Anul în care francezii au mâncat șobolani, câini, pisici și o grădină zoologică

În 1870, în timpul Războiului Franco-Prusac, Parisul a fost complet înconjurat de forțele inamice, al căror scop era să îi înfrângă pe francezi prin înfometare.

Lipsiți de hrană, parizienii au ajuns să mănânce pisici, câini și șobolani, în încercarea disperată de a supraviețui. Când războiul a luat sfârșit,, francezii mâncaseră deja și aproximativ 65.000 de cai.

Aici, armata este înfățișată măcelărind un elefant de la grădina zoologică pentru a hrăni populația. Din descriere: „Pentru masa voluminoasă, elefantul a fost printre primele animale sacrificate și servit celor mai înfometați”. Foto: Messy Nessy Chic

Bucătarul șef

Din cauza duratei lungi a asediului, la Paris s-a declanșat o foamete îngrozitoare. În lipsa lemnului, Jardin d’Acclimatation, o grădină zoologică din nordul capitalei franceze, nu și-a mai putut încălzi serele.

Fără cereale și furaje, animalele nu au mai putut fi hrănite. În cele din urmă, din disperare, parizienii au hotărât să le sacrifice. Apoi, trupurile animalelor au fost vândute restaurantului Voisin.

În timpul Asediului Parisului (1870-1871), la piață se puteau cumpăra câini, pisici și șobolani. Foto: Pinterest

Proprietarul acestuia era bucătarul Alexandre Etienne Choron, o celebritate a gastronomiei vremii, care le-a oferit clienților săi o cină de Crăciun nemaiîntâlnită, compusă din șase feluri de mâncare.

Istoricii cred că meniul a fost modalitatea celebrului bucătar de a face un comentariu acid referitor la absurditatea războiului aflat în desfășurare.

Meniul lui Choron era extrem de tulburător și ofensator. Foto: Forbes

Oricât ar părea de ciudat astăzi, acestea au fost preparatele servite de acel Crăciun, de care parizienii își vor mai „aminti”, probabil, multă vreme:

Meniul

25 Decembrie 1870

Ziua 99 a Asediului

Aperitive:

Unt, ridichi, cap de măgar umplut, sardine

Supe:

Fasole roșie piure cu crutoane

Ciorbă de elefant

Felul principal:

Porcușor prăjit – Cămilă prăjită, în stil englezesc

Tocană de cangur

Cotlet de urs prăjit cu sos de piper

Fripturi:

Pulpă de lup, căprioară în sos

Pisică asezonată cu șobolani

Salată de măcriș

Terină de antilopă cu trufe

Ciuperci porcini în stil Bordeaux

Mazăre cu unt

Fel de mâncare dulce:

Budincă de orez cu dulceață

Desert:

Brânză Gruyere


În continuare, descoperă povestea lui Bernd Brandes, omul care s-a oferit să fie mâncat de un canibal, apoi citește despre cele mai riscante feluri de mâncare din jurul lumii.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • Imi lasa gura apa! Ce vremuri, ce dezmat al papilelor!

  • >