazează pe munca de voluntariat: rezidenții trebuie să se angajeze să lucreze cel puțin cinci ore pe zi, fără cerințe speciale privind tipul de muncă ce urmează să fie prestat.

Din punct de vedere energetic, Auroville este complet independent, întrucât folosește energie solară. Se practică agricultura ecologică, iar comunitatea încearcă să recicleze orice material cu putință.

În Auroville se practică agricultura integral ecologică

Comunitatea defineşte modul de trai ca fiind unul sustenabil din punct de vedere ecologic. Astfel, pentru mâncare se folosesc 15 ferme ce acoperă mai bine de 160 de hectare.

Aici sunt cultivate fruncte şi legume suficiente pentru hrana zilnică a celor din Auroville, în vreme ce animalele asigură lactate.

Instruirea elevilor din Auroville este gratuită

Școala este, de asemenea, gratuită. Teoretic, oricine poate deveni cetățean al orașului Auroville, dar procesul este destul de complex și greoi, din motive evidente.

În schimb, este oricând deschis vizitatorilor. În prezent, peste 5.000 de turiști din întreaga lume sunt găzduiți în Auroville.

Ca să știi mai mult, citește „India secretă”

Paul Brunton a fost unul dintre cei mai mari exploratori și cercetători ai tradițiilor spirituale ale Orientului. Urmând o chemare interioară, Brunton petrece luni întregi călătorind prin India, vorbind cu yoghini, fachiri și mistici – unii autentici, alții nu.

Dacă ar conține numai descrierile călătoriei, „India secretă” ar constitui un frumos jurnal de călătorie.  Însă detaliile cu adevărat uimitoare din paginile acestei cărți sunt descrierile experiențelor interioare ale lui Brunton, mai ales cele în compania marelui Ramana Maharshi, care îl ajută să își găsească liniștea interioară care vine odată cu înțelegerea și cunoașterea de sine.

Pentru oricine caută un învățător spiritual, sau chiar și pentru cei care l-au găsit pe cel potrivit, această poveste este realmente emoționantă. Folosirea erudită a limbajului de către Brunton, alături de căutarea lui asiduă, atât interioară, cât și exterioară, fac din această carte o lectură captivantă de la început până la sfârșit.

„India secretă” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

3 comentarii la „Auroville, orașul experimental în care nu există bani, religie sau politică”

Lasă un comentariu