Antogo, probabil cel mai ciudat ritual pescăresc de pe planetă

Construit printre bolovanii din ținutul arid al tribului Dogon, din Mali (Africa), la picioarele unui povârniș de 500 de metri, Bamba este un sat deosebit. La apogeul sezonului uscat, totul este pârjolit aici, cu excepția unei bălți sacre, plină cu somni.

Potrivit Reportage, pe acest lac are loc în fiecare an un ritual arhaic de pescuit, numit Antogo. Pescuitul în lac este strict interzis de-a lungul anului, dar în ziua festivalului Antogo sute de oameni sar în apă și prind peștii cu mâinile goale.

Foto: La Repubblica

Este un spectacol care merită văzut. Frenezia durează doar 15 minute, dar evenimentul este extrem de intens și de copleșitor.

Foto: La Repubblica

În trecut, ținutul era acoperit de păduri luxuriante, iar lacul, a cărui apă era considerată sacră și populată cu spirite binevoitoare, era o sursă importantă de pește pentru săteni.

Foto: La Repubblica

Însă, odată cu trecerea timpului, clima s-a schimbat și regiunea s-a transformat dintr-o zonă verde într-una aridă și neprimitoare.

Foto: La Repubblica

Micuțul lac este ultimul vestigiu rămas dintr-un ținut cândva fertil. În ziua festivalului, oamenii din ținutul Dogon se adună pe lacul Bamba, de fapt o baltă de mărimea unei piscine olimpice.

Foto: La Repubblica

Copii, tineri și bătrâni, cu toții se înghesuie în jurul lacului, înarmați cu coșuri de pescuit conice și alte unelte confecționate manual, ca să prindă peștii. Femeile nu au voie să ia parte la ritual, fiind considerate impure din cauza ciclului menstrual.

Foto: La Repubblica

Ceilalți se pregătesc pentru festival împletindu-și părul și măcinând mei pentru marele ospăț. Deodată, ca la un semn, 400 de bărbați se aruncă nebunește în lac, prinzând toți peștii pe care reușesc să-i apuce.

Foto: La Repubblica

Un sfert de oră mai târziu, un foc de armă marchează sfârșitul ritualului. Toți peștii prinși sunt puși într-un sac de piele și oferiți celui mai bătrân bărbat din Bamba, care se asigură că vor fi distribuiți în mod judicios printre săteni.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

>