Băieții răi din lumea artei: 7 artiști celebri care au fost urmăriți de poliție

La o primă vedere, lumea artei pare un univers liniștit, cu firi boeme și contemplative. Totuși, lucrurile nu stau chiar așa. Mulți artiști sunt temperamentali și capricioși, iar în unele momente se lasă conduși de pasiune.

Din cauza impulsivității și a nesăbuinței, unii ajung să aibă probleme cu legea. În acest articol îți prezentăm poveștile a șapte artiști rebeli, care ne dovedesc că lumea artei nu a fost niciodată scutită de conflicte cu autoritățile.

1

Benvenuto Cellini, infractor de meserie

Urmariti de politie 01
Foto: Wikimedia

Iată primul dintre artiștii urmăriți de poliție de pe lista noastră. Benvenuto Cellini a fost un bijutier și sculptor din secolul XVI. Cariera sa artistică a fost înțesată de evenimente nefericite: arestări, o crimă, acuze de comportament ilegal.

Deși a ucis un om din răzbunare în 1529, a fost arestat abia în 1537, pentru o cu totul altă infracțiune: furase pietre prețioase din coroana Papei. Se pare că acuzațiile erau nefondate, însă Cellini a stat o vreme în închisoare, apoi a evadat și a fost prins din nou.

În cele din urmă, a fost grațiat datorită intervenției unor simpatizanți sus-puși. Cellini își povestește aventurile în detaliu în autobiografia pe care a publicat-o în 1558.

2

Caravaggio, un cazier bogat

Urmariti de politie 02
Foto: Wikimedia

Caravaggio are un cazier prea lung pentru a-l putea reproduce în întregime. A folosit în mod regulat arme fără să aibă dreptul și a fost arestat de câteva ori fiindcă circula înarmat prin Roma.

A fost arestat la Roma în 1603 pentru că tipărise și distribuise un pamflet împotriva artistului Giovanni Baglione. În 1607, a ajuns din nou în închisoare, de data aceasta în Malta, după ce a insultat un membru al Ordinului Cavalerilor Ioaniți din Ierusalim.

În mod ironic, acest ordin tocmai îl onorase cu titlul de cavaler (pe care i l-a retras imediat). A evadat din închisoare și a continuat să fugă de lege până în ziua în care a murit.

3

Artiști urmăriți de poliție - Egon Schiele

Urmariti de politie 03
Foto: Wikimedia

Egon Schiele este faimos pentru desenele sale erotice. De altfel, ele au fost și motivul pentru care artistul expresionist austriac a avut probleme cu legea.

În 1912, când desenele sale începuseră deja să nască controverse, Schiele as fost arestat sub acuzația de a fi răpit și violat o minoră care îi servise drept model.

După ce a petrecut 24 de zile îngrozitoare în închisoare, a fost eliberat și acuzat doar de încălcarea moravurilor publice. Ulterior, Schiele nu a mai folosit niciodată copii drept modele.

4

Otto Dix, suspectat că a vrut să-l asasineze pe Hitler

Urmariti de politie 04
Foto: Wikimedia

Deși arta sa a fost etichetată drept „degenerată” de către naziști, Otto Dix a ales să rămână în Germania în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Membru al grupului artistic Noua Obiectivitate, Dix a creat opere de un realism ieșit din comun.

Un nud l-a dus în fața judecătorului sub acuzația de obscenitate, în 1923. Deși după aceea a încercat să nu atragă atenția și a pictat subiecte mai puțin controversate, în 1939 a fost arestat de naziști.

Aceștia suspectau că artistul era implicat într-un complot de asasinare a lui Adolf Hitler. Fiindcă autoritățile nu au găsit dovezi împotriva lui, Dix a fost eliberat.

5

Pablo Picasso

Urmariti de politie 05
Foto: Wikimedia

Până și Pablo Picasso apare pe lista noastră cu artiști urmăriți de poliție. În 1911, celebrul tablou „Mona Lisa” a fost furat de la Luvru, iar Picasso a devenit suspectul principal.

Artistul spaniol sosise la Paris la începutul secolului și se asociase cu artiștii și poeții boemi, printre care se număra și un escroc pe nume Honore Joseph Gery Pieret.

Acesta din urmă se ocupa cu furtul de opere de artă de la Luvru, pe care le vindea prietenilor săi, inclusiv lui Picasso. Când „Mona Lisa” a fost furată, polițiștii au ajuns la Picasso prin prietenul său și al lui Pieret, poetul Guillaume Apollinaire.

Picasso deținea sculpturi ale artiștilor iberici, furate de la Luvru de Pieret. Cum poliția nu a reușit să facă legătura cu tabloul dispărut, Picasso a fost eliberat. Adevăratul hoț s-a dovedit a fi un muncitor italian, care nu avea nicio legătură cu faimosul artist.

6

Artiști urmăriți de poliție - Chris Burden

Urmariti de politie 06
Foto: Wikimedia

De dragul artei, artistul Chris Burden s-a expus la multe pericole. Ținând cont de natura extremă a operelor sale, este surprinzător că a fost arestat doar o singură dată.

Pentru opera sa numită „Mortul”, artistul s-a întins sub o prelată, în spatele unei mașini parcate pe bulevardul La Cienga din Los Angeles, prefăcându-se că a fost victima unui accident mortal.

Poliția a sosit și l-a arestat pentru că a cauzat o urgență falsă. Deși a fost trimis în judecată, cazul lui Burden a fost clasat, după ce juriul nu a reușit să ajungă la un verdict.

7

M. F. Husain

Urmariti de politie 07
Foto: Wikimedia

Iată și ultimul dintre artiștii urmăriți de poliție de pe lista noastră. Celebrul artist indian M. F. Husain avea obiceiul să-i tulbure pe conservatorii religioși din țara sa cu reprezentările sale neobișnuite ale conceptelor din imaginarul hindus.

Decenii întregi, Husain a fost ținta a numeroase amenințări cu moartea, atacuri violente și intimidări venite din partea hindușilor fanatici. Aceștia considerau că operele artistului sunt niște reprezentări obscene și sexualizate ale zeităților hinduse.

În 2006 (când artistul avea 90 de ani), pe numele său a fost emis un mandat de arestare din cauza tabloului „Mama India”. Opera sa înfățișa o figură nudă, a cărei postură lua forma Indiei.

Husain se autoexilase din India și nu s-a prezentat la tribunal. A murit în 2011, ca artist recunoscut și infractor căutat de poliție.


În continuare, citește despre tabloul de 1.4 milioane USD care s-a autodistrus după ce a fost vândut la licitație, apoi descoperă 7 imagini ciudate care apar obsesiv în arta medievală.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu