Se estimează că, în urmă cu 66 de milioane de ani, asteroidul Chicxulub a lovit o regiune cunoscută azi drept Peninsula Yucatan, ducând la dispariția în masă a dinozaurilor.
Emisfera nordică a Pământului a primit atunci o lovitură letală pentru biosferă. Impactul a fost de așa natură, încât aproximativ 75% din speciile de plante și animale de pe planetă au dispărut.
Cu un diametru de aproximativ 14 kilometri, asteroidul Chicxulub a schimbat pentru totdeauna cursul natural al vieții pe suprafața Pământului, punând capăt domniei dinozaurilor.
În limba mayașă, Chicxulub se traduce prin „coada diavolului”, potrivit Lunar and Planetary Institute. După impact, Chicxulub a lăsat un crater cu diametrul de 180 de kilometri și adâncimea de 900 de metri, estimează NASA.
Cel mai bizar lucru este că din această piatră cosmică nu s-a păstrat nimic; a rămas doar gaura pe care a lăsat-o în Peninsula Yucatan, în sudul Mexicului. Mai mult, acest crater a scăpat decenii la rând de tehnologia agențiilor spațiale, fiind perfect ascuns sub sedimente și roci.
Iată ce se știe despre el:
Chicxulub: declanșatorul unei extincții în masă

Chicxulub a exterminat mai mult decât speciile de dinozauri care au dominat Pământul. Schimbările climatice pe care le-a declanșat au fost de o asemenea amploare, încât puține plante, flori și ciuperci au fost capabile să se adapteze la mediul înconjurător. Același lucru a fost valabil și pentru insectele preistorice.
Acest lucru a fost teoretizat pentru prima dată în anii 1980. Oamenii de știință Luis și Walter Alvarez au emis ipoteza că, din cauza impactului acestui asteroid masiv, o mare parte din fauna Pământului a cedat în fața unor condiții meteorologice neregulate.
De atunci, au fost adunate mai multe dovezi care să susțină această posibilitate. Recent, o echipă internațională de cercetători condusă de Universitatea Uppsala din Suedia, a analizat rămășițele fosile ale unor pești preistorici.
Toți au murit la 60 de minute după impactul care, potrivit studiului, a avut loc chiar în timpul primăverii în emisfera nordică (și toamna în emisfera sudică).
Unde a dispărut asteroidul Chicxulub?

Astăzi, nu se mai poate vedea nimic din asteroidul Chicxulub. Cu toate acestea, potrivit NASA, „craterul de impact a lăsat la suprafață indicii subtile ale existenței sale”. Profesorul de geologie Gary Kinsland, de la Universitatea Louisiana din Lafayette, explică fenomenul astfel:
„Dacă puneți un bol pe pat, iar apoi trageți cearșafurile și păturile peste el, singurul lucru pe care este probabil să îl vedeți din bol este o depresiune subtilă. Același lucru este valabil și pentru craterul Chicxulub”, spune el.
Cu toate acestea, mare parte din ceea ce s-a întâmplat cu Chicxulub este încă un mister.
„Nu știm cum anume a cauzat disparițiile în masă. Credem că impactul a fost cauza, dar nu știm cu exactitate care a fost mecanismul morții”, afirmă Kevin Pope, cercetător la NASA.
Cu toate acestea, devastarea suferită de dinozauri în urmă cu 66 de milioane de ani a fost benefică pentru populațiile umane care s-au stabilit în Yucatan mult timp după aceea. Altfel, oamenii ar fi trebuit să se confrunte cu fiare preistorice, o bătălie pe care, cel mai probabil, nu ar fi câștigat-o.
În continuare, află de ce pterodactilii (reptilele zburătoare arhaice) nu sunt considerați dinozauri, apoi vezi cum arată fosila de dinozaur care a fost ținută ascunsă 170 de ani „de frica lui Dumnezeu”.