Arkaim: Stonehenge-ul Rusiei și un mister al lumii antice

Cu toții am auzit de Stonehenge. Dacă ai intra în jungla amazoniană și ai întreba băștinașii dacă au auzit de Stonehenge, probabil că răspunsul ar fi „da”.

Monoliții din Wiltshire sunt celebri și au intrat în cultura populară din lumea întreagă. Știai, însă, că Stonehenge nu este singurul cerc de monoliți din lume?

De fapt, în lume există aproximativ 5.000 de astfel de structuri.

arkaim
Reprezentare artistică a structurii originale de la Arkaim. Foto: Pinterest

Unele sunt niște colecții de cercuri, precum cercurile senegambiene din Gambia și Senegal, care sunt luate în evidență drept un singur cerc pe lista globală, însă care sunt de fapt alcătuite din o mie de monumente separate, care acoperă o zonă de 24.000 de kilometri pătrați.

Marea Britanie se laudă cu multe astfel de situri neolitice, însă nu deține monopolul asupra lor.

Unele dintre cele mai interesante monumente neolitice se află între granițele fostei Uniuni Sovietice, cum ar fi stâlpii de piatră Manpupuner, numiți și „Cei șapte uriași adormiți”.

Arkaim este unul dintre aceste locuri. Este considerat cel mai important și mai enigmatic sit arheologic din emisfera nordică.

Situl este învăluit în controverse și este uneori numit „Stonehenge-ul Rusiei”. Se află la granițele regiunii Celiabinsk, în Uralii de Sud, la nord de granița cu Kazahstan.

Însă nu este vorba despre un cerc de monoliți, așa cum este cazul la Stonehenge. Arkaim este rămășița unei așezări mari, care a fost, de fapt, un sat fortificat cu două ziduri circulare din piatră.

Un sat al „cititorilor în stele”

Așezarea acoperea o zonă de aproximativ 67.000 de metri pătrați și era compusă din două cercuri de locuințe separate de o stradă, iar în centru se afla o piață.

Situl a fost descoperit (mai bine zis, redescoperit) în 1987, de o echipă de arheologi ruși. Lumea arheologiei a fost cuprinsă imediat de un val de entuziasm.

Situl și vestigiile de aici au fost datate ca fiind din secolul XVII î.e.n., iar consensul este că așezarea a fost construită acum 4.000-5.000 de ani, ceea ce înseamnă că are aproximativ aceeași vechime cu a monumentului Stonehenge.

Arkaim are și un alt nume, care nu e tocmai acceptabil. Se mai numește „Orașul svastică”, sau „Orașul mandală”. A primit aceste nume din două motive.

În primul rând, dispunerea așezărilor în jurul pieței centrale pare a avea forma unei svastici. După cum știm, svastica este simbolul antic deturnat de naziști și adoptat azi de grupurile rasiste.

Al doilea motiv este că se crede că așezarea făcea parte din cultura Sintașta, care este o rasă indo-iraniană (de fapt, o identitate lingvistică) din vechea stepă eurasiatică, cunoscută popular drept „rasa ariană”.

Există, deci, oameni care ar vrea să poată susține că Arkaim este, de fapt, locul de naștere al rasei superioare, chiar dacă puțini cercetători mainstream acceptă acest raționament.

Dar situl are mai multe aspecte interesante asocierea cu svastica.

Arkaim a fost un observator astronomic

arkaim
Arkaim în ziua de azi. Foto: Pinterest

Zona i-a interesat pe arheoastronomi; acesta este, de fapt, motivul asocierii sale cu Stonehenge. Se știe de mult că Stonehenge a fost construit ținându-se cont de anumite criterii astronomice.

De fapt, din punct de vedere tehnic, este un observator astronomic. Stonehenge permitea (și încă permite) observarea a zece fenomene astronomice distincte, folosind 22 de elemente.

Unii arheoastronomi susțin că Arkaim permite observarea a 18 fenomene, folosind 30 de elemente. Asta înseamnă că unele evenimente cerești pot fi observate folosind acest sit și că Arkaim permitea studierea mai multor fenomene decât permitea Stonehenge.

Este posibil ca Arkaim să fi fost un observator astronomic mai bun decât Stonehenge. Potrivit arheologului rus K. Bistrușkin, Stonehenge oferă o acuratețe a observației de 10 minute de arc la un grad, în timp ce Arkaim oferă o acuratețe de un minut de arc.

Pentru acele vremuri, precizia este remarcabilă. A fost depășită numai de preciza documentată în lucrarea „Almagest”, de Claudius Plolemeu, în secolul II.

Un vestigiu enigmatic din trecutul omenirii

Aceste construcții cu scop astronomic au fost ridicate cu mult timp înainte de egipteni și sunt o dovadă a sofisticării civilizațiilor care le-au construit.

Cei care nu se mulțumesc să accepte dogma istoriei convenționale ar putea spune că situl oferă dovezi despre existența unei civilizații pierdute în trecutul omenirii.

Arkaim este doar un exemplu din comorile arheologice ascunse în Rusia. Locuri similare au fost pierdute din cauza progresului industrial, situri cum ar fi Sarkel, o fortăreață din calcar și cărămidă, construită de cultura khazară în anul 830, care a fost inundată la ordinul guvernului rus pentru a construi rezervorul Tsimliansk în 1952.

Din cauza secretomaniei din timpul Războiului Rece și a barierelor lingvistice, există multe astfel de situri care încă nu au fost descoperite, analizate și explorate.

Probabil că timpul va scoate la iveală multe alte secrete îngropate în această parte de lume…

Ca să știi mai mult, citește „Amprentele zeilor”

Ar putea fi omenirea mult mai veche decât ne spune istoria convențională? Apelând la arheoastronomie, geologie și analiza computerizată a miturilor antice, Graham Hancock prezintă dovezi convingătoare că lucrurile stau chiar așa. În „Amprentele zeilor”, Hancock pune laolaltă toate piesele unui puzzle vast și fascinant al trecutului ascuns al omenirii.

În monumente antice precum Marele Sfinx din Egipt, straniile ruine andine din Tihuanaco și templele uimitoare ale Soarelui și Lunii din Mexic, autorul descoperă nu numai amprentele clare ale unei civilizații încă neidentificate ale antichității îndepărtate, ci și dovezi uimitoare ale vastei ei complexități și ale cunoștințelor științifice evoluate pe care le avea.

Însă cartea „Amprentele zeilor” ne spune chiar mai mult decât atât. Pe măsură ce descoperim adevărul despre preistorie și aflăm semnificația reală a miturilor și a monumentelor antice, devine evident că ni s-a transmis un avertisment despre un cataclism teribil, unul care afectează Pământul în cicluri mari, la intervale neregulate de timp, o catastrofă care s-ar putea manifesta din nou.

„Amprentele zeilor” se găsește cu reducere pe Cartepedia, eMag sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu