Anul în care francezii au mâncat o întreagă grădină zoologică

În 1870, în timpul Războiului Franco-Prusac, Parisul a fost înconjurat de forțele inamice, al căror scop era să îi înfrângă pe francezi prin înfometare. Lipsiți de hrană, parizienii au ajuns să mănânce pisici, câini și șobolani, în încercarea disperată de a supraviețui.

Când războiul a luat sfârșit, francezii mâncaseră deja și aproximativ 65.000 de cai.

Aici, armata este înfățișată măcelărind un elefant de la grădina zoologică pentru a hrăni populația. Din descriere: „Pentru masa voluminoasă, elefantul a fost printre primele animale sacrificate și servit celor mai înfometați”. Foto: Messy Nessy Chic

Intră în scenă bucătarul șef

Din cauza duratei lungi a asediului, la Paris s-a declanșat o foamete îngrozitoare. În lipsa lemnului, Jardin d’Acclimatation, o grădină zoologică din nordul capitalei franceze, nu și-a mai putut încălzi serele.

Fără furaje, animalele nu au mai putut fi hrănite. În cele din urmă, din disperare, parizienii au hotărât să le sacrifice. Apoi, trupurile animalelor au fost vândute restaurantului Voisin.

În timpul Asediului Parisului (1870-1871), la piață se puteau cumpăra câini, pisici și șobolani. Foto: Pinterest

Proprietarul acestuia era bucătarul Alexandre Etienne Choron, o celebritate a gastronomiei vremii, care le-a oferit clienților săi o cină de Crăciun nemaiîntâlnită, compusă din șase feluri de mâncare.

Istoricii cred că meniul a fost modalitatea celebrului bucătar de a face un comentariu acid referitor la absurditatea războiului aflat în desfășurare.

Meniul lui Choron era extrem de tulburător și ofensator. Foto: Forbes

Oricât ar părea de ciudat astăzi, acestea au fost preparatele servite de acel Crăciun, despre care parizienii vor mai vorbi, probabil, multă vreme:

Meniul

25 Decembrie 1870

Ziua 99 a Asediului

Aperitive:

Unt, ridichi, cap de măgar umplut, sardine

Supe:

Fasole roșie piure cu crutoane

Ciorbă de elefant

Felul principal:

Porcușor prăjit – Cămilă prăjită, în stil englezesc

Tocană de cangur

Cotlet de urs prăjit cu sos de piper

Fripturi:

Pulpă de lup, căprioară în sos

Pisică asezonată cu șobolani

Salată de măcriș

Terină de antilopă cu trufe

Ciuperci porcini în stil Bordeaux

Mazăre cu unt

Fel de mâncare dulce:

Budincă de orez cu dulceață

Desert:

Brânză Gruyere


În continuare, citește despre cele mai grave crize alimentare care au lovit omenirea în ultimele secole.

Ca să știi mai mult, citește „Cartea foametei”

Moldova Sovietică, 1946-1947: mama face turte din iarbă și pământ și le împarte cu grijă între copii. Tatăl pleacă la oraș, în căutare de hrană, și la întoarcere moare în pragul casei, epuizat de foame. Vecinului cineva i-a furat calul și i l-a omorât ca să-l mănânce. Iar despre o femeie ce locuiește câteva case mai încolo s-a auzit că și-a ucis mezinul de câteva luni pentru a-și hrăni copiii rămași în viață. Între timp, detașamentele de rechiziționare își continuă cu sârg misiunea, ca nu cumva să fi scăpat vreun bob de grâu prin podul cuiva.

S-a scris mult despre foametea din 1932–1933 din Ucraina, dar câtă lume știe că a mai fost o foamete, la fel de cruntă, în Moldova — cauzată nu de secetă, cum se pretinde în documentele vremii, ci de zelul autorităților comuniste —, care a ucis peste 200 000 de oameni? Volumul de față vine să umple acest gol, cu mărturii cutremurătoare ale supraviețuitorilor, documente și fotografii de arhivă.

Deşi lectura este aproape insuportabilă, o dată ce ai deschis cartea n-o poți lăsa din mână, pentru că totul pare scos dintr-un roman de groază inabil exagerat. Numai că e perfect autentic.

„Cartea foametei” se găsește cu reducere pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Anul în care francezii au mâncat o întreagă grădină zoologică”

Lasă un comentariu