O firmă închiriază aur săracilor care vor să pară bogați la nuntă

A proiecta aparența de bogăție este o tendință bine înrădăcinată mai ales în țările sărace. Oameni care abia trăiesc de pe o zi pe alta își cumpără obiecte care le depășesc cu mult bugetul doar pentru a le părea prosperi celor din jur.

O companie din Thailanda exploatează unul dintre cele mai răspândite obiceiuri de nuntă și face bani pe seama celor care vor să pară mai bogați decât sunt.

Ce servicii oferă, mai exact, această companie? Închiriază bani și obiecte de valoare cuplurilor sărace, pentru ca acestea să le expună la nunta lor. Iată cum decurge afacerea.

Afișarea zestrei, o tradiție veche

Zestre Thailanda
Aurul și banii sunt la mare căutare la nunțile thailandeze. Foto: Pinterest

La fel ca în România și în multe alte părți ale lumii, în Thailanda nunțile sunt un prilej bun de a arăta bogăție și prosperitate. Potrivit unei tradiții, la nuntă mirii trebuie să expună obiecte de valoare și bani pentru a-și onora părinții.

Această tradiție se numește „sin sod” și este încă adânc înrădăcinată în cultura thailandeză. Ea este considerată o modalitate de a onora părinții miresei pentru că și-au crescut bine fiica.

Mai mult, etalând bogății, mirii arată că sunt capabili financiar să întemeieze o familie. Din păcate, nu toată lumea își permite să aibă grămezi de bani și lingouri de aur expuse la nuntă.

Aici intră în scenă Romantiese…

Bogăție cu chirie

Zestre Thailanda - miri
Foto: Pinterest

Compania închiriază până la 10 milioane de bahți thailandezi (aproximativ 320.000 de dolari) și lingouri de aur cuplurilor care plătesc taxa necesară.

De exemplu, pentru a avea 500.000 de bahți (16.000 de dolari) și un automobil Mercedes scump expuse la nunta lor, cuplurile trebuie să plătească 35.000 de bahți (1.100 de dolari).

O altă ofertă a companiei le permite cuplurilor să închirieze 1 milion de bahți (32.000 de dolari) plus Mercedesul pentru „doar 49.999 de bahți” (1.600 de dolari).

Proprietarii companiei Romantiese sunt Tawan Supanontakorn, de 32 de ani, și soția sa, Kangkai, de 29 de ani. Cei doi au declarat pentru site-ul thailandez Sanook că ofertele lor au fost inspirate de experiența propriei nunți.

„Ne-am căsătorit acum cinci ani și am visat să avem aur și bani pentru a ne onora familiile. Dar nu le-am avut. Așa că sperăm că afacerea îi va ajuta pe miri și pe mirese să păstreze o amintire frumoasă a zilei nunții lor. Serviciile noastre fac din această zi deosebită una perfectă”, afirmă Tawan Supanontakorn.

Un contract clar

Zestre Thailanda - pregatiri
În ziua nunții. thailandezii afișează tot ce au mai de preț. Foto: Pinterest

În cele trei luni de când Romantiese oferă astfel de servicii, compania a închiriat zestre pentru 12 cupluri. Cea mai mare sumă închiriată a fost de 1 milion de bahți (32.000 de dolari).

Unele agenții de știri au asemănat aceste servicii de închiriere a zestrei cu un împrumut bancar. Însă Tawan Supanontakorn susține că acest lucru este fals.

El afirmă că serviciile pe care le oferă nu sunt deloc diferite de închirierea de decorațiuni pentru nuntă. Mai mult, cuplurile trebuie să semneze un contract prin care sunt de acord să folosească banii, aurul și mașinile strict ca decorațiuni.

Nimeni nu poate folosi obiectele închiriate pentru a achiziționa ceva cu ele. Pentru a sublinia acest lucru, cei doi proprietari ai companiei Romantiese au spus că în contract se prevede clar că nimeni (nici măcar proaspăt căsătoriții) nu are voie să atingă obiectele închiriate.

Ele se află acolo doar pentru a fi admirate de invitați și pot fi atinse doar de personalul de la Romantiese.

Ca să știi mai mult, citește „Puterea obișnuinței. De ce facem ceea ce facem în viață și în afaceri”

În „Puterea obișnuinței”, Charles Duhigg ne poartă printr-un periplu al ultimelor descoperiri științifice – din laboratoare, în birourile celor mai mari corporații – și explică pe înțelesul tuturor de ce avem obiceiuri (bune și proaste) și cum putem să le schimbăm. Pe parcurs, aflăm de ce unii oameni și unele companii se luptă să se schimbe, în pofida anilor de încercări, în timp ce alții par să se reinventeze peste noapte.

Descoperim astfel cum obiceiurile corecte au fost cruciale pentru succesul înotătorului olimpic Michael Phelps, al CEO-ului Starbucks, Howard Schultz, și al luptătorului pentru drepturile omului Martin Luther King, Jr.

La baza cărții stă următorul argument: ca să putem ajunge să facem cu regularitate exerciții fizice, să slăbim, să creștem copii excepționali, să conducem firme de succes, trebuie să înțelegem cum funcționează obiceiurile. Aceasta este cheia. Obiceiurile nu înseamnă destin și, după cum arată Charles Duhigg, prin valorificarea acestei noi științe, chiar putem să ne transformăm viața.

„Puterea obișnuinței. De ce facem ceea ce facem în viață și în afaceri” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu