Arkaim: Stonehenge-ul Rusiei și un mister al lumii antice

Ai auzit până acum de Arkaim? Cu toții am auzit de Stonehenge. Dacă ai intra în jungla amazoniană și ai căuta un trib de vânători-culegători și i-ai întreba dacă au auzit de Stonehenge, probabil că răspunsul ar fi „da”.

Monoliții din Wiltshire sunt celebri și au intrat în cultura populară din lumea întreagă. Însă ai fi surprins să afli că Stonehenge nu este singurul cerc de monoliți din lume?

Poate că nu, însă mulți nu își dau seama că în lume se află cam 5.000 de astfel de structuri.

arkaim
Reprezentare artistică a structurii originale de la Arkaim

Unele sunt niște colecții de cercuri, precum cercurile senegambiene din Gambia și Senegal, care sunt luate în evidență drept un singur cerc pe lista globală, însă care sunt de fapt alcătuite din o mie de monumente separate, care acoperă o zonă de 24.000 de kilometri pătrați.

Marea Britanie se laudă cu multe astfel de situri neolitice, însă nu deține monopolul asupra lor. Unul dintre vecinii acestei țări deține, de asemenea, multe astfel de structuri.

Unele dintre cele mai interesante monumente neolitice se află între granițele fostei Uniuni Sovietice, cum ar fi stâlpii de piatră Manpupuner, numiți și „Cei șapte uriași adormiți”.

Arkaim este unul dintre aceste locuri. Este considerat cel mai important și mai enigmatic sit arheologic din emisfera nordică. Situl este învăluit în controverse și este uneori numit „Stonehenge-ul Rusiei”. Se află la granițele regiunii Celiabinsk, în Uralii de Sud, la nord de granița cu Kazahstan.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Însă nu este vorba despre un cerc de monoliți, așa cum este cazul la Stonehenge. Arkaim este rămășița unei așezări mari, care este de fapt un sat care a fost fortificat cu două ziduri circulare de piatră.

Un sat al „cititorilor în stele”

Așezarea acoperă o zonă de aproximativ 67.000 de metri pătrați și este compusă din două cercuri de locuințe separate de o stradă, iar în centru se află o piață.

Situl a fost descoperit (mai bine zis, redescoperit) în 1987 de o echipă de arheologi ruși și un val de entuziasm a luat imediat cu asalt lumea arheologiei. Situl și artefactele de aici au fost datate ca fiind din secolul XVII î.e.n. și, în general, se consideră că așezarea a fost construită acum 4.000-5.000 de ani, ceea ce înseamnă că are aceeași vechime aproximativă precum Stonehenge.

Arkaim are și un alt nume, care nu e tocmai acceptabil. Se mai numește „Orașul svastică”, sau „Orașul mandală”. A primit aceste nume din două motive. În primul rând, dispunerea așezărilor în jurul pieții centrale pare a avea forma unei svastici.

După cum știm, svastica este simbolul antic deturnat de naziști și adoptat azi de grupurile rasiste. Al doilea motiv este că se crede că așezarea făcea parte din cultura Sintașta, care este o rasă indo-iraniană (de fapt, o identitate lingvistică) din vechea stepă eurasiatică, cunoscută popular drept „rasa ariană”.

Există, deci, oameni care ar vrea să poată susține că Arkaim este, de fapt, locul de naștere al rasei superioare, chiar dacă puțini oameni de știință din mainstream cred că acest raționament este corect. Dar situl are mai multe secrete interesante decât asocierea sa cu aspectele incorecte politic ale culturii noastre.

Arkaim a fost un observator astronomic

arkaim
Arkaim în ziua de azi

Zona i-a interesat pe arheoastronomi, și acesta este motivul asocierii sale cu Stonehenge. Se știe de mult timp că Stonehenge a fost construit ținându-se cont de anumite observații astronomice.

De fapt, din punct de vedere tehnic, este un observator. Stonehenge permitea și încă permite observarea a zece fenomene astronomice distincte, folosind 22 de elemente.

Unii arheoastronomi susțin că Arkaim permite observarea a 18 fenomene, folosind 30 de elemente. Asta înseamnă că unele evenimente cereşti pot fi observate folosind situl într-un anumit fel şi că Arkaim oferea mai multe fenomene observabile decât Stonehenge.

Se pare că Arkaim este un observator astronomic mai bun decât Stonehenge. Potrivit arheologului rus K. K. Bistrușkin, Stonehnge oferă o acuratețe a observației de 10 minute de arc la un grad, în timp ce Arkaim oferă o acuratețe de un minut de arc.

Această precizie este incredibilă pentru acele vremuri, și a fost depășită numai de preciza documentată în Alamgestul din Grecia antică, 2.000 de ani mai târziu.

Un vestigiu din trecutul misterios al omenirii

Aceste construcții cu scop astronomic au fost ridicate cu mult timp înainte de egipteni și greci, și sunt o dovadă a sofisticării și dezvoltării civilizațiilor care le-au construit. Cei care cred în teoriile conspirației sau care nu se mulțumesc să accepte dogma istoriei convenționale ar putea spune că situl oferă dovezi despre existența unei civilizații pierdute în trecutul omenirii.

Arkaim este doar un exemplu din comorile arheologice ascunse în Rusia. Situri similare au fost pierdute din cauza progresului industrial, situri cum ar fi Sarkel, o fortăreață din calcar și cărămidă, construită de cultura khazară în anul 830, care a fost inundată la ordinul guvernului rus pentru a construi rezervorul Tsimliansk, în 1952.

Din cauza secretomaniei din timpul Războiului Rece și, posibil, din cauza barierelor lingvistice, există multe astfel de situri care încă nu au fost descoperite, analizate și explorate.

Cu siguranță, timpul va scoate la iveală multe alte secrete îngrupate în această parte de lume…


Iar acum, descoperă alte construcții antice misterioase: Cine a construit Marele Zid din Siberia?


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu

>