O neregulă bizară în ciclul solar, descoperită în textele coreene antice

O nouă analiză a cronicilor coreene antice a dezvăluit că ciclurile solare ale Soarelui erau cândva cu aproximativ trei ani mai scurte decât în prezent. Această descoperire se referă la o perioadă cunoscută sub numele de „Minimul Maunder”, care a avut loc acum peste 300 de ani.

Soarele trece prin perioade de activitate crescută, numite maxime solare, când furtunile solare sunt mai frecvente și mai puternice, și perioade de activitate redusă, numite minime solare, când furtunile solare aproape dispar complet. În prezent, Soarele are nevoie de aproximativ 11 ani pentru a finaliza un ciclu solar.

Oamenii de știință urmăresc evoluția Soarelui prin numărarea petelor solare, care apar mai frecvent în timpul maximului solar. Cu toate acestea, înregistrările istorice arată că ciclurile solare globale se pot schimba pe perioade mai lungi de timp.

Minimul Maunder a fost o perioadă de activitate solară semnificativ redusă, între 1645 și 1715, în timpul căreia au dispărut petele solare. Această scădere a producției de energie solară a dus la scăderea temperaturilor medii globale, denumită uneori o mini eră glaciară.

Noul studiu s-a axat pe analiza înregistrărilor aurorale istorice din Coreea în timpul minimului Maunder. Aceste înregistrări, scrise între 918 și 1910, au furnizat rapoarte detaliate despre fenomene meteorologice și astronomice.

Cercetătorii au descoperit că ciclurile solare din această perioadă au durat în medie opt ani, cu trei ani mai puțin decât ciclurile moderne.

Cercetătorii cred că descrierile „vaporilor roșii” din înregistrările aurorale se referă la Anomalia Pacificului de Vest, o zonă de deasupra Coreei care produce aurore roșii, deși se află departe de polii magnetici. Această anomalie apare atunci când radiația solară interacționează cu scutul magnetic al Pământului.

Persistența acestor aurore în ciuda activității solare reduse indică faptul că în această regiune câmpul magnetic al Pământului este mai subțire, ceea ce o face un indicator excelent al evoluției ciclului solar.

Cauza exactă a tendințelor pe termen lung ale ciclului solar, cum ar fi Minimul Maunder, rămâne necunoscută, dar aceste descoperiri ar putea oferi indicii importante pentru continuarea cercetărilor asupra acestei ere misterioase.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu