Anul în care francezii au mâncat o întreagă grădină zoologică

În 1870, în timpul Războiului Franco-Prusac, Parisul a fost înconjurat de forțele inamice, al căror scop era să îi înfrângă pe francezi prin înfometare. Lipsiți de hrană, parizienii au ajuns să mănânce pisici, câini și șobolani, în încercarea disperată de a supraviețui.

Când războiul a luat sfârșit, francezii mâncaseră deja și aproximativ 65.000 de cai.

Aici, armata este înfățișată măcelărind un elefant de la grădina zoologică pentru a hrăni populația. Din descriere: „Pentru masa voluminoasă, elefantul a fost printre primele animale sacrificate și servit celor mai înfometați”. Foto: Messy Nessy Chic

Intră în scenă bucătarul șef

Din cauza duratei lungi a asediului, la Paris s-a declanșat o foamete îngrozitoare. În lipsa lemnului, Jardin d’Acclimatation, o grădină zoologică din nordul capitalei franceze, nu și-a mai putut încălzi serele.

Fără furaje, animalele nu au mai putut fi hrănite. În cele din urmă, din disperare, parizienii au hotărât să le sacrifice. Apoi, trupurile animalelor au fost vândute restaurantului Voisin.

În timpul Asediului Parisului (1870-1871), la piață se puteau cumpăra câini, pisici și șobolani. Foto: Pinterest

Proprietarul acestuia era bucătarul Alexandre Etienne Choron, o celebritate a gastronomiei vremii, care le-a oferit clienților săi o cină de Crăciun nemaiîntâlnită, compusă din șase feluri de mâncare.

Istoricii cred că meniul a fost modalitatea celebrului bucătar de a face un comentariu acid referitor la absurditatea războiului aflat în desfășurare.

Meniul lui Choron era extrem de tulburător și ofensator. Foto: Forbes

Oricât ar părea de ciudat astăzi, acestea au fost preparatele servite de acel Crăciun, despre care parizienii vor mai vorbi, probabil, multă vreme:

Meniul

25 Decembrie 1870

Ziua 99 a Asediului

Aperitive:

Unt, ridichi, cap de măgar umplut, sardine

Supe:

Fasole roșie piure cu crutoane

Ciorbă de elefant

Felul principal:

Porcușor prăjit – Cămilă prăjită, în stil englezesc

Tocană de cangur

Cotlet de urs prăjit cu sos de piper

Fripturi:

Pulpă de lup, căprioară în sos

Pisică asezonată cu șobolani

Salată de măcriș

Terină de antilopă cu trufe

Ciuperci porcini în stil Bordeaux

Mazăre cu unt

Fel de mâncare dulce:

Budincă de orez cu dulceață

Desert:

Brânză Gruyere


În continuare, citește despre cele mai grave crize alimentare care au lovit omenirea în ultimele secole.

Ca să știi mai mult, citește „Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca”

„Ce mâncau oamenii cu mii de ani în urmă? Ce vor mânca peste un secol? Cum și unde au apărut focul, agricultura, creșterea animalelor? Ce mâncau împărații romani? Dar cei chinezi sau regii Franței? Cum mâncau supușii lor? Cum se explică interdicțiile alimentare din fiecare religie? A dispărut cu adevărat canibalismul? Ce legături sunt între sexualitate și alimentație? Cum și unde au apărut restaurantele? Cine a inventat pizza? Cine mănâncă insecte? Dar alge? Ce mănâncă bogătașii de astăzi? Ce popoare se hrănesc cel mai bine? Se va putea asigura o alimentație sănătoasă pentru zece miliarde de oameni? Vom fi oare obligați să mâncăm ceea ce ne va impune o inteligență artificială? Oare mâine vom mai sta la masă împreună?

Această vastă frescă înfățișează modul în care am trecut de la o alimentație variată, naturală și abundentă la produse alimentare standardizate, industriale și făcute pe bandă rulantă, otrăvuri și pentru om, și pentru natură. Ea dezvăluie imensa putere economică, ideologică și politică a industriei alimentare, precum și legăturile mai puțin cunoscute dintre mâncare și conversație, dintre alimentație și putere sau dintre ceea ce mâncăm și geopolitică.

Înțelegerea acestei istorii este fundamentală dacă doriți să vă preocupați de propriul dumneavoastră regim alimentar, să mâncați sănătos și bine – și să salvați natura, de care depinde supraviețuirea omenirii.” (Jacques Attali)

„Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Anul în care francezii au mâncat o întreagă grădină zoologică”

Lasă un comentariu