Annie Taylor, profesoara care s-a aruncat în Cascada Niagara într-un butoi de murături

În 1901, cascadoriile uimitoare nu erau făcute de Hulk Hogan sau de atleți profesioniști, ci de oameni simpli precum această profesoară de 63 de ani pe nume Annie Edson Taylor.

Pe 24 octombrie 1901, ea a devenit prima femeie care a supraviețuit unei căderi în Cascada Niagara într-un butoi de lemn, potrivit History.com. Deși susținea că are numai puțin peste 40 de ani, femeia avea în realitate vârsta de 63 de ani.

Annie Edson Taylor și butoiul său. Foto: Pinterest

Însă nu era vorba de vreo amatoare de senzații tari. Era singură, falită și avea facturi de achitat. Soțul ei fusese ucis în Războiul Civil și femeia se descurca foarte greu din veniturile ei de profesoară.

Când a văzut într-o revistă un articol despre oameni care deveniseră celebri după ce navigaseră în butoaie prin vârtejurile de pe fundul Niagarei, Annie a găsit rezolvarea pentru problemele ei. În stil american, a pornit spre faimă și bogăție.

Cu ajutorul a doi asistenți, în fața unei mulțimi de jurnaliști și simpli curioși, Annie s-a legat cu un ham de piele fixat într-un butoi de murături cu înălțimea de 1.5 metri și diametrul de aproape un metru.

Taylor a folosit un butoi din stejar cu inele de fier și căptușit cu o saltea. La 24 octombrie 1901, în ziua în care a împlinit 63 de ani, a intrat în butoi și și-a dat drumul în vârtejurile Niagarei. Foto: Alamy

Asistenții au tras-o cu barca pe Râul Niagara și apoi au tăiat sfoara. Curenții au purtat butoiul până când Annie a ajuns la celebra Cascadă a Potcoavei, apoi a căzut în gol.

Prin Cascada Niagara curg în fiecare secundă peste 3.000 de tone de apă, ajungând la viteza de aproape zece metri pe secundă, după care apa lovește baza cascadei cu o forță de peste 2.500 de tone.

În ciuda pericolului extrem la care s-a supus, femeia a ajuns la țărm după circa 20 de minute. Era „șifonată”, dar vie.

Aparatele de fotografiat străfulgerau cu blițuri, iar reprezentanții mass-media au înconjurat-o pe Annie. Femeia a avut parte de cele „15 minute de faimă” cu aproape șapte decenii înainte ca Andy Warhol să popularizeze expresia.

Annie Edson Taylor privește în obiectivul camerei foto cu puțin timp înainte de a se arunca în cascadă. Foto: Pinterest

Apoi, Annie s-a scufundat din nou în anonimat, fără să dobândească faima și averea la care visa. Moștenirea ei cea mai însemnată o constituie cele 15 persoane care au încercat aceeași cascadorie între 1901 și 1955. Din cei 15 imitatori, numai zece au supraviețuit.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu