În 1870, în timpul Războiului Franco-Prusac, Parisul a fost înconjurat de forțele inamice, al căror scop era să îi înfrângă pe francezi prin înfometare. Lipsiți de hrană, parizienii au ajuns să mănânce pisici, câini și șobolani, în încercarea disperată de a supraviețui.
Când războiul a luat sfârșit, francezii mâncaseră deja și aproximativ 65.000 de cai.

Intră în scenă bucătarul șef
Din cauza duratei lungi a asediului, la Paris s-a declanșat o foamete îngrozitoare. În lipsa lemnului, Jardin d’Acclimatation, o grădină zoologică din nordul capitalei franceze, nu și-a mai putut încălzi serele.
Fără furaje, animalele nu au mai putut fi hrănite. În cele din urmă, din disperare, parizienii au hotărât să le sacrifice. Apoi, trupurile animalelor au fost vândute restaurantului Voisin.

Proprietarul acestuia era bucătarul Alexandre Etienne Choron, o celebritate a gastronomiei vremii, care le-a oferit clienților săi o cină de Crăciun nemaiîntâlnită, compusă din șase feluri de mâncare.
Istoricii cred că meniul a fost modalitatea celebrului bucătar de a face un comentariu acid referitor la absurditatea războiului aflat în desfășurare.

Oricât ar părea de ciudat astăzi, acestea au fost preparatele servite de acel Crăciun, despre care parizienii vor mai vorbi, probabil, multă vreme:
Meniul
25 Decembrie 1870
Ziua 99 a Asediului
Aperitive:
Unt, ridichi, cap de măgar umplut, sardine
Supe:
Fasole roșie piure cu crutoane
Ciorbă de elefant
Felul principal:
Porcușor prăjit – Cămilă prăjită, în stil englezesc
Tocană de cangur
Cotlet de urs prăjit cu sos de piper
Fripturi:
Pulpă de lup, căprioară în sos
Pisică asezonată cu șobolani
Salată de măcriș
Terină de antilopă cu trufe
Ciuperci porcini în stil Bordeaux
Mazăre cu unt
Fel de mâncare dulce:
Budincă de orez cu dulceață
Desert:
Brânză Gruyere
În continuare, citește despre cele mai grave crize alimentare care au lovit omenirea în ultimele secole.
Imi lasa gura apa! Ce vremuri, ce dezmat al papilelor!