Asteroidul care seamănă cu un craniu va trece pe lângă Pământ pe 11 noiembrie

Asteroidul care seamănă cu un craniu va trece pe lângă Pământ pe 11 noiembrie FEATURED_compressed

Asteroidul este pe cale să își facă din nou apariția, peste câteva zile. În mod bizar, asteroidul seamănă cu un craniu și se estimează că va trece pe lângă Pământ pe 11 noiembrie, potrivit NBC News.

Prima dată când a trecut pe lângă planeta noastră a fost în toamna anului 2015. Atunci, apariția asteroidului în perioada de Halloween i-a făcut pe cei de la NASA să îl boteze „Marele Dovleac”.

asteroidul craniu_compressed
O reprezentare artistică a asteroidului cu apect de craniu. J.A. Peñas/SINC

Corpul ceresc a trecut acum trei ani la o distanță de numai 480.000 de kilometri față de Pământ, cu aproximativ 50% mai mult decât distanța medie la care Luna orbitează planeta noastră.

Asteroidul cu aspect de craniu a fost descoperit pe 10 octombrie 2015 de telescopul Pan-STARRS-1 al Universității din Hawaii, situat pe vârful unui vulcan inactiv de pe insula Maui.

Imaginile radar captate de telescop au arătat că asteroidul, cu denumirea oficială de TB145, seamănă cu un craniu uman. Cercetătorii consideră că TB145  este un corp ceresc „mort”.

Asta înseamnă că toată gheața de pe cometă s-a topit de-a lungul repetatelor sale apropieri de Soare și tot ceea ce a mai rămas acum este un corp de rocă, potrivit Space.com.

 

Cu toate acestea, cei care doresc să surprindă imagini cu „cometa morții” în această lună vor avea nevoie de echipament special. În timpul viitoarei sale vizite, asteroidul va fi trece pe lângă Pământ la o distanță mult mai mare decât în 2015.

Cu diametrul de aproximativ 600 de metri, asteroidul în formă de craniu va fi imposibil de observat cu ochiul liber. Cercetătorul și astrofizicianul Pablo Santos-Sanz spune că, doar pentru că asteroidul va trece pe lângă noi la mare distanță, nu înseamnă că nu este o oportunitate uimitoare pentru cercetători.

„Deși această trecere pe lângă Pământ nu va fi atât de favorabilă observării sale, vom putea obține noi date care să ne ajute să îmbunătățim cunoștințele despre acest corp și despre altele similare care se apropie de planeta noastră”, a afirmat Santos-Sanz într-o declarație.

Ca să știi mai mult, citește „Cosmos”

„Cosmos” este una dintre cele mai bine vândute cărți dedicate științei din toate timpurile. Folosind o proză clară, Sagan ne dezvăluie o lume albastră asemănătoare unei pietre prețioase, locuită de o formă de viață care abia începe să-și descopere propria identitate și să se aventureze în marele ocean al spațiului.

Cu o nouă introducere scrisă de colaboratoarea lui Sagan, Ann Druyan, ilustrații color și un nou cuvânt-înainte de astrofizicianul Neil deGrasse Tyson, „Cosmos” retrasează miliarde de ani de evoluție cosmică ce au transformat materia în conștiință, explorând subiecte precum originea vieții, creierul uman, hieroglifele egiptene, misiunile spațiale, moartea Soarelui, evoluția galaxiilor și, totodată, forțele și indivizii care au contribuit la nașterea științei moderne.

„Cosmos” se găsește cu reducere pe eMag.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu