8 animale-vampir care l-ar impresiona chiar și pe Dracula

Indiferent de cultură, vampirii provoacă fascinație în lumea întreagă. În literatură sau în filme sunt prezentați drept ființe însetate de sânge, care fac orice ca să își satisfacă poftele.

Însă în viața reală există câteva creaturi care chiar sug sânge și care nu sunt la fel de populare. Unele dintre aceste animale-vampir transmit boli și par de-a dreptul sinistre, dar să nu uităm – asta e Mama Natură! În acest articol îți prezentăm câteva specii de care este mai bine să te ferești.

1

Țânțarii

Animale-vampir 01
Foto: Pinterest

Probabil că nu există om în România care să nu fi fost mușcat vreodată de țânțari. Totuși, puțini știu că doar femelele țânțar se hrănesc cu sânge de om, de care au nevoie pentru a face ouă.

De obicei, mușcăturile acestor animale-vampir provoacă iritații. Umflătura lăsată de mușcătura țânțarilor este, de fapt, o reacție la saliva acestora.

Uneori, aceste insecte transmit boli grave, precum febra galbenă, malaria, filaroza și febra dengue. De aceea, țânțarii sunt considerați unele dintre cele mai periculoase animale din lume.

2

Puricii

Puricii sunt cele mai comune animale-vampir. Aceste insecte, aparent benigne, sunt, de fapt, letale. În acest sens, e suficient să ne gândim la epidemiile de ciumă bubonică care au marcat istoria omenirii.

Se crede că aceste insecte sunt au jucat un rol în răspândirea ciumei bubonice care a ucis un sfert din populația Europei în Evul Mediu. Când șobolanii infestați au început să moară, puricii au început să sugă sânge de la oameni, transmițând astfel boala.

3

Ploșnițele

Ploșnițele sunt un adevărat coșmar. Numită uneori „parazitul perfect”, această insectă minusculă se hrănește noaptea, în timp ce „victima” doarme. Mușcăturile nu sunt dureroase, deoarece ploșnițele injectează în corpul victimei o substanță cu efect de anestezic.

Mai târziu, mușcătura se transformă într-o umflătură, care produce mâncărimi. Din fericire, ploșnițele nu transmit boli, dar sunt foarte greu de eliminat.

4

Pasărea Buphagus

Animale-vampir 04
Foto: Pinterest

Aceste păsări africane trăiesc în simbioză cu bovinele și animalele mari și le îndepărtează de pe piele căpușele, muștele și viermii. Pe lângă această acțiune benefică, aceste animale-vampir produc și efecte negative.

Păsările se hrănesc cu sângele din rănile animalului-gazdă. Prin această acțiune, împiedică vindecarea rănilor și uneori creează chiar ele aceste răni.

5

Cinteza-vampir

Animale-vampir 05
Foto: Thomas Peschak

O altă pasăre însetată de sânge, cinteza-vampir poate fi întâlnită pe Insulele Galapagos. Deși consumă adeseori semințe și insecte, cintezei-vampir îi place și sângele.

Victima sa este o altă pasăre, denumită Sula, care, în mod surprinzător, nu pare a fi deranjată de acest lucru. De fapt, pasărea Sula așteaptă răbdătoare în timp ce cintezele-vampir stau la rând pentru a se hrăni cu sângele ei.

6

Lipitorile

Aceste animale-vampir sunt respingătoare. Deși majoritatea oamenilor evită acești viermi care sug sânge, lipitorile au fost folosite mult timp în medicină.

În secolul XIX, lipitorile erau folosite pentru a „trata” bolile psihice, tumorile, bolile de piele, guta și tusea. Aceste tratamente nu se mai fac în ziua de azi, însă lipitorile și-au găsit întrebuințări noi (și dovedite) în medicina modernă.

Lipitorile sunt folosite pentru a restaura fluxul sanguin în venele vătămate.

7

Animale-vampir - Chișcarii

Animale-vampir 07
Foto: Pinterest

Aceste creaturi primitive, asemănătoare cu țiparii, nu s-au schimbat prea mult de-a lungul a sute de milioane de ani. Chișcarii își folosesc gurile (care nu au maxilar și sunt prevăzute cu dinți colțoși) pentru a se atașa de pești.

Odată atașați, chișcarii se hrănesc cu țesuturile și sângele gazdei. Uneori, un chișcar poată rămâne atașat de un pește săptămâni întregi. Din fericire, chișcarii atacă oameni rareori.

8

Liliacul-vampir

Animale-vampir 08
Foto: Pinterest

Acest tip de liliac este singurul mamifer a cărui dietă se bazează exclusiv pe sânge. Țintele sale sunt, de obicei, vitele, păsările și reptilele, însă animalul atacă ocazional și oamenii.

Liliecii-vampir (care trebuie să se hrănească cel puțin o dată la două zile) își folosesc dinții ascuțiți pentru a face niște incizii minuscule. Apoi, ling sângele care curge din răni.

Liliecii sătui regurgitează adeseori sânge pentru a-l împărți cu liliecii înfometați.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu