„Apocalipsa insectelor”. De ce, în 50 de ani, au dispărut 50% dintre specii?

Insectele dispar în masă. Un studiu al Somerset Wildlife Trust din Marea Britanie a constatat că 41% din cele 1 milion de specii de insecte cunoscute din întreaga lume sunt amenințate cu dispariția.

Declinul fluturilor, al albinelor și al altor insecte ar putea părea puțin important pe o listă de preocupări legate de mediu care include creșterea nivelului mărilor și topirea ghețarilor. Cu toate acestea, pierderea acestor specii ar putea fi devastatoare.

Albinele melifere polenizează circa 33% dintre culturile din lume. Foto: Wikimedia

Insectele sunt surse de hrană pentru nenumărate specii de păsări, pești și mamifere. Ele reciclează nutrimentele din sol și descompun cadavrele și deșeurile animale. Polenizatorii, cum ar fi albinele și zburătoarele, joacă, de asemenea, un rol crucial în producția de fructe, legume și semințe.

Dar insectele își pierd rapid habitatele în favoarea terenurilor agricole și a urbanizării și sunt amenințate și de utilizarea pesticidelor de către fermieri.

„Nu putem fi siguri, dar este posibil să fi pierdut 50% sau mai mult din totalul speciilor de insecte din 1970 – ar putea fi mult mai mult. Pur și simplu nu știm, ceea ce este înfricoșător… Poate și mai înspăimântător este faptul că cei mai mulți dintre noi nu am observat că s-a schimbat ceva”, a scris ecologistul Dave Goulson, autorul cercetării.

O prăbușire catastrofală a ecosistemelor Pământului

Potrivit studiului lui Goulson, concluzia că a avut loc un declin major al biomasei de insecte este greu de evitat. Lucrarea lui s-a bazat în mare măsură pe un studiu din februarie 2019, în care oamenii de știință Francisco Sánchez-Bayo și Kris Wyckhuys au analizat 73 de rapoarte istorice privind declinul insectelor din întreaga lume.

Rezultatele lor au arătat că masa totală a tuturor insectelor de pe planetă scade cu 2.5% pe an, potrivit BBC. Pe lângă cele 41% dintre speciile de insecte cunoscute din lume care sunt deja în declin, Sánchez-Bayo și Wyckhuys au observat că 31% dintre acestea sunt amenințate (conform criteriilor stabilite de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii), iar 10% sunt pe cale de dispariție la nivel local.

În cazul în care această tendință va continua în același ritm, Sánchez-Bayo și Wyckhuys avertizează că este posibil ca, până în 2120, pe Pământ să nu mai existe nicio insectă.

Deja, rata de dispariție a insectelor este de opt ori mai rapidă decât cea a mamiferelor, păsărilor și reptilelor. Această criză a biodiversității ar putea declanșa un „colaps catastrofal al ecosistemelor Pământului”, au declarat autorii.

Dispariția albinelor

Una dintre principalele cauze ale dispariției insectelor este folosirea pesticidelor. Foto: Pinterest

Una dintre cele mai îngrijorătoare tendințe din această apocalipsă a insectelor este declinul albinelor melifere. În SUA, numărul coloniilor de albine a scăzut de la 6 milioane în 1947 la doar 2.5 milioane în 2014.

Între octombrie 2018 și aprilie 2019, aproximativ 40% din coloniile de albine din SUA au murit, potrivit unei cercetări efectuate de Universitatea din Maryland. Aceasta este cea mai mare pierdere de albine pe timp de iarnă din ultimii ani.

Cercetătorii au observat o problemă similară în Marea Britanie: o treime din cele 353 de specii de albine sălbatice și de colibri din această țară au înregistrat un declin între 1980 și 2013.

La nivel mondial, aproximativ trei sferturi din toate culturile sunt polenizate de insecte. Așadar, dispariția insectelor ar putea avea un impact major asupra producției și aprovizionării noastre cu alimente.

Experții consideră că albinele melifere mor din cauza unei combinații de factori: scăderea diversității culturilor, practicile apicole necorespunzătoare și pierderea habitatului. Pesticidele precum neonicotinoidele pot, de asemenea, să ucidă albinele în masă, provocând prăbușirea coloniilor.

Conform lui Goulson, 75% din mostrele de miere din întreaga lume conțineau neonicotinoide. În plus, habitatele insectelor dispar pe măsură ce tot mai multe suprafețe de teren sunt folosite pentru agricultură și dezvoltare urbană în întreaga lume, înrăutățind și mai mult situația.

Studierea schimbărilor în populațiile de insecte de-a lungul timpului este o provocare, iar multe analize se bazează în mare măsură pe rapoarte despre insectele din Europa și America de Nord, chiar dacă majoritatea insectelor trăiesc la tropice.

Din această cauză, unii oameni de știință au respins ideea că toate insectele ar putea dispărea într-un secol.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu