Anton Chigurh, cel mai realist psihopat din istoria filmului

Toată lumea este fascinată de psihopați, atâta timp cât aceștia apar doar în filme. Cinematografia este plină de psihopați, de la Gordon Gekko la Hannibal Lecter, dar nu toți sunt creați la fel. De fapt, unii sunt de-a dreptul nerealiști.

Actorul Javier Bardem în rolul psihopatului Anton Chigurh. Foto: IMDB

Psihopații își croiesc drum pe marele ecran încă din epoca filmului mut și, pe măsură ce cunoștințele noastre de psihologie evoluează, la fel se întâmplă și cu portretizarea acestor monștri manipulatori.

Acestea fiind spuse, care dintre acești răufăcători sunt veridici și care sunt simple prostii hollywoodiene? Aceasta este o întrebare la care a vrut să răspundă psihiatrul criminalist Samuel Leistedt.

Inițial, Leistedt plănuia să folosească filmele pentru a-i învăța pe studenți despre trăsăturile psihopaților, dar, cu timpul, căutarea sa s-a transformat într-un studiu în toată regula.

Leistedt a făcut echipă cu alți zece psihiatri, iar grupul a vizionat 400 de filme timp de trei ani, analizând antagoniștii și căutând răufăcători lipsiți de emoții, fără remușcări, care îi manipulau pe ceilalți și nu manifestau nicio simpatie față de victimele lor.

Din păcate pentru fanii genurilor SF și Fantasy, Leistedt a exclus din calcul fantomele, zeii și vrăjitorii malefici (la urma urmei, e vorba de personaje realiste). În cele din urmă, echipa a ajuns la 126 de răufăcători: 105 bărbați și 21 de femei.

Oamenii de știință i-au clasificat în funcție de diverse subtipuri (așa cum au fost definite de psihologi) și au clasificat personajele ca fiind reprezentări exacte sau inexacte.

De exemplu, Michael Corleone din filmele „The Godfather” este un psihopat secundar, macho, ceea ce înseamnă că a fost modelat de mediul în care trăiește și îi intimidează pe ceilalți ca să-i convingă să facă ce vrea el.

Al Pacino în rolul lui Michael Corleone. Foto: IMDB

Gordon Gekko (jucat de Mixhael Douglas) din „Wall Street” este un psihopat de succes (sau corporatist) și îl manipulează pe bietul Charlie Sheen ca să obțină milioane de dolari. Și mai există Annie Wilkes (din „Misery”) care este, de fapt, o pseudopsihopată.

Asta înseamnă că este o sociopată care manifestă un comportament antisocial, sechestrând un scriitor și torturându-l într-un mod greu de privit.

Cu toate acestea, studiul a ajuns la concluzia că cel mai realist psihopat din toate timpurile este Anton Chigurh, ucigașul plătit care omoară cu asomator de vite și care face alegeri aruncând o monedă în aer, din filmul „No Country for Old Men”.

Potrivit lui Leistedt, Chigurh este un ucigaș fără milă, care nu simte absolut nicio remușcare atunci când își spulberă victimele cu pușca de vânătoare. Este foarte hotărât, nu are empatie pentru victimele sale și este incapabil de emoții precum dragostea sau rușinea.

Scene emblematice cu Anton Chigurh

Leistedt a scris că Chigurh îi amintește de adevărații ucigași plătiți pe care i-a intervievat și chiar a comparat personajul interpretate de Javier Bardem cu criminalul Richard Kuklinski, celebrul „Om de Gheață”.

Alți psihopați extrem de realiști sunt Hans Beckert al lui Peter Lorre, din „M”, și Henry al lui Michael Rooker, din „Henry: Portrait of a Serial Killer”.

Studiul a oferit și câteva surprize. De exemplu, Norman Bates din „Psycho” nu este, de fapt, un psihopat. Bazat pe celebrul criminal în serie Ed Gein, Bates este, de fapt, un psihotic – cineva rupt de realitate.

Cel mai șocant este că Leistedt a declarat că Hannibal Lecter este, de fapt, destul de nerealist. Majoritatea psihopaților nu sunt nici pe departe la fel de inteligenți ca psihiatrul mâncător de carne de om.

Anthony Hopkins în rolul lui Hannibal Lecter. Foto: IMDB

Cu toate că interpretarea lui Anthony Hopkins, premiat cu un Oscar, este fantastică, personajul pur și simplu nu este un portret fidel, mai ales dacă luăm în considerare gusturile rafinate și comportamentul calm al lui Hannibal.

Dar, în ciuda dezamăgirii lui Lecter, cercetarea lui Leistedt este destul de interesantă pentru profileri și cinefili deopotrivă. Pe de altă parte, dacă cineva ar face vreodată o cercetare despre câți producători de filme sunt psihopați, acela ar fi un studiu cu adevărat terifiant!

Ca să știi mai mult, citește „Manipularea de la zero la unu (pachet 5 cărți)”

Iată o colecție de cărți care te ajută să înveți cum să îi manipulezi pe ceilalți prin discurs, cum să refuzi elegant, cum să aplanezi conflicte și multe alte trucuri atât de necesare.

1. Arta manipulării

„Cartea aceasta este despre un soi special de persuasiune care are o perioadă de incubație de numai câteva secunde și poate dezarma instantaneu până și cea mai pătrunzătoare minte. Este centura neagră la controlul minții. Nu doar că întoarce roata, o dinamitează cu totul.”

2. Cuvinte care schimba minți

„Bazată pe ani de munca și studiu cu oameni și organizații, cartea este plină de aplicații practice, din lumea reală, pentru profesioniștii al căror succes depinde de prezicerea și influențarea comportamentului. Acesta este primul pas în marele salt spre comunicare.”

3. Arta conversației – Tongue Fu!

„Scopul discipolilor Kung Fu, arta chineză a autoapărării, este acela de a ieși cu fața curată din atacurile împotrivă integrității corporale. Sam Horn, orator profesionist și consultant pentru nenumărate companii, te inițiază însă în tainele «Artei Conversației Fu», menită să te scoată nevătămat, pe plan psihic, dintr-o situație neplăcută, spinoasă, prin alegerea atitudinilor și mai ales a «cuvintelor» potrivite. Arta Conversației – Tongue Fu! devine astfel un veritabil manual al artelor marțiale mentale ale autoapărării. ”

4. Arta negocierii. Tehnicile negociatorului sef FBI

„Viață e un sir de negocieri: fie că încerci să primești o mărire de salariu, să cumperi o mașină sau o casă, renegociezi o chirie sau ai o discuție cu partenerul de viață, aceasta carte iți oferă un avantaj competitiv în orice situație.

Arta negocierii prezintă detaliat strategiile de negociere care l-au ajutat pe Chris Voss, negociatorul șef FBI, să salveze vieți în situații extreme – de la confruntări între cele mai temute clanuri din Haiti, până la jafuri armate petrecute în inima orașului New York, toate încheiate cu succes datorită tehnicilor aplicate de acesta. Negociator de talie mondială, Voss îți arată cum să aplici aceste metode în viața de zi cu zi, la locul de muncă, în relația cu partenerul și în orice alt domeniu important pentru tine.”

5. Cum să devii o persoană cu influență

„În fiecare zi intram în contact cu o mulțime de oameni: rude, prieteni, colegi, cunoștințe întâmplătoare. Tot ceea ce facem sau spunem îi influențează într-o forma sau alta pe toți cei din jurul nostru. Dar oare ce impact avem asupra lor? Daca dorință ta este să ai succes sau să ai un efect pozitiv asupra lumii cu care vii în contact, ar trebui să devii o persoană cu influență.

Fără influență nu exista succes. Nu are importanță care îți sunt țelurile în viață sau ce vrei să realizezi, o poți face rapid, mai eficient, iar contribuția ta poate fi de mai lungă durată daca înveți să devii o persoană cu influență. Influenta se dezvolta în etape. Aceasta carte este un ghid al dezvoltării abilitații personale de a avea un impact pozitiv asupra vieților celor din jur, dar și asupra unor oameni pe care, poate, nu-i vei cunoaște niciodată.”

„Manipularea de la zero la unu (pachet 5 cărți)” se găsește cu reducere pe Bookzone.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „Anton Chigurh, cel mai realist psihopat din istoria filmului”

  1. Astea sunt parfum. Avem psihopati si mai si…la nivel macro si micro,la butoane,peste tot,sus,jos.. aproape toti sunt mai ceva ca astia. Plandemia de exemplu.
    Oare se vor face filme candva si despre ei? Sigur!

    Asa ca asta cu psihopatul …eh…

Lasă un comentariu