10 plante carnivore surprinse la ora mesei

Pe parcursul milioanelor de ani, natura a creat o serie de plante neobișnuite, care se hrănesc cu alte ființe vii. În lume există peste 600 de specii de plante carnivore, care trăiesc în habitate diverse.

Pentru a-și asigura hrana, aceste plante au dezvoltat sisteme sofisticate prin care atrag, prind și digeră de la vertebrate de mici dimensiuni și purici de apă până la viermișori și fluturi.

Iată care sunt cele mai frumoase – dar și periculoase – plante carnivore.

1

Nepenthes

 

Nepenthes este un gen de plante carnivore care cuprinde aproximativ 150 de specii, răspândite în zonele tropicale, în special în Asia.

Pentru a atrage prada, floarea acestor plante are o culoare vie și formă de urcior. Această pâlnie naturală se umple cu un lichid digestiv, în care prada alunecă și, nemaiputând scăpa, se îneacă.

2

Cephalotus

Această plantă carnivoră crește în zone foarte limitate din sudul Australiei. Este extrem de apreciată de colecționari, datorită aspectului său impresionant.

Sistemul de prindere a prăzii funcționează tot pe principiul pâlniei: frunzele plantei funcționează ca niște pâlnii-capcană, lungi de 2-5 centimetri. Odată ce insectele cad în capcană, gura pâlniei se strânge și le împiedică să mai iasă.

3

Heliamphora

Originară din Venezuela, Heliamphora este o plantă carnivoră care prinde insectele cu ajutorul unor cornete cu pereții alunecoși, pe fundul cărora se găsește apă. Are frunze tubulare de 10-15 centimetri lungime, care au deasupra o limbă mică, în formă de linguriță.

După ce cad în lichid și se îneacă, insectele sunt digerate cu ajutorul bacteriilor. Această plantă carnivoră este extrem de greu de crescut deoarece, în funcție de specie, are nevoie de o anumită temperatură și de umiditate constantă și foarte ridicată.

4

Byblis

Denumită uneori și „plata curcubeu”, Byblis este un tip de plante carnivore mici, care prind prada cu ajutorul unor capcane adezive. Întreaga suprafață a frunzelor și tulpinii de Byblis este acoperită cu peri fini, la baza cărora plata secretă o substanță lipicioasă.

Odată prinse în capcană, insectele nu se mai pot desprinde și mor lent din cauza lipsei de hrană. Diversele părți ale plantei funcționează independent una de cealaltă, prinzând simultan mai multe insecte, pe care apoi le digeră.

5

Utricularia

Utricularia este unul dintre cele mai răspândite genuri de plante carnivore, cuprinzând peste 230 de specii. Crește în general în zonele mlăștinoase, dar unele specii sunt terestre. Frunzele Utricularia sunt prevăzute cu niște ventuze de mici dimensiuni (0,2 mm – 1,2 cm).

Când prada se apropie de ventuză, care funcționează pe principiul vacuumului, aceasta o absoarbe și se închide brusc, toată operațiunea durând câteva miimi de secundă.

6

Sarracenia

Acest gen de plante carnivore se găsește exclusiv în Nord-Estul Americii și include 8-10 specii diferite. Sarracenia are frunze în formă de cupă, în culori vii și atrăgătoare, care conțin o secreție aromată și lipicioasă.

Pentru a evita diluarea secreției cu apă, cupele nu sunt niciodată orientate cu gura în sus. Odată ajunse pe marginea cupei, victimele acestei plante – în general insecte – sunt stropite cu această secreție, care le paralizează.

7

Pinguicula

La o primă vedere, Pinguicula par destul de plictisitoare. Contrar aparențelor, aceste plante carnivore sunt de o complexitate aparte. Își capturează prada cu ajutorul frunzelor, care produc o substanță lipicioasă din care insectele, odată prinse, nu mai pot scăpa.

Frumusețea acestei plante carnivore este faptul că celulele de pe suprafața frunzelor sunt specializate. Ele îndeplinesc funcții diferite: unele atrag prada, iar altele o digeră cu ajutorul unor fermenți pe care-i secretă.

8

Aldrovanda

Aldrovanda sunt plante plutitoare, fără rădăcini, cu o lungime ce variază între 1,5 și 20 de centimetri. Se hrănesc cu vertebrate mici, care cresc în apă. Aceste plante carnivore sunt dotate cu capcane de 2-3 milimetri.

Capcanele sunt dispuse pe întreaga lungime a tulpinii și funcționează ca doi lobi care se închid. Iar când se închid, o fac foarte repede, în doar 10 milisecunde.

9

Drosera

Genul Drosera cuprinde peste 150 de specii și este cu siguranță „briliantul” plantelor carnivore. Aceste plante sunt capabile să se polenizeze și fertilizeze singure și pot trăi chiar și 50 de ani.

Sunt echipate cu numeroase tentacule, care se mișcă în permanență. Când prada se apropie, tentaculele se îndreaptă către ea, o capturează și o introduc în aparatul digestiv.

10

Dionaea muscipula

Probabil cea mai frumoasă plantă carnivoră, Dionaea muscipula are o tulpină subterană și câteva frunze. Capcana cu care planta prinde hrana este formată din terminația frunzelor și este declanșată de niște perișori, care funcționează ca niște senzori.

Frunzele sunt dispuse în perechi și, odată ce prind prada, ele se închid brusc (0,1 secunde). Apoi începe digestia, care poate dura chiar și zece zile.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu