Acesta este arapaima, cel mai mare pește de râu din lume, care trăiește în Amazon

Cu lungimea de peste trei metri și greutatea de până la 250 de kilograme, arapaima este un „monstru” cu solzi care trăiește în Amazon.

Arapaima (Arapaima gigas) este cel mai mare pește de râu din lume și al doilea pește de apă dulce ca mărime, după sturionul care trăiește (și) în Marea Neagră. Peștii din specia arapaima pot ajunge la peste trei metri lungime și pot cântări până la 250 de kilograme

arapaima, cel mai mare pește de râu din lume
Dintr-un arapaima de 200 de kilograme se pot obține 60 de kilograme de fileuri. Foto: AP

Silueta peștelui arapaima este bine cunoscută de locuitorii bazinului Amazonului: are un corp alungit, cu solzi groși care îl protejează de atacurile peștilor piranha și formează un model argintiu, care poate căpăta o culoare roșie și uneori galbenă.

Cunoscut și sub numele de paiche sau pirarucu, acest gigant de apă dulce se hrănește în principal cu alți pești mai mici și, ocazional, cu crustacee și plancton. În ciuda mărimii sale, nu sunt cunoscute cazuri de atacuri asupra oamenilor; cu toate acestea, pescuitul acestuia prezintă riscurile asociate cu capturarea unui animal de greutatea sa.

Distribuția sa se extinde în tot bazinul Amazonului, în apele puțin adânci și în mlaștini, cu puțin oxigen. Adaptat pentru a supraviețui în ape bogate în vegetație, arapaima preferă locurile cu puțini curenți și trebuie să iasă la aer cel puțin o dată la 20 de minute.

Prezența sa a influențat cultura popoarelor amazoniene de mii de ani. În tradiția orală din diferite localități sunt descrise tehnicile folosite pentru a-l vâna, fie prin lovirea în ape puțin adânci, fie prin folosirea harponului pentru a-l imobiliza.

Este, de asemenea, o resursă alimentară și economică pentru oamenii care locuiesc de-a lungul fluviului, deoarece carnea sa este foarte apreciată și se vinde de obicei în piețe: dintr-un pește de 200 de kilograme se pot obține până la 60 de kilograme de fileuri.

În anii 1970, vânătoarea fără discernământ a dus la un declin al speciei în diferite localități situate de-a lungul Amazonului.

Această problemă a dus la măsuri precum recensământul populației și limitarea pescuitului anual în funcție de numărul de indivizi estimat a exista în mediul natural, precum și acordarea permisiunii de a pescui doar comunităților locale.

arapaima, cel mai mare pește de râu din lume
Arapaima este al doilea cel mai mare pește de apă dulce din lume. Foto: Wikimedia

Astfel a fost redus numărul străinilor care călătoreau cu unicul scop de a pescui această specie și de a o exploata comercial. Chiar și așa, în ultimele decenii, semnalările de arapaima gigant au devenit tot mai sporadice.

Prin urmare, în ultimii ani, comunitățile amazoniene nu numai că și-au dublat eforturile pentru a proteja zonele de reproducere a peștelui pirarucu, dar au înființat și cooperative de pescuit durabil care, pe lângă că le permit să exploateze comercial și să își îmbunătățească calitatea vieții, contribuie și la conservarea uriașului amazonian.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu