Natura fără maniere: 8 animale sălbatice cu apucături dezgustătoare

Lumea animalelor este frumoasă și plină de grație. Este expresia echilibrului perfect în natură… până când descoperi că unele animale sălbatice au comportamente care îți întorc stomacul pe dos.

Într-adevăr, natura poate poate fi scena unor lucruri pe care n-ai vrea să le vezi de mai multe ori. Toate formele de viață sunt sacre, dar asta nu înseamnă că toate sunt drăgălașe, după standardele aplicate animalelor de companie.

În acest articol îți prezentăm opt animale sălbatice pe care, cel mai probabil, nu ai vrea să le ții pe lângă casă.

1. Șopârla care împroașcă sânge prin ochi

Șopârla cu coarne este unul dintre acele animale sălbatice pe care n-ai vrea să le întâlnești. Atunci când este atacat, bizarul animal împroașcă sânge prin ochi la o distanță de până la 1.5 metri!

Sângele miroase extrem de urât din cauza toxinelor pe care le conține, menite să țină la distanță prădătorii. Șopârla poate fi recunoscută ușor după coarnele de pe cap și gât, precum și după abdomenul voluminos.

2. Mixinele produc cantități enorme de mucus

Animale salbatice - Mixine
Foto: gizmodo.com

Aceste nevertebrate în formă de țipar sunt printre cele mai scârboase animale sălbatice. Mixinele au, în medie, o lungime de jumătate de metru și sunt singurele animale care au craniu, dar nu au coloană vertebrală.

Atunci când sunt agitate, mixinele se apără emanând prin pori o cantitate uriașă de mucus. Unele animale pot produce și câțiva litri de mucus dintr-o dată. Probabil că n-ai vrea să te atingi de un astfel de animal.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

3. Animale sălbatice dezgustătoare – Broasca cu… păr

Animale salbatice - broasca cu par
Foto: grunge.com

Broaștele nu sunt pasiunea prea multor oameni, iar broaștele cu păr nici atât. Aceste bizare animale sălbatice trăiesc în vestul Africii și sunt una dintre cele mai interesante specii de amfibieni.

Broaștele cu păr nu au un aspect prea atrăgător. Au capul turtit, ochii bulbucați, gheare și, bineînțeles, păr. Totuși, ceea ce pare a fi păr sunt, de fapt, niște excrescențe foarte subțiri, care funcționează ca un aparat respirator suplimentar.

„Părul” de pe broască absoarbe niveluri mari de oxigen, pe care le transportă în sângele animalului.

4. Koala, decimați de boli venerice

Animale salbatice - ursi koala
Foto: pinterest.com

Koala (numiți și urși koala) sunt nelipsiți din documentarele despre animale sălbatice. Sunt amuzanți și simpatici, dar au și o latură mai puțin plăcută.

În unele părți ale Australiei, 90% din populația de koala suferă de boli cu transmitere sexuală. Este vorba de chlamydia, o infecție bacteriană dezvoltată în principal la nivelul organelor sexuale

Boala este atât de răspândită în rândul populațiilor de koala încât întreaga specie este amenințată cu dispariția.

5. Fulmarul – Pasărea care împroașcă vomă

Animale salbatice - Fulmar
Foto: animalia-life.club

Fulmarul arată ca un pescăruș, așa că – aparent – nu există motive să o suspectezi de un comportament… dezgustător. Cu toate acestea, pasărea are niște metehne ieșite din comun.

Fulmarul înmagazinează în sistemul digestiv o substanță uleioasă, din resturi de pește, pe care o regurgitează și o aruncă în prădători, atunci când se simte amenințat.

Chiar dacă poate fi folosită și ca hrană pentru puii fulmarului, substanța este atât de lipicioasă, încât poate rămâne atașată de păsările atacate, stricându-le penajul și, în final, omorându-le.

6. Animale sălbatice dezgustătoare – Broasca Suriname

Animale salbatice - Broasca suriname
Foto: ebaumsworld.com

Însă natura face lucruri și mai excentrice. Broasca Suriname duce lucrurile la un cu totul alt nivel. După împerechere, femela își înfige ouăle fertilizate în spinare, într-un strat subțire de piele.

Pe măsură ce se dezvoltă, puii formează un fel de buzunare protectoare sub pielea mamei. Când sunt pe deplin dezvoltați, mormolocii țâșnesc afară prin piele.

În 2005, acest fenomen a contribuit la alegerea unui nume de fobie provocată persoanelor care s-au uitat la o înregistrare cu „nașterea” unei generații de Suriname: tripofobia, frica de găuri neregulate.

Nu multe animale reușesc o astfel de performanță…

7. Castraveții de mare își scot singuri măruntaiele afară

Animale salbatice - castravete de mare
Foto: eatwatchrun.com

Termenul tehnic pentru procesul prin care măruntaiele sunt scoase dintr-un animal este eviscerare. Iar castravetele de mare este expert la autoeviscerare.

Mai multe specii de castravete de mare își pot scoate măruntaiele pe gură, mai ales pentru a alunga prădătorii din jurul lor. Mulți prădători se sperie când castravetele de mare se întoarce pe dos și pur și simplu se îndepărtează de acesta.

8. Vulturii, specialiștii cadavrelor

Animale salbatice - vultur
Foto: unews.utah.edu

Mai toți vulturii se comportă respingător. Aceste animale sălbatice vânează foarte rar, au capul pleșuv, specializat să pătrundă în hoituri în putrefacție.

Mănâncă până când nu se mai pot mișca și chiar se folosesc de propriile excremente atunci când își amenajează cuiburile. Vulturii consumă atât de des mortăciuni, încât sunt imuni la antrax și toxină botulinică.


Dacă te interesează animalele ieșite din comun, probabil că vei citi cu plăcere și Cele mai ciudate animale care îi fascinează pe biologi.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu