Antechinus: marsupialul care moare din cauza sexului excesiv

Antechinus este un marsupial asemănător cu un șoarece, care atrage atenția pentru modul în care se împerechează: face sex până moare!

O echipă de oameni de știință australieni a descoperit acest comportament animalic unic la antechinus și l-a publicat în revista de specialitate Zootaxa. Sunt cunoscute 13 specii ale acestui marsupial care trăiește în Australia și Tasmania.

Antechinus: animalul care moare din cauza împerecherii

Un marsupial este un tip de animal care se caracterizează prin faptul că are o pungă în care își poartă puii. Foto: Dr. Andrew Baker / Queensland University
Un marsupial este un tip de animal care se caracterizează prin faptul că are un buzunar în care își poartă puii. Foto: Andrew Baker / Universitatea din Queensland

Aceste animale, care aparțin genului de marsupiale dasyuromorfe din familia Dasyuridae, practică o reproducere sinucigașă, pentru că masculul, asemănător unui șoricel și cunoscut sub numele de antechinus cu coadă neagră (Antechinus arktos), se împerechează până când moare.

„După împerechere, devine efectiv un marsupial zombi”, explică pentru CNN expertul în viață sălbatică și prezentatorul de televiziune Jeff Corwin.

Sesiunile de împerechere durează între 12 și 14 ore.

Cum se reproduce antechinus?

Când au 11 luni, toți masculii mor. Femelele, în schimb, trăiesc aproximativ trei ani.

„Antechinus face ceea ce face de milioane și milioane de ani. Această strategie de a fi foarte, foarte activ sexual și foarte competitiv cu masculii care vin să îi ia femela, nu este ceva nou pentru această specie”, a declarat Corwin pentru CNN.

De ce moare antechinus?

Masculii sunt atât de prinși în împerechere, încât nivelul de hormoni de stres din sângele lor crește la niveluri periculoase. După săptămâni în care s-au neglijat în favoarea procreării, sistemul imunitar al masculilor antechinus se prăbușește, punându-i în pericol de invazie parazitară, infecții și chiar cangrenă.

Acest studiu a mai relevat că moartea lor ar putea servi la depășirea competiției masculilor și la distribuirea ADN-ului la cât mai multe femele.

Pe de altă parte, această „sinucidere reproductivă”, cum o numesc alți experți, ar putea, de asemenea, să împiedice conservarea acestor marsupiale.

Acest videoclip prezintă mai multe detalii despre acest curios marsupial:


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu