Ascensorul Bailong, cel mai înalt lift în aer liber din lume

Cunoscut și sub denumirea de „Liftul celor o sută de dragoni”, ascensorul Bailong se înalță deasupra uneia dintre cele mai mari rezervații forestiere din China și este cel mai înalt ascensor în aer liber construit vreodată.

Impresionanta structură se găsește în Parcul Național Zhangjiajie din provincia chineză Hunan. Cu ai săi 335 de metri înălțime, ascensorul Bailong bate orice record.

Cea mai lungă „scară spre cer” de până acum

Peisaj montan forestier și orizont de pe telecabina spre muntele Tian Zhi Shan din Parcul Național Zhangjiajie, China / Getty Images
Telecabina spre muntele Tian Zhi Shan din Parcul Național Zhangjiajie, China. Foto: Getty Images

Ascensorul Bailong este înregistrat în Cartea Recordurilor Guinness drept „cel mai înalt și mai rapid lift în aer liber din lume”. Denumirea chineză se traduce literal „liftul celor o sută de dragoni”, ascensorul fiind atașat de un perete natural de gresie și cuarț, tipic pentru munții din regiune.

Scopul inițial a fost acela de a oferi vizitatorilor o vedere panoramică asupra pădurii. Pentru a preveni accidentele, autoritățile au instalat seismografe în apropiere, astfel încât vizitatorii să poată fi evacuați la timp în siguranță.

În total, această construcție este formată din trei lifturi cu două etaje. Fiecare ascensor poate transporta până la 50 de persoane într-o singură călătorie. Se ridică la viteza de 3 metri pe secundă și duce până la 1.380 de persoane pe oră în sezonul de vârf.

În ciuda faptului că este o performanță tehnică deosebită, ascensorul Bailong a fost criticat dur de ecologiștii din întreaga lume. Motivul: construcția a început în 1999, fără aprobarea UNESCO, instituție care, cu ani în urmă, inclusese parcul național pe lista patrimoniului mondial.

Din cauza presiunii exercitate de aceste grupuri de ecologiști, s-a speculat o vreme că liftul Bailong va fi demolat, pentru a limita impactul negativ pe care îl are asupra rezervației forestiere.

Cu toate acestea, autoritățile au preferat să îl păstreze în funcțiune, deoarece turismul generează sume importante pentru buget de stat. Ca urmare, liftul este și astăzi în picioare.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu