Namilele din Asola, satul care produce paznici pentru cluburile de noapte din India

Asola Fatehpur Beri este considerat „cel mai puternic sat” din India. În această comunitate rurală aflată la sud de Delhi, capitala țării, bărbații fac exerciții fizice timp de patru ore pe zi, dimineața și seara, de generații întregii.

De la adolescenți la adulți care se apropie de vârsta de 50 de ani, culturiștii își fac exercițiile într-unul dintre cele mai populare locuri de antrenament, Akhada, care în hindi înseamnă „arenă de lupte”.

Un tânăr se antrenează ridicând o motocicletă. Foto: CNN

Potrivit The New York Times, musculoșii se luptă în noroi, se cațără pe frânghii și fac câteva sute de flotări și genuflexiuni, stând în echilibru pe cărămizi, și se cară pe umeri unii pe alții – o componentă tradițională a metodei indiene de antrenament.

Unul dintre ei ridică la piept o motocicletă de peste 200 de kilograme. Grupul, format în permanență din circa 40 de bărbați, își face exercițiile în aer liber și fiecare atlet poartă numai un șorț.

„Mănâncă sănătos potrivit orarului, fac exerciții aici în fiecare zi și de aceea sunt atât de puternici”, spune Vijay Tanwar, antrenorul-șef din Takada, citat de CNN.

Bărbații din Asola Fatehpur Beri trag foloase de pe urma mușchilor lor, lucrând ca paznici în barurile și cluburile din New Delhi. Pe măsură ce în capitala Indiei se deschid din ce în ce mai multe localuri de noapte, nevoia de paznici crește, iar celor din acest sat li se oferă din ce în ce mai des astfel de locuri de muncă.

Mușchi foarte profitabili

Foto: CNN

Tanwar este cel căruia i se datorează această modă nouă. Cu aproape 20 de ani în urmă, a ratat un loc în echipa de lupte a Indiei, care urma să participe la Jocurile Olimpice.

Spune că a căutat o șansă de a-și folosi mușchii și puterea și s-a angajat ca paznic.

„Am fost primul paznic din satul acesta. Apoi toți au urmat pe calea deschisă de mine. Acum, peste 300 de musculoși din sat lucrează ca paznici în barurile și cluburile din Delhi”, spune Tanwar.

Și-au dat seama că exercițiile fizice sunt o cale de rămâne în formă și de a-și câștiga existența.

Antrenamentele zilnice durează patru ore. Foto: CNN

Sănătatea este bogăție. Suntem sănătoși și câștigăm bani frumoși, putem să ne trimitem copiii la școli bune, să mâncăm bine… Ce altceva ai mai putea să ceri de la viață?”, spune Tanwar.

Însă un post de paznic nu este singurul motiv pentru care se antrenează acești bărbați. Antrenamentele disciplinate sunt foarte importante pentru ei și fac parte din tradițiile satului.

Conform BBC, există câteva săli de forță moderne în sat, însă cei mai mulți preferă antrenamentele tradiționale. Aceste antrenamente „îți fac corpul mai flexibil” și riscul de rănire este mai mic, spun culturiștii.

Sportivii nu beau și nu fumează. Și majoritatea sunt vegetarieni, dieta lor fiind compusă în cea mai mare parte din fructe, nuci, iaurt și mult lapte.

Culturiștii se roagă la zeul hindus Hanuman, un simbol al puterii. Foto: CNN

„Nu luăm nici un fel de suplimente pentru creșterea masei musculare”, spune Tanwar.

Noua generație pune mușchi pe ea

Împins de la spate de părinții lui, Sonu Tanwar, în vârstă de 24 de ani, se trezește la ora 5 dimineața, se duce să alerge și apoi sosește la Akhada.

„Vreau să fiu un mare luptător și să-mi fac părinții mândri de mine. Sunt la categoria 66 de kilograme și am câștigat mai multe campionate”, spune Sonu, care reprezintă noua generație de culturiști.

Formarea obiceiului de a se antrena este foarte important pentru tineri.

Cei mai mulți localnici din Asola Fatehpur Beri aspiră să devină paznici în cluburile din capitala Indiei. Foto: CNN

„Copiii sunt expuși la tot felul de comportamente rele între 17 și 27 de ani, însă dacă reușim să-l facem pe copil să devină interesat de antrenamente și de un stil de viață sănătos, nu va fi influențat de comportamentele negative. Strămoșii noștri ne-au învățat acest lucru. Cine să predea aceste lecții dacă nu bătrânii satului?”, spune Guru Lekhraj, un sătean de 80 de ani.

Lekhraj vine des în Akhada ca să vadă cum se antrenează tinerii. Este o figură respectată printre mușchiuloși și spune că este foarte fericit să vadă că tânăra generație continuă tradiția.

„Ce mamă nu și-ar dori ca fiul ei să fie puternic, bine făcut și frumos?”, spune Lekhraj.

În cazul satului Asola Fatehpur Beri, culturismul înseamnă, pe lângă un loc de muncă asigurat, continuarea unei moșteniri.

Abonează-te la canalul Incredibilia:

Ca să știi mai mult, citește „India secretă”

Paul Brunton a fost unul dintre cei mai mari exploratori și cercetători ai tradițiilor spirituale ale Orientului. Urmând o chemare interioară, Brunton petrece luni întregi călătorind prin India, vorbind cu yoghini, fachiri și mistici – unii autentici, alții nu.

Dacă ar conține numai descrierile călătoriei, „India secretă” ar constitui un frumos jurnal de călătorie.  Însă detaliile cu adevărat uimitoare din paginile acestei cărți sunt descrierile experiențelor interioare ale lui Brunton, mai ales cele în compania marelui Ramana Maharshi, care îl ajută să își găsească liniștea interioară care vine odată cu înțelegerea și cunoașterea de sine.

Pentru oricine caută un învățător spiritual, sau chiar și pentru cei care l-au găsit pe cel potrivit, această poveste este realmente emoționantă. Folosirea erudită a limbajului de către Brunton, alături de căutarea lui asiduă, atât interioară, cât și exterioară, fac din această carte o lectură captivantă de la început până la sfârșit.

„India secretă” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu