Antogo: Cel mai ciudat ritual pescăresc de pe planetă

Construit între bolovanii din ținutul arid al tribului Dogon, din Mali (Africa), la picioarele unui povârniș înalt de 500 de metri, se află un mic sat, pe nume Bamba. Totul este pârjolit aici atunci când sezonul uscat ajunge la apogeu, iar tot ceea ce rămâne este o baltă sacră populată de somni.

După ce parcurgi fotografiile, urmărește o filmare realizată la acest festival (inclusă la finalul articolului), pentru a înțelege mai bine cum se desfășoară această adevărată nebunie.

Foto: La Repubblica

Potrivit Reportage, în fiecare an, un ritual arhaic de pescuit, numit Antogo, are loc pe acest lac. Este un spectacol care merită văzut. Pescuitul în lac este strict interzis de-a lungul anului, însă în ziua festivalului Antogo sute de oameni sar în lac și prind peștii cu mâinile goale.

Foto: La Repubblica

Frenezia durează numai 15 minute, dar evenimentul este extrem de intens și copleșitor.

Foto: La Repubblica

În trecut, Bamba era acoperit de păduri luxuriante, iar lacul, a cărui apă era considerată sacră și populată cu spirite binevoitoare, oferea tone de pește pentru săteni.

Însă, odată cu trecerea timpului, clima s-a schimbat și regiunea s-a transformat dintr-o zonă verde într-una aridă și stearpă.

Foto: La Repubblica

Micuțul lac este ultimul vestigiu rămas dintr-un ținut cândva fertil. În ziua festivalului, oamenii din ținutul Dogon se adună pe lacul Bamba, de fapt o baltă de mărimea unei piscine olimpice.

Foto: La Repubblica

Copii, tineri și bătrâni – cu toții se înghesuie în jurul lacului, înarmați cu coșuri de pescuit conice și alte unelte confecționate manual pentru a prinde peștii. Femeile nu au voie să ia parte la ritual, fiind considerate impure, din cauza ciclului menstrual.

Foto: La Repubblica

Restul lumii se pregătește pentru festival, împletindu-și părul și măcinând mei pentru marele ospăț. Deodată, 400 de bărbați se aruncă nebunește în lac, prinzând toți peștii pe care reușesc să-i apuce.

Foto: La Repubblica

Un sfert de oră mai târziu, un foc de armă marchează sfârșitul ritualului. Toți peștii prinși sunt puși într-o pungă de piele și oferiți celui mai bătrân bărbat din Bamba, care se asigură că vor fi distribuiți în mod judicios printre săteni.

 


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă și:


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>