Oera Linda și misterul Atlantidei: istorie reală, farsă sau biblie nazistă?

Lumea științifică a aflat despre Oera Linda în anii 1860. Scris în frizona veche, o limbă germanică veche, înrudită cu engleza, manuscrisul misterios pare a fi o culegere de povești istorice, religioase și mitologice.

Desfășurarea lor se întinde pe o perioadă de aproape trei mii de ani, între 2194 î.e.n. și 803 e.n.

Scrisă cu precizie uimitoare

Cei de la sacred-texts.com apreciază că manuscrisul ar fi fost realizat în anul 1256. Este foarte probabil că textul provine dintr-o regiune situată pe teritoriul Olandei de astăzi.

Cartea spune o serie de povești uimitoare și extrem de precis datate. Una dintre ele vorbește despre faptul că Europa era cândva o societate matriarhală, condusă de o castă de preotese în slujba zeului Wr-alda și mamei acestuia, Irtha.

Oera Linda
Pagina 46 din Oera Linda. Foto: Wikimedia

Oera Linda mai face referire și la un mit arhicunoscut, menționează o civilizație denumită Atland. Aceasta ar fi înflorit în partea de nord a continentului european și care ar fi pierit scufundată în apele oceanului în 2193 î.e.n.

Cartea este presărată cu descrieri ale unor evenimente catastrofale. Acestea inlcud erupții vulcanice, condiții meteo ciudate și fluctuații bruște ale nivelului mării.

Oera Linda, un fals bine ticluit?

Ca orice manuscris care contrazice istoria oficială, Oera Linda este subiectul a numeroase controverse și dispute. Deși a fost prezentată inițial drept autentică, în doar câteva zeci de ani de la descoperirea ei, Oera Linda a ajuns să fie considerată la scară largă drept o farsă.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Nici până astăzi istoricii și anticarii n-au reușit să-i identifice autorul. Scopul pentru care a fost scrisă rămâne și el învăluit în mister. Scepticii cred că opera a fost realizată, de fapt, în secolul al XIX-lea.

Autorul principal ar fi fost olandezul Cornelis Over de Linden. Este posibil ca el să fi conceput cartea în colaborare alte două persoane. Acestea au fost Eleco Verzijs și predicatorul protestant Francois Haverschmidt.

Istoricul Goffe Jensma, de la Universitatea din Groningen, a lansat teoria conform căreia misterioasa Oera Linda nu este altceva decât o parodie a Bibliei. În 2007, Jensma a scris un articol în care susținea că Oera Linda era menită ca o simplă farsă.

Scopul ar fi fost acela de a le demonstra cititorilor că n-ar trebui să interpreteze textele religioase ad litteram, ci la nivel simbolic. Însă, afirmă Jensma, Oera Linda a ajuns să fie luată în serios de o mulțime de oameni influenți.

Asta i-ar fi determinat pe autorii ei să se distanțeze de operă, iar de aici și până la investirea ei cu semnificații oculte n-a mai fost decât un pas.

…sau un manuscris autentic?

În pofida tuturor părerilor experților conservatori, există și motive pentru a crede că Oera Linda este unul dintre cele mai importante manuscrise despre istoria europeană.

Printre altele, autorii cărții susțin că civilizația europeană a fost distrusă în anul 2193 î.e.n. de un cataclism de proporții uriașe. Ei povestesc despre cutremure, erupții vulcanice, valuri uriașe și incendii care au durat aproximativ trei ani.

Nu putem să nu remarcăm faptul că dezastrul descris în Oera Linda se coroborează cu evenimente asupra cărora istoricii convenționali s-au pus deja de acord.

Sfârșitul vechiului regat al Egiptului a avut loc în jurul anului 2200 î.e.n., iar dispariția Imperiului Akkadian s-a petrecut aproximativ în aceeași perioadă.

Așadar, ce s-a întâmplat cu adevărat în intervalul de timp în care au dispărut atâtea civilizații mărețe? În lumina acestor lucruri, nu cumva întâmplările relatate în Oera Linda s-au petrecut cu adevărat?

Oera Linda, folosită de naziști ca vehicul politic

Textul runic pe emblema Institiutului Ahnenerbe

Fie că a fost vorba de un fals bine ticluit sau de un manuscris autentic, cert este că Oera Linda a fost folosită pentru a servi scopurilor politice ale naziștilor. În 1922, cartea i-a captat atenția istoricului german Herman Wirth.

Acesta a fost unul dintre fondatorii Institutului Ahnenerbe. Acest centru de cercetare care avea drept scop investigarea istoriei arheologice și culturale a rasei ariene.

Alături de alți membri ai institutului, Wirth susținea că Oera Linda este dovada vechimii și fundamentelor idealurilor naziste. Astfel, un text care până atunci fusese calificat drept o farsă, a devenit dintr-o dată fundamentul ocultismului nazist.

Interesul pentru Oera Linda nu s-a diminuat nici după cel de-al Doilea Război Mondial. Unii cred și astăzi că ea conține informații secrete și adevărul despre trecutul îndepărtat al Europei.

Pe site-ul cercetătorului Graham Hancock puteți citi mai multe despre acest manuscris fascinant și misterul în care este învăluit.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu