5 animale rezistente la frig, care sfidează moartea la temperaturi extreme

Nu am găsit încă viață pe alte planete, dar știm că unele specii de vietăți de pe planeta Pământ sunt foarte rezistente la condițiile aspre de mediu.

Unele dintre cele mai impresionante exemple în acest sens pot fi găsite la poli, unde niște animale rezistente la frig reușesc să supraviețuiască și chiar să prospere în vastele deșerturi înghețate.

Unele dintre ele s-au adaptat pentru a supraviețui lunilor reci de iarnă, suspendându-și temporar unele dintre funcțiile organismului pentru a hiberna și secretând „antigel natural”. Altele chiar cedează temperaturilor scăzute, lăsându-și organismul să înghețe, pentru a reveni mai târziu la viață.

În acest articol îți prezentăm cele mai impresionante animale rezistente la frig, luând în considerare rezistența la temperaturi scăzute, precum și complexitatea biologică a organismelor.

1

Broasca țestoasă pictată

Animale rezistente la frig 01
Foto: Pinterest

Iată primul animal de pe lista noastră cu animale rezistente la frig. Broasca țestoasă pictată este o specie foarte bătăioasă cu mediul. În părțile mai reci ale Americii de Nord, aceste animale cu sânge rece au dobândit o extraordinară capacitate de adaptare la condiții extreme.

După ce eclozează, vara târziu sau la începutul toamnei, cei mai mulți pui se îndreaptă spre lacurile neînghețate, pentru a-și petrece acolo prima iarnă. Însă puii care trăiesc în climate reci rămân în cuib pe durata iernii, iar în cuib temperaturile pot scădea sub limita înghețului.

Țestoasele tinere reușesc să supraviețuiască. Pielea lor groasă, precum și cantitatea mică de apă pe care o conține organismul puilor, care are doar 5 grame, îi ajută să facă față înghețului.

2

Broasca de lemn


Din cauza habitatului umed și pentru că au pielea delicată și poroasă, amfibienii sunt destul de sensibili la frig. Însă broasca de lemn, care trăiește în nordul Alaskăi și regiunea Yukon, reușește să reziste.

Broasca reacționează la frig inundându-și corpul cu o substanță crioprotectoare, care funcționează ca un antigel, iar apoi se îngroapă sub un trat de frunze și zăpadă.

În aceste condiții, pot supraviețui până la două săptămâni, chiar dacă peste 60% din corpul lor îngheață. Două treimi din gheață se formează sub piele și în torace, pe măsură ce broasca își deshidratează organele interne în primele 12 ore ale procesului de înghețare.

3

Animale rezistente la frig - Gândacul de scoarță roșu

Animale rezistente la frig 03
Foto: Business Insider

Acest gândac supraviețuiește iernii ascunzându-se în lemnul umed de sub scoarța plopilor din Alaska. La fel ca puii broaștei țestoase pictate, acești gândaci se feresc de îngheț trecând printr-un proces de răcire.

În timpul acestui proces, corpul lor eliberează niște „proteine de antigel”, care previn apariția cristalelor de gheață în celule. Niciun animal nu își poate scădea temperatura corporală precum acest gândac.

În cadrul testelor realizate de specialiștii de la la Universitatea Fairbanks, din Alaska, gândacii au reușit să se ferească de îngheț în condiții de temperatură de până la -150 de grade Celsius.

4

Veverița arctică

Animale rezistente la frig 04
Foto: Business Insider

Acestea sunt singurele mamifere de pe lista cu animale rezistente la frig. Cele mai multe mamifere fac față temperaturilor scăzute datorită blănii lor și faptului că hibernează.

Însă aceste creaturi sunt capabile de ceva cu totul special: își pot răci corpul sub limita înghețului, până la -2.9 grade Celsius, un record în lumea mamiferelor.

Mai mult, veverițele arctice își opresc conexiunile neuronale pe durata hibernării și le reconectează atunci când se trezesc și se încălzesc, la fiecare două sau trei săptămâni, pe durata iernii.

Dendritele sunt acele porțiuni din neuron care seamănă cu niște ramuri și care primesc mesaje chimice de la alți neuroni, iar hibernarea cauzează atrofierea dendritelor.

Un studiu al unor cercetători ruși a arătat că creierele disecate ale veverițelor care se aflau în hibernare conțineau mult mai puține dendrite decât creierele veverițelor care fuseseră trezite și cărora li se permisese să se aclimatizeze.

La numai două ore după ce s-au trezit din hibernare, sinapsele acestor veverițe au fost restabilite. Însă, după o perioadă de 12 până la 15 ore, creierul a reînceput să sisteze sinapsele, iar animalele au intrat din nou în hibernare.

5

Molia-urs

Animale rezistente la frig 05
Foto: HitAdviser

Iată ultimul exemplu de pe lista noastră cu animale rezistente la frig. Molia-urs arctică supraviețuiește frigului… așteptând. Cele mai multe omizi ies din ouă primăvara și își petrec câteva luni ingerând substanțe nutritive.

Apoi, se transformă în coconi, din care mai târziu vor ieși molii sau fluturi. Însă aceste molii, care trăiesc în interiorul cercului polar arctic, nu își permit acest lux.

În regiunile mai reci, unde verile trec repede, trec mai multe anotimpuri până când omida se transformă în pupă. De aceea, omida se hrănește cât poate de mult în luna iunie, iar apoi intră în hibernare.

Hibernarea durează cea mai mare parte a anului. Inima omizii se oprește, respirația încetează, iar corpul secretă un antigel natural. Cu ajutorul acestei substanțe, celulele sunt protejate împotriva formării de cristale de gheață.

Omizile își petrec aproape 90% din viață în această stare. Se hrănesc cu salcie arctică și, după ce adună suficiente substanțe nutritive, se transformă în pupe, iar ulterior în molii adulte.

Datorită acestei strategii, omida-urs arctică este omida care trăiește cel mai mult. Asta deoarece are nevoie de ani de zile pentru a parcurge stadiile pe care alte omizi le parcurg în câteva luni.


Acum, după ce ai aflat care sunt campionii frigului de pe planeta Pământ, descoperă cum arată viața în Oimiakon, cel mai friguros oraș din lume, iar apoi vezi ce înseamnă viața în La Rinconada – Orașul incredibil situat la cea mai mare înălțime.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>