Anton Szandor LaVey, omul care a întemeiat Biserica lui Satan

Probabil că ea mai influentă personalitate din lumea cultelor satanice a fost Anton Szandor LaVey, căruia i s-a dat porecla „Papa cel Negru” și care, de-a lungul anilor, a trecut de la statutul de simplu satanist cu înclinații pentru paranormal la cel de superstar al ocultismului.

Trebuie spus că viața celui care a fondat Biserica lui Satan a fost, în mare parte, învăluită în mister, principala idee pe care o propăvăduia fiind că „stăpânul destinului omului trebuie să fie omul, și nu vreo zeitate”.

Anton Szandor LaVey în fața sigiliului lui Bafomet, emblema oficială a Bisericii lui Satan. Foto: geni.com

Anton Szandor La Vey s-a născut pe 11 aprilie 1930, în orașul Chicago. La scurt timp după aceea, familia LaVey s-a mutat în California.

Aici, tânărul Anton a ajuns să abandoneze școala la 15 ani pentru a lucra la circ, cântând la orgă, meserie pe care a exercitat-o ​​ulterior în diverse baruri și cluburi de noapte din oraș.

Următorul său loc de muncă a fost cel de fotograf pentru poliția din San Francisco și, după cum se zvonea (nu există dovezi în acest sens), Anton LaVey a servit și ca „detectiv-medium” pentru oamenii legii.

Interesat să atragă atenția asupra mișcării religioase pe care a fondat-o, LaVey poza adeseori în ipostaze neconvenționale, cum este în această imagine unde ține pe umăr un șarpe. Foto: Wikimedia

Anton LaVey s-a căsătorit cu Carole Lansing, cu care a avut un copil, Karla Lavey (născută în 1952), deși cuplul s-a separat după opt ani, când Lavey s-a îndrăgostit de Diane Hegarty. Din relația cu aceasta avea să vină pe lume, în 1964, Zeena Galatea LaVey.

În San Francisco, LaVey și-a construit o reputație de „investigator paranormal”, în paralel cu activitatea de organist.

De asemenea, a început să organizeze „cercuri magice” în fiecare noapte de vineri spre sâmbătă, atrăgând din ce în ce mai multe personalități din oraș.

LaVey a fondat Biserica lui Satan în noaptea de 30 aprilie spre 1 mai 1966 (Walpurgisnach, sau noaptea sfintei Walpurga), când a proclamat anul 1966 ca fiind „primul din Epoca lui Satan”.

Biserica lui Satan a devenit din ce în ce mai populară după ce LaVey a organizat așa-zisă nuntă satanică a lui John Raymond (un jurnalist celebru) cu Judiht Case, în 1967. Evenimentul l-a impus pe LaVey pe prima pagină a unor mari ziare din SUA, San Francisco Chronicle și Los Angeles Times.

La scurt timp după aceea, au urmat slujbe de botez satanice, ritualuri satanice și chiar și un album de muzică satanică realizat de el însuși, numit „Liturghia Satanică”.

Influențat de ideile și operele unor oameni precum Aleister Crowley, Friedrich Nietzsche sau John Dee, Lavey a tipărit apoi Biblia lui Satan.

Peter Gilmore, mare preot în Biserica lui Satan. Foto: Wikimedia

Spre sfârșitul anilor ’60 și începutul anilor ’70, LaVey a atins apogeul popularității datorită aparițiilor sale în platourile unor televiziuni și în câteva filme documentare.

În 1993 a venit pe lume și cel de-al treilea copil al lui LaVey, Satan Xerxes Carnacki LaVey, născut din relația cu cea de-a treia și ultima lui soție, Blanche Barton.

Anton Lavey a murit pe 29 octombrie 1997, în San Francisco. Într-un fel, este ironic că fondatorul Bisericii lui Satan a murit într-un spital catolic.

Cu această ocazie, a fost organizat un ritual la care au luat parte doar copiii săi și familiile lor, care i-au incinerat corpul și au împărțit între ei cenușa.

După moartea lui Anton LaVey, Biserica lui Satan a fost condusă o vreme de Blanche Barton, care i-a cedat în cele din urmă postul „magului” Peter Gilmore, autorul Scripturilor Satanice.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>