10 lucruri interesante despre Armata de Teracotă, o minune antică

Armata de Teracotă este considerată una dintre cele mai mari descoperiri ale secolului XX, fiind renumită în întreaga lume. Dar știi cine a construit-o, din ce motiv și cât a durat acest proiect cu totul ieșit din comun?

În acest articol îți prezentăm zece curiozități despre Armata de Teracotă și alte câteva detalii interesante și bine de știut înainte de a vizita acest obiectiv din patrimoniul mondial UNESCO.

1

„A opta minune a lumii”

armata de teracotă
Foto: Wikimedia

În 1974, când a fost descoperită, Armata de Teracotă din Xian a uimit lumea întreagă. Aproximativ 8.000 de figurine și cai, inclusiv generali mătăhăloși, ofițeri militari hotărâți și soldați care par vii compun acest grup de statui fascinant.

Descoperirea a fost denumită „a opta minune a lumii” de către fostul președinte francez Jacques Chirac și a intrat pe lista patrimoniului UNESCO în 1987.

2

O istorie de peste 2.200 de ani

armata de teracotă
Chipul fiecărui soldat este unic. Foto: Wikimedia

În 221 î.e.n., cu câțiva ani înainte de începutul celui de-Al Doilea Război Punic (între Roma și Cartagina), imperiul lui Alexandru cel Mare se destrămase și dinastia indiană Maurya își pierduse puterea, lăsând sudul Asiei divizat și în stare de război.

În aceste împrejurări, în centrul Chinei a luat naștere o dinastie puternică și prosperă. Perioada acestei dinastii a fost denumită Qin – prima perioadă în care China a fost unificată pe deplin.

La acea vreme, dinastia chineză era cel mai puternic stat din lume, cu o populație de 20 de milioane de oameni și un venit anual de 2.000 de kilograme de argint.

Puterea militară și economică a Chinei a permis construirea acestei minuni – un proiect funerar uriaș, care cuprindea mulți soldați de teracotă care păzeau mausoleul primului împărat, Qin. Acest proiect uriaș a fost finalizat și îngropat în anul 208 î.e.n.

3

A cui era Armata de Teracotă?

armata de teracotă
Un arcaș de teracotă. Foto: Wikimedia

Qin Shi Huang a înființat primul stat centralizat din China și a devenit primul împărat al întregii națiuni. Replicând trupele invincibile ale Dinastiei Qin, Armata de Teracotă avea misiunea glorioasă de a-l proteja pe marele împărat în lumea subpământeană.

Totuși, unii savanți spun că există dovezi că adevăratul proprietar al armatei a fost împărăteasa văduvă Xuang, stră-străbunica lui Qin Shi Huang. Xuang a fost mama regelui Zhao (306 -251 î.e.n.) al statului Qin și a controlat curtea vreme de 41 de ani.

Aceste dovezi indică faptul că Armata de Teracotă ar fi fost construită cu o jumătate de secol mai devreme.

4

O formațiune militară subterană uriașă, compusă din 8.000 de războinici

Factorul determinant care a permis transformarea statului Qin dintr-o națiune mică, insignifiantă, în singura putere din întreaga țară a fost armata sa puternică.

Armata de Teracotă din Xian este o reprezentare a formațiunii militare a statului Qin, iar soldații și carele de luptă sunt aranjate strategic în gropi. În jur de 8.000 de războinici, 100 de care de luptă, 400 de cai și peste 100.000 de arme au fost excavate până acum din cele trei gropi.

În vârful formațiunii se află trei șiruri de soldați cu arbalete, capabili să atace de la distanță. Urmează forța principală, formată din războinici și care de luptă. Pe cele două laturi ale formațiunii se află trupele de cavalerie, al căror scop era flancarea inamicului.

5

Soldații din cele trei gropi

armata de teracotă
Foto: Wikimedia

În total, există patru gropi, figurinele de teracotă regăsindu-se în trei dintre acestea:

  • Groapa 1: este cea mai mare, având 230 de metri lungime și lățimea de 62 de metri, adică o suprafață cât două terenuri de fotbal. Formațiunea militară este alcătuită din care de luptă și infanterie. În total, aici se află peste 6.000 de figurine individuale și 50 de care de luptă.
  • Groapa 2: are jumătate din mărimea Gropii 1. Această groapă conține multe unități – care de luptă, infanterie, cavalerie și soldați cu arbalete.

  • Groapa 3: este centrul de comandă a formațiunilor din celelalte două gropi, conținând 68 de figurine, 4 cai, un car de luptă și 34 de arme excavate până acum.

Armata de Teracotă era inițial viu colorată

6

Cine a descoperit Armata de Teracotă?

Rămășițe de vopsea originală pe spatele unui războinic de teracotă. Cândva, aceste splendide statui erau viu colorate. Foto: Wikimedia

Este aproape de necrezut că un monument funerar atât de important a fost descoperit accidental de un grup de țărani, și nu de către arheologi. În martie 1974, lângă Xian, localnicii care săpau o fântână au descoperit mai multe figurine de lut în mărime naturală.

După excavări, întreaga armată a fost scoasă la iveală.

7

Soldații din Armata de Teracotă sunt mai înalți decât chinezii de azi

Informațiile rezultate în urma excavării arată că cea mai scundă figurină din Armata de Teracotă are înălțimea de 1.78 metri, iar cea mai înaltă măsoară 1.90 metri, adică mult mai mult decât chinezii din zilele noastre.

Să însemne asta că oamenii din vremurile de demult erau mai înalți? Nu chiar. Potrivit documentelor istorice, înălțimea medie a oamenilor din dinastia Qin era de 1.7 metri, adică foarte similară cu cea din ziua de azi.

armata de teracotă
Un ofițer de rang mijlociu din Armata de Teracotă. Foto: Wikimedia

Soldații de teracotă sunt mai înalți din două motive. În primul rând, în acea perioadă, cea mai comună formă de luptă era lupta corp la corp, pentru care era nevoie de războinici înalți și puternici.

În al doilea rând, soldații de teracotă mai înalți sunt o reprezentare mai impresionantă a forței acestei armate, care a dominat această parte a lumii.

8

Soldații din Armata de Teracotă au trăsături faciale unice

Grup de războinici și un cal de teracotă. Foto: Wikimedia

Este extrem de dificil să găsești două figuri similare în cele trei gropi. Fiecare soldat are propriile trăsături faciale, ceea ce înseamnă că, în total, aici se găsesc 8.000 de fizionomii distincte.

Pentru a confecționa capul soldaților au fost folosite doar opt tipare, însă cele 8.000 de chipuri diferite au fost realizate individual de către sculptori, ceea ce, fără îndoială, a fost o muncă de mare anvergură.

Abilitățile excelente de modelare ale artiștilor dinastiei Qin sunt reprezentate de expresiile faciale pline de vitalitate create pentru fiecare soldat.

9

Cândva, figurinele de teracotă erau viu colorate

Figurinele au o culoare cenușie. Inițial, au avut părul negru, bărbi și sprâncene, la fel ca oamenii adevărați. De asemenea, uniformele lor erau pictate în culori vii, inclusiv stacojiu, verde, negru și purpuriu.

Mediul umed din subteran era favorabil conservării vopselei. Însă, după ce figurinele au fost excavate, schimbarea umidității a dus la apariția crăpăturilor și la deformări.

Schimbarea nivelului de umiditate este factorul principal care a determinat estomparea culorilor.

10

Care de luptă și cai de bronz

Pe lângă sculpturile de lut, în muzeu poți vedea două șiruri de care de luptă și cai de bronz. Acestea au fost dezgropate la 18 metri distanță de mausoleul împăratului, în 1980.

Carul de bronz al împăratului. Foto: Wikimedia

Înainte de excavare, toate acestea se dezmembraseră deja în peste 1.000 de bucăți. A fost nevoie de opt ani de muncă pentru a reproduce aspectul inițial al carelor de luptă și al cailor.

Sunt cele mai mari și mai bine conservate care de bronz, având jumătate din mărimea carelor de luptă reale ale lui Qin Shi Huang. Carele din primul șir cântăresc fiecare 1.061 de kilograme, au lungimea de 225 de centimetri și înălțimea de 152 de centimetri.

Carele din al doilea șir sunt ceva mai mari, cântărind 1.241 de kilograme. Pentru decorarea carelor și a harnașamentului cailor s-au folosit aur și argint.

Ca să știi mai mult, citește „Soldații de teracotă”

În continuare, îți propunem o carte deosebit de interesantă despre această comoară inestimabilă: Soldații de teracotă – Codul secret al armatei împăratului. Autorul, matematicianul Maurice Cotterell, ne arată cum Qin Shi Huang – asemenea faraonului Tutankhamon – era un păstrător al științei solare sacre a anticilor. Folosindu-se de cunoștințele sale, Cotterell descifrează mesajul secret lăsat de împărat prin intermediul soldaților de teracotă, un mesaj care dezvăluie adevărata natură a vieții.

„Soldații de teracotă” se găsește cu reducere pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu