Arborele-dinamită: „Trage” cu semințe la 250 kilometri pe oră

Hura crepitans, supranumit și arborele-dinamită, este una dintre cele mai mari ciudățenii ale naturii. Pe lângă aspectul bizar (scoarța este acoperită de foarte mulți țepi), acest copac este faimos pentru fructele sale, care explodează atunci când sunt coapte.

Arborele-dinamită crește în regiunile tropicale din America, inclusiv în pădurea amazoniană. Este prezent și în anumite zone din Tanzania, unde este considerat specie invazivă.

Arborele dinamita
Foto: Dreamstime

Scoarța netedă și maro a copacului este acoperită cu o multitudine de țepi închiși la culoare, porecliți de localnici „protecție anti-maimuțe”.

Cele mai mari exemplare pot atinge înălțimea de 60 de metri, iar frunzele, în formă ovală, pot ajunge până la 60 de centimetri lățime.

Însă cea mai interesantă caracteristică a acestui copac sunt fructele sale, care arată ca niște capsule cu diametrul cuprins între 5 și 8 centimetri.

Arborele-dinamită este periculos

Când sunt coapte, aceste fructe explodează, producând un sunet asemănător unui foc de armă. Forța exploziei este atât de mare, încât semințele sunt propulsate cu viteze de până la 250 de kilometri pe oră.

Arborele dinamita 02
Fructele acestui copac sunt adevărate bombe cu ceas. Foto: Shutterstock

În funcție de poziția fructului, semințele pot fi trimise până la 100 de metri distanță de arbore. Bucățile de coajă propulsate de explozie le pot provoca răni oamenilor sau animalelor care se intersectează cu traiectoria lor.

Dar aceasta nu este singura modalitate prin care acest copac poate face rău. Potrivit Gardening Know-How, fructele arborelui-dinamită sunt otrăvitoare. Dacă sunt ingerate, provoacă vărsături, diaree și crampe abdominale.

De asemenea, seva copacului este toxică. Provoacă iritații puternice pe piele, iar dacă pătrunde în ochi poate cauza pierderea vederii.

Dacă vrei să vezi cum explodează fructul arborelui-dinamită, iată o filmare realizată în laborator:

Abonează-te la canalul Incredibilia:


În continuare, descoperă mai multe despre Mărul morții, copacul atât de toxic, încât nu poți sta sub el când plouă. Apoi, citește despre Copacii uriași care „au înghițit” templul Ta Prohm, din Cambodgia.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu