Înșelăciunea și dezinformarea fac parte din strategia oricărui conflict. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, forțele Aliate au folosit zeci de subterfugii pentru a induce în eroare sau a intimida armata germană.
Astfel, aliații au parașutat trupe care erau compuse din manechine, au aruncat din avioane folii de aluminiu, au înscenat moartea unui maior fictiv, pe nume William Martin, și au camuflat în întregime o fabrică de avioane militare.
O astfel de operațiune, care a ieșit la lumina zilei acum câțiva ani, a fost Operațiunea Armatei Fantomă. Armata Fantomă era o unitate de 1.100 de oameni, cunoscută oficial drept Detașamentul 23 de Trupe Speciale.
Scopul suprem: Inducerea în eroare a inamicului
Scopul acestor trupe era de a crea iluzia unei prezențe masive a unităților armatei SUA, pentru a induce în eroare inamicul. Oamenii care alcătuiau unitatea secretă nu erau soldați obișnuiți.
Unitatea era alcătuită din artiști, graficieni și tehnicieni de sunet aleși pe sprânceană de la școlile de arte din New York și Philadelphia. Aceștia nu erau înarmați cu puști M1 și mitraliere Thompson, ci cu tancuri gonflabile și avioane de cauciuc.
De asemenea, aceste trupe dispuneau de amplificatoare și difuzoare puternice pentru a reproduce zgomotul creat de o armată mare. Unitatea specială avea și echipament radio pentru a transmite mesaje false.
De-a lungul războiului, Armata Fantomă a călătorit în întreaga Europă, punând în scenă spectacole menite să înșele unitățile lui Adolf Hitler. Unitatea a dus la îndeplinire peste 20 de operațiuni.
În cadrul acestora, trupele speciale au făcut să apară convoaie false, divizii fantomă și baze militare inexistente. Toate acestea erau pentru a induce în eroare inamicul cu privință la puterea și locația trupelor americane.
Armata fantomă: Oameni care nu există
Se estimează că Armata Fantomă a salvat zeci de mii de vieți de soldați cu înșelătoriile sale. Totuși, aproape nimeni nu știa de existența acestor trupe.
Existența și locația lor erau strict secrete și au rămas astfel pentru mai mult de 40 de ani după ce războiul s-a sfârșit. Pentru a crea iluzia unei armate uriașe, trupele speciale desfășurau tancuri, camioane, piese de artilerie și avioane gonflabile.
Apoi, trupele emiteau zgomotele specifice unităților blindate și infanteriei prin niște difuzoare enorme, iar sunetele puteau fi auzite de la o distanță de 24 de kilometri.
Operatorii radio creau legături false, iar actori îmbrăcați în soldați stăteau la cafenelele locale și intoxicau spionii cu povești false.
Un actor întruchipa generalul și mergea dintr-un oraș în altul cu un convoi de jeep-uri. Câteodată, unitatea circula în mod repetitiv aceleași două camioane, pentru a crea iluzia că se transportă o întreagă unitate de infanterie.
Unitatea care s-a „umflat în pene”, la propriu
Astfel, unitatea alcătuită din o mie de oameni crea impresia că este o forță armată cu un efectiv cuprins între 20.000 și 40.000 de oameni.
Unul dintre cele mai mari spectacole oferite de unitatea specială a avut loc către sfârșitul războiului. În martie 1945, Armata a IX-a se pregătea să treacă Rinul și să intre pe teritoriul Germaniei.
Unitatea 23 a fost chemată pentru a crea iluzia trecerii fluviului într-un alt loc. Asta, deoarece unitățile germane trebuiau îndepărtate de locul în care ofensiva urma să aibă loc cu adevărat.
Au fost desfășurate peste 600 de tancuri și piese de artilerie gonflabile. Noaptea erau difuzate zgomote care creau iluzia sosirii unor camioane.
În timpul zilei, erau difuzate zgomote care dădeau impresia desfășurării unor lucrări de construcție, ca și cum s-ar fi asamblat un pod. Se imita focul de artilerie prin detonarea de grenade.
În timp ce nemții își concentrau eforturile asupra unei armate de cauciuc, armata adevărată a trecut fluviul cu succes, întâmpinând rezistență minimă.
După război, mulți dintre cei care au făcut parte din unitate și-au continuat carierele în lumea artei. Unii au devenit celebri, precum creatorul de modă Bill Blass, pictorul Ellsworth Kelly și fotograful Art Kane. Foarte puțini veterani ai Armatei Fantomă mai trăiesc astăzi.
Un film documentar despre o misiune excepțională
Totuși, acești oameni s-au bucurat de recunoaștere după mai bine de 70 de ani, mulțumită unui documentar PBS intitulat „Armata Fantomă” care a fost lansat în 2013. În filmul documentar, au fost intervievați mai mulți membri ai unității.
Aceștia au povestit cu lux de amănunte cum au contribuit la punerea în scenă a uneia dintre cele mai spectaculoase operațiuni de dezinformare din istoria omenirii.