Armura din Antichitate care a impresionat forțele armate moderne. Cât de eficientă era în luptă

Într-un studiu recent publicat în PLOS ONE de Andreas Flouris, expert de la Universitatea din Thessalia, Grecia, forțele armate moderne au testat armuri antice din civilizația miceniană și au fost impresionate de fiabilitatea și flexibilitatea acestora în luptă.

S-a constatat că armura, descoperită în apropierea satului Dendra, a fost concepută pentru bătălii lungi și nu în scopuri ceremoniale, așa cum se credea anterior. Este una dintre cele mai vechi armuri europene din lume, cu o istorie care se întinde pe o perioadă de 3.500 de ani.

Dezgropată inițial în anii 1960, experții au dezbătut mult timp dacă această armură era practică pentru luptă sau pur și simplu ornamentală. Printr-un studiu recent, care a combinat cercetarea istorică cu testele experimentale, a fost examinată eficiența armurii în luptă.

Treisprezece voluntari din infanteria marină din Grecia au participat la o simulare în care au purtat replici ale armurii antice și s-au angajat în 11 ore de luptă simulată din epoca bronzului, bazată pe detalii din Iliada lui Homer.

Armura s-a comportat bine, arătând că nu a împiedicat abilitățile de luptă ale soldaților și nici nu i-a solicitat excesiv. Aceste descoperiri sugerează că armura Dendra ar fi putut fi într-adevăr folosită în luptă, aruncând lumină asupra progreselor tehnologice ale civilizației miceniene.

De asemenea, au fost efectuate simulări digitale suplimentare pentru a explora în continuare eficiența armurii în diferite scenarii de luptă. Cercetătorii speră că studii precum acesta vor oferi mai multe informații despre tranziția de la Epoca Bronzului la Epoca Fierului, o perioadă importantă de dezvoltare pentru civilizații.

Civilizația miceniană a marcat sfârșitul Epocii Bronzului în Grecia și a avut un impact de durată atât asupra culturii grecești, cât și asupra celei europene.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu