5 animale care sunt niște navigatori uimitori

În urmă cu câțiva ani, Holly, o pisică domestică, a ajuns la știri după ce a străbătut aproape 320 de kilometri ca să se întoarcă în orașul ei natal. Însă Holly nu este singurul supernavigator din regnul animal.

Orice animal care se întoarce de unde a plecat după o călătorie lungă sau revine mereu în același loc este uimitor. Se pare că multe viețuitoare sunt „dotate” cu sisteme magnetice care funcționează ca niște busole naturale.

Pisica Holly a devenit vedetă după o călătorie aparent inexplicabilă de peste 320 kilometri. Foto: Eyevine

Sunt multe lucruri pe care nu le știm legat de felul în care animalele navighează – de exemplu, nimeni nu poate explica această călătorie incredibilă a pisicii Holly.

Unele studii arată că mirosul joacă un rol important în navigare. Indiferent care sunt mecanismele „GPS-ului” din lumea animalelor, iată câteva detalii despre cinci specii de navigatori ieșiți din comun, care se mișcă aproape de granițele imposibilului.

1

Țiparii

Țipari din Marea Sargaselor. Foto: Wikimedia

Acești pești ca niște șerpi, care trăiesc chiar și 80 de ani, fac călătorii misterioase și extrem de lungi, străbătând oceane întregi. Țiparul european se naște în Marea Sargaselor, iar puii săi călătoresc apoi mii de kilometri ca să se întoarcă în râurile Europei.

Când este timpul să aibă pui, adulții se întorc în Marea Sargaselor. Nimeni nu știe cum a început acest ciclu și cum reușesc țiparii să îl perpetueze.

2

Sitarul de mal

Sitarul de mal. Foto: Wikimedia

Această limicolă (pasăre de mal) poate zbura din locurile de origine, din Alaska, până în Noua Zeelandă, străbătând o distanță enormă.

În 2007, o femelă de sitar a parcurs cea mai lungă migrație măsurată vreodată – 11.500 de kilometri, din Alaska până în Noua Zeelandă. Pasărea a făcut călătoria în doar nouă zile, potrivit biologilor care au urmărit-o cu ajutorul sateliților.

3

Privighetoarea americană

Foto: Wikimedia

Acest locuitor al pădurii nord-americane a găsit o cale de a ajunge în refugiul său de iarnă din Venezuela. Pasărea se îngrașă înainte de a pleca în călătorie, ajungând din nord-estul SUA în America de Sud în numai 100 de ore, zburând deasupra oceanului.

La întoarcere, pasărea alege un traseu mai pitoresc, oprindu-se la sol să se odihnească și să mănânce.

4

Liliacul mexican fără coadă

Liliacul mexican fără coadă. Foto: Wikimedia

Aceste mamifere zburătoare formează colonii din milioane de indivizi. Cercetătorii au descoperit că liliecii pot zbura cale de 70 de kilometri de la peșterile lor, în căutare de molii și țânțari.

La un moment dat, trebuie să se întoarcă „acasă” și… reușesc să-și găsească drumul. Dovezile arată că liliecii folosesc repere din peisaj și mirosul tovarășilor lor ca să ajungă înapoi la peșteră.

5

Furnica de deșert sahariană

Furnica de deșert. Foto: Harald Wolf / New Scientist

Aceste insecte călătoresc pe distanțe relativ lungi – până la 0.5 kilometri – de la mușuroi, în căutare de mâncare. Furnicile aleargă haotic în toate direcțiile, însă știu exact ce distanță au străbătut numărându-și pașii, precum și navigând după tipare de lumină polarizată emisă de Soare.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu