Artistul cofetar și incredibilele sale iluzii create din prăjituri

Ben Cullen, un fost tatuator transformat în artist culinar, a stârnit senzație în mass-media grație iluziilor sale create din prăjituri, care variază de la deserturi deghizate în fructe și legume până la torturi sub formă de mâini de om realiste.

Foto: Ben Cullen / Instagram

Uitându-te la prăjiturile incredibile ale lui Ben Cullen, ai crede că artistul coace de o viață, dar, de fapt, a debutat în acest domeniu abia acum cinci ani, când un client pe care îl tatuase i-a arătat niște modele de decorațiuni pentru torturi pe care le făcuse și pe care Cullen le-a găsit fascinante.

Prin urmare, a decis să încerce și el să creeze dulciuri în același stil și, după primele rezultate, era deja „dependent”.

Foto: Ben Cullen / Instagram

„Primul lucru pe care l-am făcut a fost să o sun pe mama și să o întreb cum se coace un tort. Lăsând glumele la o parte, chiar nu aveam niciun fel de experiență la făcut prăjituri. Am făcut o prăjitură pentru tata, câțiva membri ai familiei și prieteni, ca noutate și pentru un pic de distracție. Pe măsură ce făceam din ce în ce mai multe, am luat procesul de realizare mai în serios și mi-am propus să încerc modele mai dificile”, a spus Cullen.

Fiind pasionat de artă aproape toată viața, fostului artist tatuator, în vârstă de 29 de ani, nu i-a fost foarte greu să își folosească experiența la confecționarea prăjiturilor și să ducă această formă de artă la un cu totul alt nivel.

Foto: Ben Cullen / Instagram

A încercat tot timpul modele noi și apoi și-a folosit cunoștințele de desen pentru a le conferi prăjiturilor un aspect ultrarealist.

Foto: Ben Cullen / Instagram

„Îmi place să creez aceste iluzii cel mai mult pentru că atrag atenția oamenilor care altfel nu ar fi interesați de confecționarea prăjiturilor și de lumea dulciurilor. Sper ca tinerii să fie fascinați de acest stil de artă și să încerce și ei ceva similar”, a spus Ben.

Foto: Ben Cullen / Instagram

Deși produsul final al muncii sale este – de cele mai multe ori – impresionant, Ben Cullen spune că i-ar plăcea ca într-o bună zi să aibă propria emisiune de televiziune în care oamenii să poată vedea „exact cum este să fii în locul meu în această lume nebună a prăjiturilor și care sunt suișurile și coborâșurile fiecărei creații, documentarea și toate procesele prin care trec”.

În cazul în care te întrebi cum este procesul de creare a uneia dintre aceste iluzii comestibile, Cullen începe de obicei prin planificarea designului, dar nu desenează nimic pe hârtie.

Foto: Ben Cullen / Instagram

Apoi, coace blatul, stivuind straturile cu cremă de ciocolată, pe care o preferă untului. După aceea, sculptează prăjiturile în formele dorite, acoperindu-le cu un strat de zahăr topit și, în final, le pictează cu colorant alimentar pentru impact vizual, retușând detaliile cu o mică pensulă.

„Mă pasionează aerografia (pictatul cu ajutorul unui jet de aer). Îmi vine ca o mănușă, probabil din cauza fundalului meu de tatuaj”, spune Cullen.

Foto: Ben Cullen / Instagram

Ca să știi mai mult, citește „Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca”

„Ce mâncau oamenii cu mii de ani în urmă? Ce vor mânca peste un secol? Cum și unde au apărut focul, agricultura, creșterea animalelor? Ce mâncau împărații romani? Dar cei chinezi sau regii Franței? Cum mâncau supușii lor? Cum se explică interdicțiile alimentare din fiecare religie? A dispărut cu adevărat canibalismul? Ce legături sunt între sexualitate și alimentație? Cum și unde au apărut restaurantele? Cine a inventat pizza? Cine mănâncă insecte? Dar alge? Ce mănâncă bogătașii de astăzi? Ce popoare se hrănesc cel mai bine? Se va putea asigura o alimentație sănătoasă pentru zece miliarde de oameni? Vom fi oare obligați să mâncăm ceea ce ne va impune o inteligență artificială? Oare mâine vom mai sta la masă împreună?

Această vastă frescă înfățișează modul în care am trecut de la o alimentație variată, naturală și abundentă la produse alimentare standardizate, industriale și făcute pe bandă rulantă, otrăvuri și pentru om, și pentru natură. Ea dezvăluie imensa putere economică, ideologică și politică a industriei alimentare, precum și legăturile mai puțin cunoscute dintre mâncare și conversație, dintre alimentație și putere sau dintre ceea ce mâncăm și geopolitică.

Înțelegerea acestei istorii este fundamentală dacă doriți să vă preocupați de propriul dumneavoastră regim alimentar, să mâncați sănătos și bine – și să salvați natura, de care depinde supraviețuirea omenirii.” (Jacques Attali)

„Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu