Pompe funebre în Egiptul Antic: Atelierul de mumificare din Saqqara

Este bine cunoscut faptul că egiptenii antici acordau o importanță deosebită riturilor funerare și conservării trupurilor celor decedați. Deși textele și picturile antice descriu în detaliu acest proces, dovezile arheologice au fost, până acum, extrem de rare.

Însă o casă funerară descoperită în 2018 în necropola de la Saqqara ne permite să înțelegem mai bine cum se desfășurau afacerile specialiștilor în mumificare din Egiptul Antic.

Servicii complete pentru orice buzunar

Casa funerară dispunea de un atelier de mumificare dotat cu un sistem natural de ventilație.

Potrivit National Geographic, descoperirea acestei case funerare arată că mumificarea nu era un procedeu exclusivist, de care beneficiau doar cei din pătura superioară a societății, ci un serviciu larg disponibil și egiptenilor de rând.

Artefactele descoperite în casa funerară au dezvăluit o gamă largă de opțiuni pentru cei care își pregăteau călătoria spre viața de apoi.

Măști funerare din ghips sau, pentru cei înstăriți, din aur sau argint, o multitudine de recipiente din lut pentru depozitarea organelor interne – aici, clienții aveau de unde alege.

Arheologii
Egiptologul Ramadan Hussein (stânga) și specialistul în mumii Salima Ikram examinează un sarcofag din calcar. Foto: National Geographic

„Dovezile pe care le-am descoperit arată că antreprenorii de pompe funebre din Egiptul Antic erau buni afaceriști, oferindu-le clienților o sumedenie de alternative”, a declarat Ramadan Hussein, egiptolog la Universitatea din Tübingen, Germania, pentru National Geographic.

Saqqara se află pe malurile Nilului, la aproximativ 30 de kilometri sud de Cairo. Experții cred că atelierele de mumificare precum cel găsit la Saqqara au fost mult timp trecute cu vederea, în favoarea mormintelor regale pe care arheologii așteptau să le dezgroape.

Descoperirea atelierului de mumificare

Hussein și-a început activitatea la Saqqara în 2016. La început, s-a axat pe morminte care datau din jurul anului 600 î.e.n., ignorate de colegii săi.

În timp ce examinau o zonă sondată ultima oară în anii 1800, Hussein și echipa sa au descoperit un puț săpat în solul stâncos.

Lucrari
Din puțul adânc de 12 metri au fost scoase 42 de tone de moloz și nisip. Foto: National Geographic

După ce puțul plin de moloz și nisip a fost eliberat, Hussein a făcut o descoperire fără precedent: un atelier de mumificare destinat egiptenilor de rând.

„Am citit despre aceste ateliere în textele antice, dar acum putem pune în context această afacere”, a afirmat Hussein.

 

Săpăturile au durat mai multe luni, timp în care din puț au fost scoase 42 de tone de material. La final, arheologii au descoperit că puțul adânc de 12 metri ducea la o încăpere mare, cu tavan înalt.

În încăpere au fost găsite recipiente din ceramică, canale superficiale săpate în podeaua de piatră și o zonă asemănătoare cu o masă de îmbălsămare.

Ventilație naturală și organizare exemplară

Camera mortuara
Foto: National Geographic

O rețeaua de pasaje asigura aerisirea naturală, aducând un curent de aer rece în încăpere.

„Dacă eviscerezi cadavre, ai nevoie ca aerul să circule, pentru a scăpa de insecte”, a spus Hosseini.

Fiecare recipient de ceramică descoperit aici avea inscripționate substanța pe care o conținea și procedura de îmbălsămare la care era utilizată.

De la eviscerarea cadavrelor până la înmormântări și „întreținerea” sufletelor decedaților, această afacere le oferea clienților servicii complete.

Scanare 3D
O simulare digitală a puțului principal, care ducea la complexul de camere funerare. Foto: National Geographic

În apropierea atelierului de mumificare, Hussein și echipa sa au descoperit un al doilea puț, care ducea într-o altă cameră, unde se aflau șase morminte și 50 de mumii.

Unul dintre morminte conținea trupul unei femei, plasat într-un sarcofag de calcar de peste șapte tone. Un altul conținea o femeie a cărei față fusese acoperită cu o mască funerară din aur și argint – prima de acest gen găsită în Egipt în ultimii 100 de ani.

În complexul funerar se aflau și rămășițele unor egipteni de rând, plasate în sicrie simple, din lemn. Hussein crede că, pentru munca lor, proprietarii atelierului funerar acceptau drept plată fie bani, fie parcele de teren.

Arheologul spune că, de la descoperirea casei funerare din Saqqara, putem vorbi despre o nouă ramură în cercetarea istorică: „arheologia îmbălsămării”.

Ca să știi mai mult, citește „Egiptul secret”

Primul european care a primit permisiunea să petreacă o noapte în Marea Piramidă a lui Keops, Paul Brunton (pe numele real, Raphael Hurst) a explorat, în scrierile sale, sursele înțelepciunii cuprinse într-o multitudine de tradiții religioase, mistice sau oculte. În cartea despre Egipt, Brunton încearcă să pătrundă tainele Sfinxului și ale piramidelor de la Gizeh, poarta de intrare în lumea misterioasă a egiptenilor străvechi. Brunton pune într-o nouă lumină monumentele Egiptului Antic și ne dezvăluie sensurile lor profunde, lansând ipoteze îndrăznețe despre locuitorii acestei lumi și spiritualitatea lor.

„Egiptul secret” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu