Ar putea Inteligența Artificială să egaleze vreodată inteligența umană?

Inteligența Artificială și-a schimbat forma în ultimii ani. Ceea ce a început în ochii publicului ca un domeniu în plină expansiune, cu aplicații promițătoare, a devenit o industrie de peste 100 de miliarde de dolari, în care cei mai mari jucători – Microsoft, Google și OpenAi – par să încerce să se întreacă între ei.

Rezultatul a fost crearea unor modele lingvistice de mari dimensiuni, din ce în ce mai sofisticate. Aceste modele pot face multe lucruri din ceea ce face un om. Acestea ne pot învinge la jocuri de strategie avansată, pot genera artă incredibilă, pot diagnostica forme de cancer și pot compune muzică.

Nu există nicio îndoială că sistemele de inteligență artificială par să fie „inteligente” într-o oarecare măsură. Dar ar putea fi vreodată la fel de inteligente ca și oamenii?

Inteligența Artificială Generală

Există un termen general pentru acest lucru: Inteligență Artificială Generală (AGI). Deși este un concept amplu, pentru simplificare, vă puteți gândi la AGI ca la punctul în care AI dobândește capacități cognitive generalizate, asemănătoare celor umane. Cu alte cuvinte, este punctul în care AI poate aborda orice sarcină intelectuală pe care o poate face un om. AGI nu a ajuns încă aici. Modelele actuale de inteligență artificială sunt reținute de lipsa unor trăsături umane, cum ar fi creativitatea reală și conștiința emoțională.

Science Alert a întrebat cinci experți dacă sunt de acord că AI va ajunge vreodată la AGI, iar cinci din cinci au răspuns afirmativ. Iată ce a declarat fiecare dintre aceștia.

Inteligența Artificială și filosofia tehnologiei

„Inteligența artificială a atins și depășit deja inteligența umană în multe sarcini. Ne poate învinge la jocurile de strategie precum Go, șah, StarCroft și Diplomacy. Ne poate întrefe la multe criterii de performanță lingvistică și poate scrie eseuri universitate acceptabile”, a spus Paul Formosa.

„Bineînțeles, poate, de asemenea, să inventeze lucruri, să aibă „halucinații” și să greșească. Dar la fel pot face și oamenii, deși nu în aceleași moduri. Unii se gândesc că, în ciuda realizărilor de până acum, AI nu va fi cu adevărat inteligentă, deoarece nu poate înțelege ceea ce face, întrucât nu este conștientă. Cu toate acestea, ascensiunea AI sugerează că putem avea inteligență fără conștiință, deoarece inteligența poate fi înțeleasă în termeni funcționali. O entitate inteligentă poate face lucruri inteligente, cum ar fi să învețe, să raționeze, să scrie eseuri sau să folosească instrumente”, a adăugat Formosa.

„Este posibil ca inteligența artificială pe care o creăm să nu aibă niciodată conștiință, dar sunt din ce în ce mai capabile să facă lucruri inteligente”, a continuat Paul Formosa.

„Inteligența Artificială va ajunge la inteligența de nivel uman”

„Inteligența Artificială va ajunge la inteligența de nivel uman, dar poate nu prea curând. Inteligența la nivel uman ne permite să raționăm, să rezolvăm probleme și să luăm decizii. Aceasta necesită multe abilități cognitive, inclusiv adaptabilitate, inteligență socială și învățare din experiență”, a spus Christina Maher.

„Inteligența Artificială îndeplinește deja multe dintre aceste condiții. Mai rămâne ca modelele de inteligență artificială să învețe trăsături umane inerente, cum ar fi raționamentul critic și înțelegerea emoțiilor și a evenimentelor care le pot provoca”, a adăugat Maher.

„Cred că Inteligența artificială va depăși inteligența umană”

„Cred că Inteligența artificială va depăși inteligența umană. În prezent, progresul rapid și adoptarea rapidă a algoritmilor de Inteligență Artificială, împreună cu o abundență de date și resurse de calcul, au dus la un nivel de inteligență și automatizare de neimaginat până acum. Dacă urmăm aceeași traiectorie, a avea o IA mai generalizată nu mai este o posibilitate, ci o certitudine a viitorului”, a explicat Seyedali Mirjalili.

„Este doar o chestiune de timp. Inteligența Artificială a avansat semnificativ, dar nu încă în sarcinile care necesită intuiție, empatie și creativitate, de exemplu. Dar progresele în domeniul algoritmilor vor permite acest lucru”, a adăugat Seyedali Mirjalili.

„Da, Inteligența Artificială va deveni la fel de inteligentă ca și oamenii”

„Da, Inteligența Artificială va deveni la fel de inteligentă ca și oamenii în multe privințe, dar cât de inteligentă va deveni va fi decisă în mare măsură de progresele în domeniul calculului cuantic”, a spus Dana Rezazadegan.

„Inteligența umană nu este la fel de simplă ca și cunoașterea faptelor. Aceasta are mai multe aspecte, cum ar fi creativitatea, inteligența emoțională și intuiția, pe care modelele actuale de inteligență artificială le pot imita, dar nu le pot egala. Acestea fiind spuse, AI a avansat masiv, iar această tendință va continua”, a mai explicat Dana Rezazadegan.

„Cred că este probabil ca AGI să devină realitate într-o bună zi”

„Cred că este probabil ca AGI să devină realitate într-o bună zi. Dacă AGI va fi dezvoltată, atunci depășirea inteligenței de nivel uman pare inevitabilă. Oamenii înșiși sunt dovada că o inteligență extrem de flexibilă și adaptabilă este permisă de legile fizicii. Nu există niciun motiv fundamental pentru care ar trebui să credem că mașinile sunt, în principiu, incapabile să efectueze calculele necesare pentru a obține abilități de rezolvare a problemelor similare celor umane. Calea către AGI va necesita probabil descoperiri și inovații imprevizibile”, a precizat Marcel Scharth.

„Datacalcul cuantic prevăzută pentru AGI pe Metaculus, o platformă de previziuni bine cotată, este 2032. Mie mi se pare prea optimistă. Un sondaj realizat în 2022 de experți a estimat la 50% șansele ca până în 2059 să ajungem la o Inteligență Artificială de nivel uman. Mi se pare plauzibil”, a mai punctat Marcel Scharth.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu