Declarat mort, un jurnalist a apărut viu la conferința de presă de a doua zi

„Îmi pare rău, dar alte variante nu aveam”, au fost cuvintele rostite de un jurnalist rus care a apărut din senin la o conferință de presă ținută la o zi după moartea sa.

Spre stupoarea ziariștilor prezenți la eveniment, Arkadi Babcenko a dezvăluit o conspirație demnă de filmele cu spioni.

O știre tragică

Arkadi Babcenko 05
Un afiș în memoria „decedatului”. Foto: wired.com

Pe 29 mai 2018, presa internațională relata faptul că jurnalistul rus Arkadi Babcenko murise în noaptea precedentă.

Babcenko era un critic vehement al lui Vladimir Putin și al Kremlinului, iar presa specula că jurnalistul fusese împușcat în apartamentul său din capitala Ucrainei, Kiev.

Potrivit rapoartelor poliției citate în mass-media, Bebcenko a fost găsit de către soția lui într-o baltă de sânge și murit în ambulanță, în drum spre spital.

Vestea a șocat pe toată lumea, deoarece Babcenko era unul dintre cei mai cunoscuți reporteri de război și jurnaliști din Rusia.

Însă adevăratul șoc a venit atunci când, a doua zi, Babcenko și-a făcut apariția la televizor, în cadrul unei conferințe de presă transmise în direct.

Când Babcenko a intrat în sala de conferință în data de 30 mai, toți colegii lui de breaslă au rămas fără cuvinte.

„Înscenarea a fost necesară”

Arkadi Babcenko 02 bis
Arkadi Babcenko. Foto: frontnews.eu

Babcenko și-a făcut intrarea alături de șeful Serviciului Ucrainean de Securitate, Vasili Gritsak. Acesta a declarat că moartea jurnalistului fusese înscenată ca urmare a unor avertizări primite de oficialii serviciului de securitate.

Aceste avertizări indicau faptul că exista un complot „foarte real” de a-l ucide pe Babcenko.

Babcenko și-a înscenat moartea ca parte a unei operațiuni de diversiune. Scopul operațiunii era acela de a zădărnici asasinatul și pentru „a demasca agenții ruși” care complotau împotriva sa.

Dezvăluind unele detalii dintr-o intrigă complicată, Gritsak a spus că agențiile guvernamentale ruse recrutaseră un asasin pentru suma de 40.000 de dolari.

Arkadi Babcenko 03
Foto: frontnews.es

Timp de 12 ore, lumea întreagă a crezut că era mort. Doar un cerc limitat de oameni cunoștea planul.

Chiar și membrii familiei și prietenii apropiați au scris necrologuri mișcătoare despre cum fusese ucis pentru activitatea lui curajoasă.

Într-un discurs emoționant, Babcenko le-a mulțumit celor care l-au plâns și și-a cerut scuze:

„Aș vrea să-mi cer scuze pentru lucrurile prin care ați trecut cu toții. Îmi cer iertare în special soției mele. Olechka, îmi cer scuze, însă nu aveam alte variante”, a spus jurnalistul.

Babcenko le-a spus celor aflați la conferința de presă că, urmare a operațiunii care a necesitat două luni de pregătire, o persoană a fost capturată. Cu toate acestea, nu este clar modul în care moartea înscenată a dus la prinderea suspectului.

Arkadi Babcenko, incomod pentru Vladimir Putin

Arkadi Babcenko 04
Babcenko a criticat dur regimul lui Vladimir Putin. Foto: express.co.uk

Babcenko a fugit din Rusia în 2017, după ce a postat pe platformele de socializare critici vehemente împotriva regimului lui Vladimir Putin.

Babcenko a avut de suferit represalii după ce a comentat asupra prăbușirii avionului rusesc care transporta corul militar „Ansamblul Alexandrov” spre Siria, pentru a susține un concert pentru militarii staționați în Alep.

De asemenea, Babcenko a denunțat sprijinul acordat de Rusia președintelui sirian Bashar al-Assad, învinuind ambele părți pentru uciderea copiilor din Siria.

Duelul declarațiilor

Arkadi Babcenko 01
Babcenko se întoarce la birou, acolo unde colegii lui au pus un portret și flori în memoria sa. Foto: bbc.com

Înainte să se facă public faptul că Babcenko era viu, Ministerul de Externe al Rusiei a emis o declarație în care susținea că „crimele sângeroase și lipsa oricăror rețineri au devenit o rutină” în Ucraina.

După ce complotul a fost dezvăluit și lumea a văzut că jurnalistul era viu, Vladimir Dzhabarov, președinte al Comitetului de Afaceri Internaționale al Consiliului Federației Ruse, a spus că Kievul „a comis o provocare prostească la adresa Rusiei și a căzut în dizgrație în fața lumii întregi”.

„Pentru a urmări și a documenta legătura dintre ucigaș și clienții săi, trebuia să inducem siguranța totală a faptului că ordinul fusese executat”, a spus parlamentarul ucrainean Anton Heraschenko, drept răspuns.

Heraschenko a comparat operațiunea cu aventurile eroului lui Arthur Conan Doyle:

„Sherlock Holmes a folosit cu succes metoda de a-și înscena moartea, pentru a investiga eficient niște infracțiuni foarte complicate.”


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Declarat mort, un jurnalist a apărut viu la conferința de presă de a doua zi”

Lasă un comentariu