Splendorile arhitecturii – 5 dintre cele mai futuriste clădiri din lume

Zgârie-norii sau clădirile futuriste sunt deja o priveliște obișnuită în marele orașe ale lumii. Și totuși, unele dintre aceste structuri – adesea construite din oțel și sticlă – se remarcă prin originalitatea designului sau prin tehnicile folosite la construirea lor.

În acest articol îți prezentăm cinci construcții moderne pe care le putem lua drept indicii cu privire la modul în care vor arăta orașele viitorului.

1. Turnul Shard, Londra

Cladiri moderne - The Shard 01

Turnul Shard este un zgârie-nori cu 95 de etaje, situat în capitala Marii Britanii. Are aproximativ 309 metri și în prezent este cea mai înaltă clădire din Uniunea Europeană.

Primele 72 de etaje sunt locuibile, la etajul 72 existând și o punte de observație. Construcția a început în 2009 și s-a finalizat în 2012.

Cladiri moderne - The Shard 02

Arhitectul clădirii, Renzo Piano, și-a dorit ca această structură piramidală să arate ca și când iese din Râul Tamisa. Totuși, creația lui Piano a fost primită cu destule critici.

Poziția organizaței guvernamentale English Heritage de la acea vreme era că proiectul lui Piano va arăta ca un „ciob de stică care străpunge inima Londrei”.

De altfel, de aici și-a luat turnul numele (în limba engleză, „shard” înseamnă „ciob”).

2. Turnurile Petronas din Kuala Lumpur, Malaezia.

Cladiri moderne - Turnurile Petronas 01

Turnurile Petronas sunt două turnuri gemene situate în Kuala Lumpur. Ele au devenit cel mai cunoscut simbol al orașului, dar și cele mai înalte turnuri gemene din lume, după ce au luat locul clădirilor World Trade Center din New York.

Turnurile sunt create într-un stil postmodernist și au fost proiectate de arhitectul argentino-american Cesar Pelli. Construcția a fost terminată în martie 1996.

Cladiri moderne - Turnurile Petronas 02

Turnurile au fost ridicate în zona în care se afla circuitul de curse de mașini din Kuala Lumpur. Din cauza structurii solului, aceste mega-structuri au fost ridicate pe cele mai adânci fundații din lume.

Clădirile au fost construite folosind fațade de sticlă și oțel și trebuiau să evoce arta islamică, ca un omagiu adus religiei musulmane din Malaezia.

În 2009, un alpinist urban din Franța, Alain „Spiderman” Robert, a ajuns în vârful celui de-al doilea turn, folosindu-și doar mâinile și picioarele, fără niciun dispozitiv de siguranță.

Francezul mai avusese două tentative, însă fusese arestat de poliție.

2. One World Trade Center din New York, Statele Unite

Cladiri moderne - One World 01

One World Trade Center a fost construit în New York și înlocuiește turnurile gemene distruse în atacurile din 11 septembrie 2001. Turnul are 541 de metri, fiid cel mai înalt din SUA.

Clădirea găzduiește numeroase spații pentru birouri, o punte de observație, dar și restaurante de lux. Clădirea folosește energie reutilizabilă și a fost ridicată cu materiale de construcție reciclate.

Cladiri moderne - One World 02

De asemenea, este dotată cu un sistem de refolosire a apei de ploaie. Clădirea are un sistem de siguranță îmbunătățit, iar la etajele inferioare se găsesc magazine.

One World Trade Center și-a deschis porțile în 2014 și a devenit un simbol al orașului New York.

3. Clădirea Operei Guangzhou din Guangzhou, China

Cladiri moderne - Guangzhou

Clădirea Operei Guangzhou se găsește în orașul omonim din China. Este un centru de spectacole imens și impresionant și a devenit unul dintre cele mai mari teatre din țară.

Opera s-a deschis în mai 2010, după cinci ani de lucrări. Proiectul îi aparține unui arhitect irakian, pe nume Zaha Hadid, prima femeie care a câștigat premiul Pritzker Architecture.

Cladiri moderne - Guangzhou 02

Clădirea este construită din rame de oțel, îmbrăcate în granit compozit. Se află în apropierea râului Pearl și este un monument de ultimă generație, care oferă acces la docurile de pe țărmul râului.

De asemenea, în apropierea Operei se află o stație de metrou. Opera din Guangzhou este socotită printre primele zece centre de spectacole din lume.

4. Metropol Parasol din Sevilia, Spania

Cladiri moderne - Metropol Parasol 01

Această structură a fost construită în zona veche a Seviliei, în piața La Encarnacion. A fost finalizată în 2011 și este cea mai mare clădire din lemn din lume.

Are o înălțime de 26 de metri, o lungime de 150 de metri și o lățime de 70 de metri. Clădirea conține șase parasolare de forma unor ciuperci mari și a fost inspirată de arhitectura Catedralei din Sevilia și de arborii de ficus din apropiere.

Cladiri moderne - Metropol Parasol 02

Metropol Parasol are patru etaje și oferă o priveliște panoramică, având trotuare și pe acoperiș.

Clădirea cuprinde o piață în aer liber, spații pentru evenimente publice, restaurante și un muzeu, unde se găsesc obiecte din culturile maură și romană.

Clădirea Metropol Parasol a costat peste 100 de milioane de euro.

5. Absolute World din Ontario, Canada

Cladiri moderne - Absolute World

Este vorba de două turnuri gemene, unde se află apartamente rezidențiale. Complexul, cunoscut sub denumirea „Absolute World”, are o formă de spirală. A fost construit în doar doi ani, între 2010 și 2012.

Cladiri moderne - Absolute World 02

Turnurile gemene au 50, respectiv 56 de etaje, precum și o parcare subterană pe șase niveluri. Cel mai înalt dintre turnuri se răsucește 209 grade de la bază la vârf.

The World’s Absolutely Coolest Buildings


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

2 comentarii la „Splendorile arhitecturii – 5 dintre cele mai futuriste clădiri din lume”

Lasă un comentariu