Oera Linda și misterul Atlantidei: istorie reală, farsă sau biblie nazistă?

Lumea științifică a aflat despre Oera Linda în anii 1860. Scris în frizona veche, o limbă germanică veche, înrudită cu engleza, manuscrisul misterios pare a fi o culegere de povești istorice, religioase și mitologice.

Desfășurarea lor se întinde pe o perioadă de aproape trei milenii, între anii 2194 î.e.n. și 803 e.n.

Scrisă cu precizie uimitoare

Oera Linda
Pagina 46 din Oera Linda. Foto: Wikimedia

Cei de la Sacred Texts apreciază că manuscrisul a fost realizat în jurul anului 1256. Este foarte probabil că textul provine dintr-o regiune situată pe teritoriul actual al Olandei.

Cartea spune o serie de povești uimitoare și extrem de precis datate. Una dintre ele vorbește despre faptul că Europa era cândva o societate matriarhală, condusă de o castă de preotese aflate în slujba zeului Wr-alda și a mamei acestuia, Irtha.

Oera Linda mai face referire și la un mit arhicunoscut: menționează o civilizație denumită Atland. Aceasta ar fi înflorit în partea de nord a continentului european și ar fi pierit scufundată în apele oceanului în 2193 î.e.n.

Cartea este presărată cu descrieri ale unor evenimente catastrofale. Acestea includ erupții vulcanice, condiții meteo ciudate și fluctuații bruște ale nivelului mării.

Oera Linda, un fals bine ticluit?

Ca orice manuscris care contrazice istoria oficială, Oera Linda este subiectul a numeroase controverse și dispute. Deși a fost prezentată inițial drept autentică, la câteva decenii de la descoperire, Oera Linda a ajuns să fie considerată la scară largă drept farsă.

Nici până astăzi istoricii și anticarii nu au reușit să-i identifice autorul. Scopul pentru care a fost scrisă rămâne, și el, învăluit în mister.

Scepticii cred că opera a fost realizată, de fapt, în secolul al XIX-lea.  Autorul principal ar fi fost olandezul Cornelis Over de Linden.

Este posibil ca el să fi conceput cartea în colaborare alte două persoane: Eleco Verzijs și predicatorul protestant Francois Haverschmidt.

Istoricul Goffe Jensma, de la Universitatea din Groningen, a lansat teoria conform căreia Oera Linda este doar o parodie a Bibliei. În 2007, Jensma a scris un articol în care susținea că Oera Linda a fost menită încă de la început ca o simplă farsă.

Scopul ar fi fost să le demonstreze cititorilor că nu ar trebui să interpreteze textele religioase ad litteram, ci la nivel simbolic. Însă, afirmă Jensma, Oera Linda a ajuns să fie luată în serios de o mulțime de oameni influenți.

Asta i-ar fi determinat pe autorii ei să se distanțeze de operă, iar de aici și până la înzestrarea ei cu semnificații oculte nu a mai fost decât un pas.

…sau un manuscris autentic?

În pofida tuturor experților conservatori, există și motive pentru a crede că Oera Linda este unul dintre cele mai importante manuscrise despre istoria europeană.

Printre altele, autorii cărții susțin că civilizația europeană a fost distrusă în anul 2193 î.e.n. de un cataclism de proporții uriașe. Se vorbește de cutremure, erupții vulcanice, valuri uriașe și incendii care au durat aproximativ trei ani.

Textul runic pe emblema Institutului Ahnenerbe. Foto: Wikimedia

Nu putem să ignorăm că dezastrul descris în Oera Linda se coroborează cu evenimente asupra cărora istoricii s-au pus deja de acord.

Sfârșitul vechiului regat al Egiptului a avut loc în jurul anului 2200 î.e.n., iar dispariția Imperiului Akkadian s-a petrecut aproximativ în aceeași perioadă.

Așadar, ce s-a întâmplat cu adevărat în intervalul de timp în care au dispărut atâtea civilizații mărețe? În lumina acestor lucruri, nu cumva întâmplările relatate în Oera Linda s-au petrecut cu adevărat?

Oera Linda, folosită de naziști ca vehicul politic

Indiferent cum stau lucrurile – un fals bine ticluit sau un manuscris autentic -, este cert că Oera Linda a fost folosită în scopurile politice ale naziștilor.

În 1922, cartea i-a captat atenția istoricului german Herman Wirth. Acesta a fost unul dintre fondatorii Institutului Ahnenerbe. Acest centru de cercetare avea drept scop investigarea arheologiei și culturii rasei ariene.

Alături de alți membri ai institutului, Wirth susținea că Oera Linda era dovada vechimii și a fundamentelor idealurilor naziste. Astfel, un text care până atunci fusese calificat drept farsă a devenit dintr-o dată fundamentul ocultismului nazist.

Interesul pentru Oera Linda nu s-a diminuat nici după cel de-Al Doilea Război Mondial. Unii cred și astăzi că ea conține informații secrete și adevărul despre trecutul îndepărtat al Europei.

Pe site-ul cercetătorului Graham Hancock poți citi mai multe despre acest manuscris fascinant și straturile de mister în care este învăluit.

Ca să știi mai mult, citește „Rădăcinile naziste ale Bruxelles UE”

Bazându-se pe analiza unor documente desecretizate, autorii cărții susțin că arhitecții-cheie ai Uniunii Europene au fost recrutați din rândurile acelorași tehnocrați care schițaseră anterior planurile pentru o Europă postbelică sub controlul naziștilor și al infamului cartel chimico-farmaceutic IG Farben.

„Rădăcinile naziste ale Bruxelles UE” se găsește cu reducere pe eMag.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește noua noastră pagină de Facebook

Ai acces gratuit la serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Citește în continuare

Lasă un comentariu