Arta înșelăciunii – Armata fantomă care i-a păcălit pe naziști

Înșelăciunea și dezinformarea fac parte din strategia oricărui conflict. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, forțele Aliate au folosit zeci de subterfugii pentru a induce în eroare sau a intimida armata germană.

Astfel, aliații au parașutat trupe care erau compuse din manechine, au aruncat din avioane folii de aluminiu, au înscenat moartea unui maior fictiv, pe nume William Martin, și au camuflat în întregime o fabrică de avioane militare.

O astfel de operațiune, care a ieșit la lumina zilei acum câțiva ani, a fost Operațiunea Armatei Fantomă. Armata Fantomă era o unitate de 1.100 de oameni, cunoscută oficial drept Detașamentul 23 de Trupe Speciale.

Scopul suprem: Inducerea în eroare a inamicului

armata fantomă

Tacurile gonflabile au fost una dintre „armele” cu care a luptat Armata Fantomă

Scopul acestor trupe era de a crea iluzia unei prezențe masive a unităților armatei SUA, pentru a induce în eroare inamicul. Oamenii care alcătuiau unitatea secretă nu erau soldați obișnuiți.

Unitatea era alcătuită din artiști, graficieni și tehnicieni de sunet aleși pe sprânceană de la școlile de arte din New York și Philadelphia. Ei nu erau înarmați cu puști M1 și mitraliere Thompson, ci cu tancuri gonflabile și avioane de cauciuc.

De asemenea, aceste trupe dispuneau de amplificatoare și difuzoare puternice pentru a reproduce zgomotul creat de o armată mare. Unitatea specială avea și echipament radio, pentru a transmite mesaje false.

armata fantomă

Nu doar tancurile erau false, ci și ambarcațiunile. Scopul: convingerea inamicului că au loc ample mișcări de trupe

De-a lungul războiului, Armata Fantomă a călătorit în întreaga Europă, punând în scenă spectacole care să înșele unitățile lui Adolf Hitler. Unitatea a dus la îndeplinire mai mult de 20 de operațiuni.

În cadrul acestora, trupele speciale au făcut să apară convoaie false, divizii fantomă și sedii centrale inexistente. Toate acestea pentru a induce în eroare inamicul cu privință la puterea și locația trupelor americane.

Armata fantomă: Oameni care nu există

Se estimează că Armata Fantomă a salvat zeci de mii de vieți de soldați cu înșelătoriile sale. Totuși, aproape nimeni nu știa de existența acestor trupe.

Existența și locația lor erau strict secrete și au rămas astfel pentru mai mult de 40 de ani după ce războiul s-a sfârșit. Pentru a crea iluzia unei armate uriașe, trupele speciale desfășurau tancuri, camioane, piese de artilerie și avioane gonflabile.

Apoi, trupele emiteau zgomotele specifice unor unități blindate și infanteriei prin niște difuzoare enorme, care puteau fi auzite de la o distanță de 24 de kilometri. Operatorii radio creau legături false, iar actori îmbrăcați în soldați stăteau la cafenelele locale și intoxicau spionii cu povești false.

armata fantomă

Aceasta este una dintre semi-șenilatele echipate pentru înșelătorie audio. Fiecare astfel de vehicul căra 362 de kilograme de aparatură audio, care putea să difuzeze o înregistrare de o jumătate de oră. Sunetul era propulsat la o distanță de 24 de kilometri

Un actor întruchipa generalul și mergea dintr-un oraș în altul cu un convoi de jeep-uri. Câteodată, unitatea circula în mod repetitiv aceleași două camioane, pentru a crea iluzia că se transportă o întreagă unitate de infanterie.

Unitatea care s-a „umflat în pene”, la propriu

Astfel, unitatea alcătuită din o mie de oameni crea impresia că este o forță armată cu un număr cuprins între 20.000 și 40.000 de oameni.

Unul dintre cele mai mari spectacole oferite de unitatea specială a avut loc către sfârșitul războiului. În martie 1945, Armata a IX-a se pregătea să treacă Rinul și să intre pe teritoriul Germaniei.

armata fantomă

Foto: Tancurile M-4 false, precum cel din imagine, erau baza înșelătoriei vizuale a Armatei Fantomă. Unitatea dispunea de sute de astfel de tancuri gonflabile

Unitatea 23 a fost chemată pentru a crea iluzia trecerii fluviului într-un alt loc. Asta, deoarece unitățile germane trebuia îndepărtate de locația în care ofensiva urma să aibă loc cu adevărat.

Au fost desfășurate mai mult de 600 de tancuri și piese de artilerie gonflabile. Noaptea erau difuzate zgomote care creau iluzia sosirii unor camioane.

În timpul zilei, erau difuzate zgomote care dădeau impresia desfășurării unor lucrări de construcție, ca și cum s-ar fi asamblat un pod. Se imita focul de artilerie prin detonarea unor canistre luminoase.

În timp ce nemții își concentrau eforturile asupra unei armate de cauciuc, armata adevărată a trecut fluviul cu succes, întâlnind o rezistență minimă. După război, mulți dintre cei care au făcut parte din unitate și-au continuat carierele în lumea artei.

armata fantomă

Un avion fals este amplasat la vedere de membrii unității speciale

Unii au devenit celebri, cum ar fi creatorul de modă Bill Blass, pictorul Ellsworth Kelly și fotograful Art Kane. Mai puțin de 50 dintre soldații Armatei Fantomă mai trăiesc astăzi.

Un film documentar despre o misiune excepțională

Ei au găsit recunoașterea după mai mult de 70 de ani, mulțumită unui documentar PBS, intitulat Armata Fantomă, care a fost lansat în 2013. În filmul documentar, mai mulți membri ai unității au fost intervievați.

Ei au povestit cu lux de amănunte cum au contribuit la punerea în practică a uneia dintre cele mai spectaculoase operațiuni de dezinformare din istoria umanității.

armata fantomă

Până și tunurile erau false

armata fantomă

De asemenea, Jeep-urile și transportoarele „blindate” al Armatei Fantomă erau, de fapt, baloane umflate, cu rolul de sperietori

Articole fascinante

Loading...
>