Astronomii au detectat, în premieră, stele masive și magnetice dincolo de Calea Lactee

Astronomii au descoperit recent, pentru prima dată, câmpuri magnetice în stele masive și fierbinți din afara galaxiei noastre.

Aceste stele se află în galaxiile noastre vecine, Marele Nor al lui Magellan (Large Magellanic Cloud – LMC) și Micul Nor al lui Magellan (Small Magellanic Cloud – SMC). Prezența câmpurilor magnetice în aceste stele oferă o oportunitate unică de a studia formarea și evoluția stelelor.

Cercetarea ar putea, de asemenea, să arunce lumină asupra masei maxime pe care o stea o poate acumula înainte de a-și pierde stabilitatea. LMC și SMC, situate la 200.000 și, respectiv, 158.000 de ani-lumină de Pământ, găzduiesc stele tinere despre care se crede că nu au elemente grele cunoscute sub numele de „metale”.

Prin studierea acestor stele, oamenii de știință pot obține informații despre evoluția primelor stele din Univers, care erau, de asemenea, sărace în metale. Studiul îi ajută pe cercetători să înțeleagă rolul câmpurilor magnetice în formarea stelelor în Universul timpuriu.

Cu ajutorul unui spectropolarimetru de joasă rezoluție numit FORS2, montat pe Very Large Telescope (VLT) din deșertul Atacama din Chile, echipa de cercetare a măsurat câmpurile magnetice a cinci stele masive din LMC și SMC. Investigația a dezvăluit cu succes câmpuri magnetice puternice în aceste stele, similare cu cele întâlnite de obicei pe Soare.

Aceste constatări sugerează că este posibil ca metalicitatea să nu aibă un impact semnificativ asupra apariției și intensității câmpurilor magnetice în stelele masive. Deși eșantionul studiului este mic, sunt necesare cercetări suplimentare asupra stelelor masive din LMC și SMC pentru a valida aceste concluzii.

Descoperirile oferă o perspectivă valoroasă asupra proprietăților magnetice ale stelelor din diferite galaxii și ar putea contribui la înțelegerea noastră privind formarea și evoluția stelelor în întregul Univers.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu